Na początek witam wszystkich, jestem na forum ponieważ nie znalazłem takiego tematu a będę potrzebował informacji od początku do końca, a mam nadzieje ze nie dużo będzie mi potrzebne, i jeszcze mam prośbę, jeżeli coś nie tak z moim postem proszę o informacje
Wiec do rzeczy, kupiłem pierwszą honde z silnikiem d16y8 troszkę zbyt szybko uciekał olej po czym okazało się że ucieka do płynku chłodniczego a potem gdzieś z nim również ucieka
Postanowiłem zrzucić głowice i wymienić uszczelkę, dałem głowice do sprawdzenia i okazało sie że głowica do generalnego remontu, przy okazji sprawdziłem panewki i pierścienie, i niestety, muszę szukać silnika, ciężko dostać ten sam silnik, ale znalazłem okazyjnie d16z6 chodzi przełożenie samego bloku z wałem tłokami i samą głowice bez kolektora ponieważ te mam z mojego d16y8, wiem tyle ze jest inny komp, ale co i jak będzie trzeba zrobić przy przekładnie nie wiem, pomożecie co i jak przy takiej przekładce? Z góry dzieki za pomoc
Lekka poprawka ale to co wcześniej pisałem zostawiem, znalazłęm post w którym jest napisane że blok jest ten sam, i teraz moje pytanie czy mogę przełożyć blok i głowice bez zmiany kompa i elektryki? Bo kolektor zostałby ten sam, zastanawiam sie tylko jak ze sterowanie vtec

Lekka poprawka ale to co wcześniej pisałem zostawiem, znalazłęm post w którym jest napisane że blok jest ten sam, i teraz moje pytanie czy mogę przełożyć blok i głowice bez zmiany kompa i elektryki? Bo kolektor zostałby ten sam, zastanawiam sie tylko jak ze sterowanie vtec
Comment