Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szyba kierowcy działa, pozostałe niedziałają.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Szyba kierowcy działa, pozostałe niedziałają.

Witam serdecznie.

Mam ostatnio problem z elektrycznym sterowaniem szyb w mojej Hondzie. EK3 4D 1.5 V-TEC r.95.

Problem polega na tym że działa mi tylko szyba od kierowcy, a pozostałe nie. Problem zaczynał się od awarii jednej szyby, później drugiej i trzeciej.
    Myślałem że sprawa dotyczy panelu sterowania szybami w drzwiach kierowcy, więc wymieniłem go, ale nic.
    Nie działa ani otwieranie z tego panelu, ani za pomocą przycisków w pozostałych drzwiach.
    Silniki szyb podpięte na krótko do innego akumulatora pracują bez zastrzeżeń.

Nie potrafię nigdzie znaleźć informacji czy jest jakaś jednostka sterująca szybami (wg danych które znalazłem jest wbudowana w panel w drzwiach kierowcy). Jeżeli istnieje, to gdzie jej szukać? Lub czy wykonać jakieś inne kroki?

Z góry dziękuję za pomoc.

W tematach Wątków jest kategoryczny zakaz pisania słów "pomocy" i "problem" Regulamin pkt 5. sabotujesz w ten sposób wyszukiwarkę tematów, 99% Wątków zawiera problemy. Temat zmieniam.
    Last edited by rambo7; 12-06-2017, 09:10. Powód: Regulamin.

Najprawdopodobniej woda dostała się do wtyki na zawiasie drzwi kierowcy.
    Wyciągnij panel ,odepnij kostkę i przedzwoń przewody obierając jako koniec odcinka pomiarowego wiązkę wychodzącą ze słupka we wnętrzu auta.

Comment

styki - piny są dość mocno wysmarowane smarem antykorozyjnym, do tego jest gumowy peszel, trudno by tam nagle jedno po drugim padały połączenia z powodu wody. Moim zdaniem prędzej nadłamane są kable. To auto ma przecież 22 lata.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
        trudno by tam nagle jedno po drugim padały połączenia z powodu wody
        Honda ma przewody cienkie ale dore,nie są oczywiście niezniszczalne ,jednak w 6g problem stanowi przeważnie wspomniane gniazdo a nie one,osobiście trafiałem jedynie na zgnite piny.
        W moim aucie , też był kłopot z samym gniazdem.
        Last edited by m26; 12-06-2017, 11:37.

Comment

o tej okolicy mówimy? Kostka do drzwi civic vi coupe ej8
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Może dorzucę słówko jak w przypadku braku możliwości zakopu to naprawić.
            Wyjmuje się zgnite piny w obu kościach,wciąga się przewody jeden do furtki a drugi do auta,strzyże się ile trzeba,
            potem zdrowy nowy przewód trzeba przepuścić przez kość bez pinów.
            Kostkę trzeba przewiercić żeby przewlec przewód.
            Przewody i tak są do pocięcia,bo nigdy nie sztukuje się przy samej kości,ale wewnątrz auta albo drzwi ,więc żadna strata .
            Minus tego taki że przy demontażu drzwi przewód trzeba odciąć i wywlec,ale przecież nie robi się tego codziennie.
            Plus to trwałe połączenie na 20 lat i zawsze to lepsze niżłatanie szmat.
            Ten zgnity pin w drugim i ostatnim segnencie to bym od razu wysłał w kosmos.

Comment

No i faktycznie. Nie woda tutaj była problemem, a same przewody. Około 10 z 22 było naderwanych.

kos1.jpg

Wszystko na chwilę obecną dobrze połączone. Większość funkcji przywrócona. Jedynie problem mam z centralnym zamkiem, ale o tym w nowym wątku.

Comment

... zapiszę się do klubu jasnowidzów skoro mi tak dobrze idzie .
                Dzięki za odpowiedź ! Temat zamykam.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                X