Aha , no to ten mechanik to prawdziwy oszołom. A jak rozpoznam stan rozrządu ? Jak pasek będzie dobrze napięty to nie muszę wymieniać ? a jak będzie luźny to wymieniać ? I czy przy wymianie rozrządu obejdzie się bez reszty pod zespołów ? tzn czy sam pasek można wymienić.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wymiana rozrządu
Collapse
X
-
podstawową zasadą po zakupie auta jest wymiana kompletnego rozrządu ( paska, pompy wody oraz napinacza )
twój silnik jest kolizyjny i w razie zerwania paska jesli bedziesz miał dużo szczęścia naprawa będzie polegała na wymianie rozrządu, jeśli szczęścia nie będziesz miał uszkodzeniu ulegną zawory, byc może tłoki, a nawet wałki rozrządu ... koszt naprawy liczony w tysiącach złotych
skontrolować stan rozrządu można przez obejrzenie paska i zwrócenie uwagi czy po jednej stronie zębów nie ma śladów wytarcia...do oceny pozostałych elementów należałoby zdjąć pasek i sprawdzić czy łożyska na napinaczu lub pompie nie mają luzu lub nie stawiają zbyt dużego oporu ( czy nie są zatarte )
oczywiście to wszystko o niczym nie świadczy bo u mnie stara pompa, napinacz i pasek po przebiegu 90 000 wyglądały jak nowe, a jednak łożysko na pompie lub napinaczu po rozgrzaniu silnika wydawały dziwny dźwięk ( bardzo słabo słyszalny, a świadczący o zużyciu )Załączone plikiLast edited by Avenger85; 16-02-2012, 22:58.Civic VTi B18C4 182 HP
Comment
-
aha czyli bede zmuszony kupić dla świętego spokoju cały zestaw.. Za miesiąc po wypłacie od razu to zrobię . Wiem że po kupnie samochodu należy to wymienić ale sprzedawca był mechanikiem , kupowałem go nawet z pod jego warsztatu i powiedział że w tym silniku się nie wymienia rozrządu bo jest łańcuch ;/ samochód był tak zaniedbany że nie macie pojęcia.
Comment
-
Zamieszczone przez L_U_L_I Zobacz postaale sprzedawca był mechanikiem i powiedział że w tym silniku się nie wymienia rozrządu bo jest łańcuch .
kolego skontaktuj się z tym sprzedawcą
kupiłem od niego parę dni temu kompletny rozrząd do B18C4 na elementach jakie idą na pierwszy montaż za 270zł ( rolka KOYO, pompa AISIN i pasek gates wzmacniany )
podejrzewam, że do twojego silnika będzie jeszcze taniej ...
p.s tu masz link do rolki i paska tylko do tego trzeba jeszcze pompę wody
Last edited by Avenger85; 17-02-2012, 22:36.Civic VTi B18C4 182 HP
Comment
Comment