Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wieksza moc

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez twizzter Zobacz posta
    OBD0 ECU Stuff

Tu jest trochę informacji na ten temat
    wielkie dzieki za info, ale mam prozbe do Was czy ktos w skrucie moze mi napisac czy jest taka mozliwosc czy nie (sciagnac ograniczenik obrotów albo pchnac go w góre) ten link co zostal zapodany nie za bardzo kumam gdyz moja anglezczyzna jest mizerna i nie za bardzo kumam o co tam chodzi.
    PS. chodzi mi o silnik D15B2

Comment

Zamieszczone przez grzegorz82 Zobacz posta
      sciagnac ograniczenik obrotów albo pchnac go w góre
      pytanie tylko jak sobie glowica z wiekszymi obrotami poradzi

Comment

Kondzi ma racje, na seryjnej głowicy nie przesuwałbym cutoffa. Przebieg momentu/mocy przy wysokich obrotach w serii jest nieciekawy - po prostu nie ma sensu bezsensownie piłować. Czyli inna główka+dostrojenie ECU - wtedy to inna bajka :]

Comment

Zamieszczone przez kondzi_ECC Zobacz posta
          pytanie tylko jak sobie glowica z wiekszymi obrotami poradzi
          Głowica pewnie wytrzyma, mi nie chodzi pilowanie silnika do 9tys ale te 7.5 by styknelo.

twizzter co masz na mysli ze przebieg momentu/mocy w seri jest nieciekawy i jak mozna dostroic ECU i ile % wzrasta mi moc i moment dzieki takiemu zabiegowi. wedlug moich załozen zwiekszenie obrotów o 500-1000 dalo by mi przewage na starcie i mogbym E30(316) brac bez problemu a tak nie zawsze wychodzi :P

Comment

Seryjny cutoff w D15B2 to 7200 rpm. Przy tych obrotach moc już nie rośnie, a moment zaczyna zauważalnie spadać.
            Co do strojenia, to najlepiej byłoby gdybyś zaopatrzył się w sterownik OBD1->czyli bebechy od B7. Całe strojenie to żmudna robota typu "zrób, zamontuj,przetestuj, popraw, znów zamontuj" - modyfikuje się mapy zapłonu i paliwa, punkt załączania VTECa (jeśli jest) najlepiej byłoby analizować logi i założyć szerokopasmową sondę. No i hamownia.. Do edycji tych parametrów jest odpowiednie oprogramowanie, np Crome, zmodyfikowane dumpy wrzucasz do pamięci a następnie montujemy do ECU.

Jest też możliwość kupienia gotowych zaprogramowanych eepromów, ale wg mnie to nie jest zbyt dobre rozwiązanie - każda ingerencja w dolot/wydech wymaga indywidualnego "dopieszczenia".

Comment

A czy mozesz napisac jak zrobic "cutoff" te 7200rpm swobodnie mi wystarczy

Comment

W tym linku, co podałem wcześniej znajdziesz wszystko. Przede wszystkim sprawdź, czy ECU nada się do modowania, będzie trzeba rozkręcić i porównać płytki ze zdjęciami z tamtej strony. Do tego potrzebny będzie programator, edytor romów, np BRE - też jest na stronie.

Comment

Myslałem ze to prostrza sprawa, liczylem ze wystarczy jakas zworke czy rezystor wmontowac/wymontowac ze pomorze ale jak mam programowac czy edytowac romy to wole sie nie dotykac bo w tej dzieedzinie nie mam pojecia. Ale wielkie dzieki za takie info

Comment

Working...
                  X