Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pływanie po drodze i ciężko chodzące wspomaganie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pływanie po drodze i ciężko chodzące wspomaganie

Siemanko , mam problem z którym mam nadzieje pomozecie mi. W mojej Hondzie dzieje się coś niepokojacego , autem nie da jechać się na prostej drodze , przy delikatnym skręcie kierownica auto gwałtownie zmienia pas ruchu... Dodatkowo wspomaganie bardzo ciężko chodzi lecz zdaza się ze normalnie :/. Jest to denerwujace bo kompletnie nie panuje nad autem , robi co chce.... Zapomnialem dodać ze czasami przy skręcie kierownica cos skwierczy. Myślałem ze to cos nie tak z zawieszeniem... Lecz wymienilem wachacze górne , sworznie dolne , tuleje metalowi gumowe , drążki kierownicze, końcówki drążków . Później pomyślałem ze może to hamulce cos blokują i rzuca więc dostały nowe klocki i zostały wyczyszczone . Następnym podejrzanym dla mnie stało się kola stwierdzilem ze może krzywe felgi stalowe wiec przy okazji zafundowalem sobie alusy .. Nadal to samo . pojechalem więc na stacje diagnostyczna amorki sprawność po 80% ... Zero luzów w zawieszeniu. W miedzy czasie ustawialem również zbierznosc , zero efektu . Jestem kompletnie załamany 2500zł włożone i zero efektu . jak myslicie magiel, krzyżak na kolumnie ? Pozdrawiam i licze na pomoc

Obstawiał bym maglownice od samego początku. Możliwe że pompa wspomagania również mogła nawalić. Ale wg mnie 99% maglownica
    sigpic
    Moja piękna - http://www.civicforum.pl/showthread....stia-EG3-D13B2
    Custom Buggy 126p - http://www.civicforum.pl/showthread....t=custom+buggy

Comment

Dzięki kolego za odp . zapomniałem jeszcze dodać ze kierownica nie wraca sama do swojej pozycji po skręcie

Comment

Też obstawiam maglownicę, szkoda tylko że wyłożyłeś tyle kasy na coś, co może nie do końca było ci potrzebne.

Comment

Kurde to fakt trochę wtopiłem ale zmylił mnie pobliski mechanik , pojechalem do niego a on zerknał z wierzchu na maglownice i powiedział ze maglownica jest ok. A przecierz maglownica nie zawsze gdy jest uszkodzona to leje się z niej płyn ... :/

Comment

Heh miałem podobny problem ze wspomaganiem tylko ze w Vi gen. Tez kierownica nie chciała wracać swobodnie. Wymieniłem płyn na świeży pfs honda i działa jak nowe. Być może pompę przytkalo od starego płynu. Podczas wymiany płynu. Krec obroty do 3 tys. i skrecaj maksymalnie koła w prawo i w lewo. A czemu kręcić do 3 tys. ? Ponieważ pompa wspomagania lepiej pracuje. Oprócz tego sprawdziłbym przewody do pompy wspomagania być może jest przytkany. Oraz sprawdź ciśnienie jak wymienisz płyn.

Comment

Może masz kolego racje z tym ciężkim działaniem wspomagania ale czy od tego by mnie rzucało po drodze ? Chyba poslucham rad kolegów wczesniej i wymienie maglownice i jak ja wymienie zmienie płyn od wspomagania i wyciagne kolumna kierownicza i cala przesmaruje . mam nadzieje ze wtedy będzie juz ok . jeśli to nie pomoże auto zaprowadze na zlom bo mam go dość ...

Comment

Po co wymieniać maglownice. ? Poczytaj sobie o wspomaganiu w sam naprawiam i innych książkach serwisowych. Nie potrzebnie kasę chcesz wydać a okazać się może ze tylko pompa była zapchana. Maglownica kolejne 500 zł plus robota wymiany. Po co robić taki wydatek jak wymiana Płynu wspomagania zajmie Ci 15 min i koszt 70 zł za 1 l płynu jeszcze ci zostanie 200 ml. Miałem podobny problem i wymiana Płynu pomogła. Oprócz tego źle ustawiona geometria też wpływa na jazdę. Ale ty masz ustawiona. Czyli 99% stawiam na zapchana pompę wspomagania. Podczas większych prędkości pompa za bardzo pracuje i dlatego rzuca autem podczas jazdy. A żeby wymieniać wszystko nie ma sensu . Ważny jest nasz charakter w jaki sposób podchodzimy do problemu. Nie warto wymienić a potem się okaże że wszystko było sprawne i kasa poszła w błoto.
                Last edited by MrBlotko; 17-03-2015, 11:11.

Comment

Ok to na początek spróbuje wymienić płyn i przepchac wszystkie węże

Comment

No dzisiaj znalazłem troszkę czasu i odwiedziłem moją Hondzinkę . Tak jak doradził mi MrBlotko wymieniłem płyn od wspomagania. Kierownica zaczeła lżej pracować i pompa przestała skrzypieć , nawet ma poloty żeby sama wracać na swoje miejsce . Lecz nadal jest jakiś problem ponieważ przy delikatnym skręcie coś tam pociągnie ale mam wrażenie jak np lewe czy prawe koło jak by uciekało sobie w inną stronę , oczywiście przy skręcie w daną stronę . Wybiorę się może znów na zbieżność , bo ostatnio była ustawiana przed wymianą tulei metalowo-gumowych i zmianą kół , może się coś tam poprzestawiało . A może macie jakieś inne propozycje ?

Comment

Zamieszczone przez wisienia Zobacz posta
                      No dzisiaj znalazłem troszkę czasu i odwiedziłem moją Hondzinkę . Tak jak doradził mi MrBlotko wymieniłem płyn od wspomagania. Kierownica zaczeła lżej pracować i pompa przestała skrzypieć , nawet ma poloty żeby sama wracać na swoje miejsce . Lecz nadal jest jakiś problem ponieważ przy delikatnym skręcie coś tam pociągnie ale mam wrażenie jak np lewe czy prawe koło jak by uciekało sobie w inną stronę , oczywiście przy skręcie w daną stronę . Wybiorę się może znów na zbieżność , bo ostatnio była ustawiana przed wymianą tulei metalowo-gumowych i zmianą kół , może się coś tam poprzestawiało . A może macie jakieś inne propozycje ?
                      Czyli zdiagnozowalem problem:-) co do pompy to nie oczekuj cudów bo już lata ma. To ciśnienia porządnego juz pewnie nie daje. Ale powtarzaj często maksymalny skręt w prawo przy 3 tys obrotów. To samo w lewo. Ze zbieżnościa bywa różnie. W jedziesz w porządna dziurę i trochę się zmieni. Albo masz źle dokrecone śruby i ma luzy. A właśnie łącznik stabilizatora sprawdzałeś. ?

Comment

A czy jak wymienie caly plyn to musze odpowietrzac potem??

Comment

Working...
                        X