Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kontrolki

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kontrolki

Mam honde civic z silnikiem d14a3 z 96r. chciałbym się z czystej ciekawości dowidzieć jak to jest z kontrolkami w samochodzie przy włączeniu zapłonu które powinny się zaświecić i zgasnąć przed odpaleniem a które się mają swiecic do momentu odpalenia? czy wszystkie które sie zaswieca maja zgasnac? chciałbym po prostu się dowiedzieć jak jest prawidłowo. Od niedawna jezdze tym samochodem i zawsze mi sie wydawało że wszystkie kontrolki gasną po kilku sekundach na zapłonie ale dzisiaj zauwazylem ze kontrolka akumulatora i oleju swieci sie az do momentu kiedy zapale auto, moment zanim auto "załapie" też jest jak by dluzszy ale po zapaleniu i w trakcie jazdy wszystko jest niby ok.

Ja mam Hanie z SRS to jest tak:
    - kontrolka srs i check engine - gasną ale w różnym czasie
    - a właśnie kontrolka oleju i aku nie gasną aż do zapalenia jest to norma

Comment

Popieram wypowiedź kolegi powyżej
      http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20434 <----- Moja była srebrna strzała

Comment

w takim razie cos mi musiało się ostro pomieszać bo mam dokładnie tak samo, dzięki za odpowiedzi.

Comment

Jak u paina:

Check gasnie szybciej a SRS jezeli sie nie myle po 6 sekundach.
          jeszcze jest ABS (jezeli masz) i on gasnie zaraz po odpaleniu auta.

Pozdro
          The 1st. - EJ9
          The 2nd. - ES7
          The 3rd. - FD7
          The 4th. - CU2
          ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

Odsmażę kotleta

Jakie kontrolki powinny się zaświecić, zaraz po przekręceniu kluczyka ?

Nie zapala mi się np kontrolka rezerwy, i nie wiem czy jest przepalona czy nie...

Comment

Miałem vi gena hatchback i sadziłem ze wgl kontrolka rezerwy nie istnieje zeby Ja odszukać jeździłem do rezerwy i zaczynała gdy wskazówka była dosłownie na samym dole
              Jesli Masz hatchbacka jak Ja,to jest po prawej stronie bodajże ostatnia kontrolka... Reszta kontrolek jak wyżej czyli ABS,SRS,check... Pozdro

Comment

Zamieszczone przez S1ARES Zobacz posta
                Jesli Masz hatchbacka jak Ja,to jest po prawej stronie bodajże ostatnia kontrolka...
                Jest dokładnie tak jak mówisz.

Tylko myślałem że powinna zrobić check przed zapłonem.

Ok. Dziękuję za odzew.
                żyd.jpg

Comment

nie, nie .. kontrolka rezerwy przed uruchomieniem silnika się nie zaświeci. Wiele osób się zastanawia czy jest sprawna bo tak jak pisał S1ARE ona zaświeca się bardzo nisko, do tego nie zaświeca się od razu pełnym blaskiem, tylko najpierw się ledwo żarzy, na zakrętach pojawia się jaśniejsza a po chwili potrafi zgasnąć, czyli w pierwszym etapie rezerwy potrafi się pojawiać i znikać w zależności od zakrętów lub ustawienia auta np. na pochylni. Działa jakby analogowo zależnie jak ustawiony jest pływak w komorze zbiornika paliwa .
                  Pamiętaj też żeby nie zostawiać na noc auta z głęboką rezerwą w okresie jesienno-zimowym następuje kondensacja H2O w baku - mogą być kłopoty z uruchomieniem silnika przy głębokiej rezerwie! Tak często w VI gen się działo, ludzie jeżdżą na rezerwie potem się robią problemy z odpalaniem, w zimę jak się zgromadzi za dużo H2O w baku to nie odpalisz! Zalecam i sugeruję w zimę trzymać w baku przynajmniej 1/2.
                  Last edited by rambo7; 10-10-2015, 11:15.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Dziękuję, wszystko jasne.

To moja pierwsza Hanka, więc są pewne zagadki do rozwikłania ;-)

Comment

Working...
                    X