Witam forumowicze. Od niedawna jestem posiadaczem Hondy Civic VI Fastback, ale do sprawy. Podłączam sobie radio pod kostki ISO które zakupiłem w SKLEPIE, podłączam radio, przekręcam stacyjkę, wszystko fajnie gra do momentu włączenia świateł do jazdy DZIENNEJ wtedy wywala mi bezpiecznik odpowiadający za światła do jazdy DZIENNEJ tylne, oświetlenie deski rozdzielczej. Dodam że sprawdziłem multimetrem napięcie na poszczególnych kablach i wszystko jest ok. Ktoś ma jakieś pomysły ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Załączanie świateł tzw. dziennych powoduje przepalenie bezpiecznika radia
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Zamieszczone przez majkel25 Zobacz postaDodam że sprawdziłem multimetrem napięcie na poszczególnych kablach i wszystko jest ok. Ktoś ma jakieś pomysły ?
Comment
-
Zamieszczone przez piter77 Zobacz postaJak by było wszystko OK to by bezpiecznika nie paliło
Zamieszczone przez majkel25 Zobacz postawszystko fajnie gra do momentu włączenia świateł do jazdy DZIENNEJ wtedy wywala mi bezpiecznik odpowiadający za światła do jazdy DZIENNEJ
Zrób tak. Odepnij wszystkie kable świateł dziennych od (masy i zasilania).
Uruchom stacyjkę i sprawdź te przewody instalacji samochodu do których podpięto światła dzienne.
Przekonasz się wtedy że jest 1 kabel który (po przekręceniu stacyjki ma 12v a gdy wyjmiesz kluczyk tam 12V nie ma.
Masz zwarcie!
Ktoś nie przewidział tzw 12v po stacyjne, podpiął się nie tam gdzie powinien.
Instalacja Civica ma tzw. sterowanie plusem instalcję oświetleniową i zmyla to często instalatorów amatorów żę gdy kluczyk wyjęty biorą przewody prądowe za przwody masowe i podpinają (mimo miernika) nie tam gdzie trzeba!
Odepnij te światła dzienne.
Uruchom silnik załącz światła mijana uruchom radio.
...i to jest moment na badanie miernikiem... i na 100% jak zaraz się przekonasz na kablu gdzie przedtem było 0 teraz masz 12v. no i tyle.
W civicu nie podpinamy się z kablami obcej instalacji na wyłączonych światłach tylko na załączonych światłach mijania - wtedy wiesz gdzie tak naprawdę jest 12v a gdzie masa.
Wpiąłeś się ze światłami dodatkowymi Dziennymi do niewłaściwego obwodu i masz zwarcie, pali bezpiecznik, po przekręceniu manetki.
NIe wiemy co to jest za patent z dziennymi, ale normalnie działające Dzienne po uruchomieniu powinny gasnąć i przełączyć się na mijania - i nic nie ma prawa się palić żaden bezpiecznik, ani ledwo żarzyć żadna kontrolka na blacie zegarów.
Jeśli masz dzienne nie powiązane - działające w zgodzie (wspólne zarządzanie) z fabryczną instalacją to to jest prowizorka i kłopoty.Last edited by rambo7; 24-02-2017, 13:00.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd. Nie posiadam świateł dziennych tylko chodziło mi o światła mijania :P (Tak wiem jestem głąbem i przepraszam za wszelkie niedogodności). Tak więc zaczynając od początku. Podpinam się pod kostkę ISO (zasilającą), przekręcam stacyjkę radio ładnie się włącza do momentu włączenia świateł mijania, wtedy wywala mi bezpiecznik od świateł mijania tylnych, podświetlenia deski rozdzielczej. Jeszcze raz przepraszam.
Comment
-
Z tyłu są śriatła pozycyjne i podświetlenie tablicy,światła mijania są z przodu.
Zrób fotę tych połączeń,tak się najszybciej dowiemy co jest nie tak.
Ewentualnie zweryfikuj sam co do czgo masz wpięte.
Proponuję pozostawienie w tej kości tylko czerwony,żółty i czarny-reszty nie podłączać,to wystarczy do normalnego działania.
Jeśli nie jesteś pewien masy (czarny) to wyprowadź ją przykręcając przewód solidnie ,bezpośredniodo budy.
Pozostałe to plus stały i plus po przekręceniu klucza -sprawdź organoleptycznie zanim wepniesz.
109.jpg
Cerwony z żółtym może być zamieniony,więc odwrócisz gdyby radio traciły pamięć po wyłączeniu stacyjki.
Jak będzie palić dalej ,to spróbuj z wypiętą samą kością głośnikową.B.o może do niej jest coś podłączone.
Absolutnie zostaw w spokoju przewód na którym pojawia się napięcie po włączeniu świateł!!!
Odetnij,zaizoluj ,zapomnij.Last edited by m26; 25-02-2017, 08:22.
Comment
-
Kable hmm.. Opiszę co i jak z nimi
Czarno czerwony - masa
Żółto zielony - Stałe 12V bezpośrednio od akumulatora
Czarno biały - 12V pojawia się po przekreceniu stacyjki
Czarny który nie jest masa i nie wiem od czegokolwiek jest choć na logikę powinien być masą.
Comment
-
Nie pokazuje masy,tylko obwód niezasilony,zamknięty odbiornikami do masy.
Nie używaj miernika,używaj tego
probnik-napiecia-w-samochodzie-6-24v-probowka-tester.jpg
Najlepiej konkretnie tej,jest praktyczna i jest na all. za grosze.
Gdybyś użył probówki,to zauważył byś że nie świecipełną jasnością.
Comment
-
Zamieszczone przez majkel25 Zobacz postaKabel który rzekomo był uziemieniem (Czarno-czerwony) po włączeniu świateł pokazywał 12V., bo potem to nie jest łatwe podpowiadać na odległość w sprawach elektrycznych.
Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment