Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zgrzyt podczas zmiany biegów

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zgrzyt podczas zmiany biegów

Mam problem. Podczas zmiany biegów z 2 na 3 słyszę niewielki zgrzyt, ale tylko wtedy gdy kręcę go na 2 do oporu i potem zmienia na 3. Co może być grane? Civic 1.6 esi

ja mam zgrzyt jak wsteczny wrzucam nawet po paruklotnym wysprzegleniu i jak na jedynke chce dac przy predkosci mniej wiecej 20 km/h prawie nie da sie tego zrobic bo zgrzyta w skrzyni az plakac sie chce...;(

Comment

Zamieszczone przez cygi22 Zobacz posta
      Mam problem. Podczas zmiany biegów z 2 na 3 słyszę niewielki zgrzyt, ale tylko wtedy gdy kręcę go na 2 do oporu i potem zmienia na 3. Co może być grane? Civic 1.6 esi
      spróbuj wolniej sprzegło puszczac być moze synchronizatory jeszcze nie rozłączyly...

Comment

co do wstecznego mi tez zgrzyta koles powiedzial mi zeby przed wrzuceniem wstecznego wrzucic np 4 i potem wsteczny. niewierzylem ale sprawdzilem i dziala.

Comment

Ja słyszałem że ogólnie te modele tak mają z tymi wstecznymi
          Ten typ tak ma

Comment

Zamieszczone przez zbychopata Zobacz posta
            i jak na jedynke chce dac przy predkosci mniej wiecej 20 km/h prawie nie da sie tego zrobic bo zgrzyta w skrzyni az plakac sie chce...;(
            A ja myślałem, ze jedynka jest tylko do ruszania:P Aczkolwiek wrzucana podczas jazdy ( o ile uda się wrzucić ) często będzie zgrzytać - sprawdzone na wielu samochodach ( to akurat na podstawie artykułów na necie)

Comment

to nie po to by przy tej predkosci rrznac silnik na 1..:P tylko przygotowac sie do manewru jak np. wiem ze nie bede miec jak zmienic biegu to wole wrzucic ten bieg kawalek potoczyc sie na sprzegle i wtedy normalnie ruszyc.. np. mam glupi wjazd do przejazdu i musze zaraz po skreceniu dosc szybko ruszyc:P

Comment

panowie też przerabiałem zgrzyty z2 na 3 i oczywiście wsteczny! Jakiś czas tak jeździłem, ale później tarcza sprzęgła się sypnęła! Po wymianie problem zniknął żadnych zgrzytów nawet jak pocisnę do 7 tysi. Więc moim zdaniem u was też przyczyną może być umierające spręgło. Ewentualnie proponuję sprawdzić siłownik sprzęgła jest zaraz przy kolektorze, można spróbować odpowietrzyć
                HONDA CIVIC D13B2

Comment

ok dzięki za info. Jakoś to sprzęgło mi dziwnie wchodzi więc może być zapowietrzone...

Comment

Working...
                  X