Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wymiana oleju w skrzyni biegow

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• wymiana oleju w skrzyni biegow

witam,
    czy moglby ktos podrzucic zdjecie korka wlewu oleju do skrzyni biegow w d15b2? juz dwa razy wjezdzalem na kanal i nie moge go zlokalizowac po instrukcji w manualu. Aha jak nie macie zdjec to chociaz wie ktos na jaki klucz to jest? Na taki sam klucz jak korek spustowy jest tylko jedna sruba zlokalizowalem ja jest mniej wiecej tak jak w manualu pisza ale niestety to raczej nie to bo jak tam wlac olej jesli sa scianki a otwor w tych sciankach prowadzi do gory a jak wiadomo ciecz cieknie w dol . prosze o wyrozumialosc dopiero niedawno zaczalem zabawe z mechanika i jestem poczatkujacy w tej dziedzinie

Korek wlewu oleju jest po prawej stronie auta i jest dobrze widoczny-w połowie wysokości skrzyni. Jeżeli go nie zauważysz to odkręć koło to wtedy na pewno zauważysz go)) a co do klucza to jest on w kształcie kwadratu i o wymiarach ok 0,8cmx0,8cm

Comment

dokladnie i tez ten koreczek odkrecalem ale... kurcze jak tam zalac olej jesli tam jest cos takiego: patrzac we wlew widze jakby nakretke od butelki od strony lewej czyli taki tunel dlugosci moze ze 2cm i na koncu scianke i zagladajac w glab jest tylko maly otwor tak od gornej lewej strony wiec nijak nie naleje tam oleju chyba ze to sie robi jakims specjalnym urzadzeniem

Comment

lejek i rurka z tworzywa lub gumowa,trzeba wlozyc w otwor i lac powoli

Comment

najlepiej wcisnac strzykawka do oleju

ile i jaki olej wchodzi do skrzyni biegow w 1,5 z 95r?? nie wiem jaka to skrzynia bo sie jeszcze nie znam

Comment

Olej MTF a wchodzi około 2 litrów.
            Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Dokładnie to jakieś 1,9 litra
              Civic Coupe '97 EJ6 D16Y7

Comment

1,8 litra jak zalejesz ATF tez sie nic nie stanie ja juz jezdze na takim oleju od roku i skrzynia pracuje rewelacyjnie

Comment

dj-seba, ATF wlewa się do automatycznej skrzyni, do manualnej MTF.

Jeśli masz manualną i wlałeś ATF to Twoja sprawa bo to Twoje auto ale nie polecaj tego na forum bo nie możesz zagwarantować że np. po 1,5 roku manual z tym olejem się nie rozleci Tym bardziej że MTF jest dostępny i nie taki drogi więc po co ryzykować.

Comment

Tomo1 nie wiesz co piszesz... nie jeden manual jezdzi na ATF, bo tak zaleca producent. Pierwszy przyklad z brzegu: Bmw e34 tds z 1992, 1995r- maja manuale i producent kaze wlewac ATF- milem taka i sprawdzilem, faktycznie chodzi jak miodzio

Comment

Ricola, doskonale wiem co piszę, to Ty zajrzyj do serwisówki Hondy, a o ile wiem to jeździmy właśnie Hondami a nie BMW.

BMW może zalecać do swoich aut i olej rzepakowy, Honda zaleca do skrzyni manualnej MTF.

Comment

Zamieszczone przez Tomo1 Zobacz posta
                        Ricola Honda zaleca do skrzyni manualnej MTF.
                        co nie znaczy ze nie mozna jezdzic na innym. Producenci zalecaja jezdzic na polsyntetiku, a ludzie jezdza na pelnym syntetiku i auta wcale sie nie psuja od tego

Comment

Zamieszczone przez Ricola Zobacz posta
                          co nie znaczy ze nie mozna jezdzic na innym. Producenci zalecaja jezdzic na polsyntetiku, a ludzie jezdza na pelnym syntetiku i auta wcale sie nie psuja od tego
                          To Twoja teoria i się jej trzymaj, ale innych do tego nie namawiaj
                          Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2

Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA

TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH

PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE

OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE

Comment

nikogo do niczego nie namawiam, kazdy ma rozum i swoje zdanie, niech wiec mysli za siebie.

Teoria teorią, ktora jak wiadomo czesto mija sie z tym co w praktyce. nie badzcie tu tacu uch, och, ach...

Comment

nie musisz mi mówic czym sie rózni mtf od atf
                              Zamieszczone przez Tomo1 Zobacz posta
                              dj-seba, ATF wlewa się do automatycznej skrzyni, do manualnej MTF.

Jeśli masz manualną i wlałeś ATF to Twoja sprawa bo to Twoje auto ale nie polecaj tego na forum bo nie możesz zagwarantować że np. po 1,5 roku manual z tym olejem się nie rozleci Tym bardziej że MTF jest dostępny i nie taki drogi więc po co ryzykować.

Comment

Working...
                              X