Witam, mam honde civic 1.5 16v D15B2 czasami pierwszy bieg nie chce mi wejsc, jest bardzo duzy opor i trzeba uzyc troche sily, zdaza sie tez ze podczas wlaczania wstecznego cos zgrzytnie, to z jedynka naprawde czasami utrudnia zycie. Jesli wiecie co to moze byc to prosze o pomoc, a moze to mozna jakos wyregulowac jesli tak to napiszcie jak sie do tego dobrac. Jeszcze cos, jak sprawdzic olej w skrzyni biegow?? Z gory dzieki za pomoc
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mam problem
Collapse
X
-
Zamieszczone przez rucz88 Zobacz postaWitam, mam honde civic 1.5 16v D15B2 czasami pierwszy bieg nie chce mi wejsc, jest bardzo duzy opor i trzeba uzyc troche sily, zdaza sie tez ze podczas wlaczania wstecznego cos zgrzytnie, to z jedynka naprawde czasami utrudnia zycie. Jesli wiecie co to moze byc to prosze o pomoc, a moze to mozna jakos wyregulowac jesli tak to napiszcie jak sie do tego dobrac. Jeszcze cos, jak sprawdzic olej w skrzyni biegow?? Z gory dzieki za pomockazda zgrzytala. zmieniales olej mw skrzyni biegow?? bo jesli tak i zly zalales to dla tego tak ciezko moze wchodzic,ja tak mialem. albo poprostu masz koncowke sprzegla.
Comment
-
Kiedys mi powiedzial mechanik z serwisu hondy,ze do tego modelu wlasnie mozna smialo lac olej silnikowy 10w40 i to najlepiej mobila. wymienia sie go co 40 tys. za MTF zaplacilem za 1l 70zl i wymienia sie go co 80 tys. kupilem 2 skrzynie i co sie okazalo,ze lozyska strasznie wyja, a gwarancja 1 tyg przepadla. 350zl w plecy, ahhhh. narazie sie jezdzi
Comment
-
Zamieszczone przez Sławex.dom Zobacz postaNie wchodzi ??????? puść sprzęgło wciśnij raz jeszcze odczekaj 2-3 sekundy i nie ma bata by nie wszedł czy to jedynka czy wsteczny ALEMI SIĘ PIWEK UZBIERA poważnie działa też mam to samo czasem
Comment
-
Zmień płyn w całym układzie sprzęgła i odpowietrz!!! w zbiorniczku może być czysty płyn ale w układzie zapewne będzie brudny i wypracowany!!!!!powinno być z jedynka ok!!!! A wsteczny to standard ale pomaga dociskanie lewarka w prawo z lekka siłą przy wkładaniu wstecznego!!!!
Comment
-
z tym puszczeniem sprzegla i jeszcze raz wcisnieciem to prawda. dodatkowo jest jeszcze dobry patent, ze jak R nie chce wejsc to wrzuć 4, a wtedy R wejdzie jak w masło.
Tez mi mozecie browarki postawic bo dobrze pisze, cenna wskazowka a ja juz duzo browarow postawilem a mi nikt
Chyba kolego nie do końca rozumiesz idee stawiania browarków ... Ale ok.
Comment
-
Według mnie nie musisz sie spieszyć z ta wymianą oleju w przekład. Jedynka i wsteczny to powszechna rzecz w naszych haniach. Najlepszy sposób to jak koledzy wyżej pisali. Jak nie chce wejść to trzeba puścić sprzegło i ponownie je wcisnąć. Poza tym zwiększone zgrzytanie oznacza tylko tyle ze powoli będziesz miał sprzęgło do wymiany. U mnie przed wymianą też miałem takie oznaki i dodatkowo czasem 3 lubiła zgrzytnąć przy redukcji z 4. Po wymianie sprzęgła problem zniknął na dobre. Dodam iż przed sprzęgłem wymieniłem siłownik hydrauliczny bo znajomy stwierdził ze to może być od tego więc najpierw odpowietrzałem układ i nic nie pomogło, zmieniłem siłownik na nowy i też nic.
Komplet sprzęgła do cifa z tego co pamiętam to od 300 do 400 zeta zależy od firmy. Czasami warto złożyć osobno łożysko, tarcze i docisk i trochę się zaoszczędzi kasy, bo bywa że za komplet wbrew pozorom trzeba przepłacić. pozdroHONDA CIVIC D13B2
Comment
Comment