Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prolemy z zapalaniem

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Prolemy z zapalaniem

Witam mam Hondę 92 rocznik 1,3 16v.
    ostatnim czasem zauważyłem że jak silnik jest zimny to bardzo często są problemy z odpalaniem a jak odpali to sprawia wrażenie jakby tylko 3 gary pracowały prawidłowo, mam w planie wymianę świec które już mają jakieś 20 tyś. na gazie myślicie że to załatwi sprawę czy problem jest gdzie indziej?

powinno pomuc, a jak nie to sprawdz przewody moze tez wymagaja wymiany

Comment

Powiem Ci tak ja mam tak samo, ale po wymianie świec i tak się nic nie zmieniło.
      Mam taki sam silniczek i rok i jak jest zimna to musze długo kręcic albo kilka razy zeby odpalila.
      I nie mam zielonego pojęcia o co chodzi.
      Jak byś rozwiązał problem to jak możesz to daj znać na PW bo niewiem czy bede miał czas tu zajżeć.
      Pozdro

Aha i jeszcze powiem że moja na ciepłym silniczku pali od kopa
      Last edited by pain; 27-11-2009, 18:24.
      BÓG DAŁ NAM NOGI PO TO ABYŚMY DOSZLI TAM GDZIE NIE DOJEDZIEMY HONDĄ NA GLEBIE !!!

Comment

Osobiście przejrzałbym cały układ zapłonowy: aparat, przewody, świece.

Nie napisałeś na jakim paliwie auto tak odpala, może LPG wymaga regulacji.

Takie problemy przy dobrze wyregulowanym LPG i sprawnym układzie zapłonowym miałem poprzednim aucie, kiedy to walnięta była uszczelka pod głowicą, auto po całej nocy kręciło normalnie ale nie odpalało, dopiero za którymś z kolei razem odpaliło pracując nie na wszystkie cylindry. Po rozgrzaniu paliło normalnie, natomiast po kilkugodzinnym postoju znów była powtórka z rozrywki...

Jeżeli, więc masz np. ubytki płynu chłodniczego, w układzie chłodzenia panuje zbyt wysokie ciśnienie (twarde węże są tego oznaką i/lub wyrzucanie płynu ze zbiorniczka), to również UPG możesz wziąć pod uwagę.

Mimo wszystko zajmij się uk. zapłonowym w pierwszej kolejności.

Comment

Zamieszczone przez wieloryb24 Zobacz posta
          Witam mam Hondę 92 rocznik 1,3 16v.
          ostatnim czasem zauważyłem że jak silnik jest zimny to bardzo często są problemy z odpalaniem a jak odpali to sprawia wrażenie jakby tylko 3 gary pracowały prawidłowo, mam w planie wymianę świec które już mają jakieś 20 tyś. na gazie myślicie że to załatwi sprawę czy problem jest gdzie indziej?
          mialem tak zeszlej zimy a powodem byl slaby akumlator
          po dlugim kreceniu rozrusznikiem zalewaly sie swiece i tez chodzil na 3 gary....
          radze sprawdzis stan baterii oraz to co wyzej koledzy radza
          pozdro!

Comment

najprawdopodobniej to aparat zaplonowy.
            Ja właśnie TAKIEGO SZUKAM. tylko do 1.5 Td40U.
            Czy może ktoś ma?
            Jestem z warszawy...
            Pozdrawiam

Comment

Trochę odświeżę, miałem podobny problem. Rozwiązałem go dolewając dodatek do benzyny usuwający wodę z układu (koszt 13zł). Trzeba jeszcze pamiętać o sposobach odpalania. Na zimnym wcisnąć gaz, puścić i palić. Na ciepłym trzymać do połowy i palić. A na gorącym trzymać wciśnięty do dechy i kręcić. Ja o tym często zapominam i zalewam Ale jak stosuję się do instrukcji to malina.

Comment

miałem tak samo w dodatku obroty po odpaleniu falowały w moim przypadku wymiana świec na NGK czyszczenie kopułki aparatu pomogły na pracę silnika a pracował na zimnym jagby na 3 garach aż rzucało całym samochodem natomiast na pływajace obroty pomogło obniżenie poziomu paliwa w gażniku był zbyt wysoki tak stwierdził mechanik dodał jeszcze że przed uruchomieniem silnika na zimnym trzeba wcisnąć gaz do końca a jak sie uruchamia to bez gazu mechanik nazwał to wymuszeniem uruchomienia ssania bo czasami zimny silnik potrafi uruchomić sie bez ssania i wtedy gaśnie, nierowno pracuje, i szarpie, w trakcie jazdy

Comment

Working...
                X