Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wymiana rozrządu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Aha , no to ten mechanik to prawdziwy oszołom. A jak rozpoznam stan rozrządu ? Jak pasek będzie dobrze napięty to nie muszę wymieniać ? a jak będzie luźny to wymieniać ? I czy przy wymianie rozrządu obejdzie się bez reszty pod zespołów ? tzn czy sam pasek można wymienić.

Comment

a wiesz kiedy był wymieniany ten pasek, pewnie nie. sam już latasz na nim rok, sprawdź jego stopień zużycia, czy nie jest popękany itp. jak już zechcesz wymieniać ten rozrząd to wymień komplet (pasek,napinacz,pompa)

Comment

podstawową zasadą po zakupie auta jest wymiana kompletnego rozrządu ( paska, pompy wody oraz napinacza )
        twój silnik jest kolizyjny i w razie zerwania paska jesli bedziesz miał dużo szczęścia naprawa będzie polegała na wymianie rozrządu, jeśli szczęścia nie będziesz miał uszkodzeniu ulegną zawory, byc może tłoki, a nawet wałki rozrządu ... koszt naprawy liczony w tysiącach złotych

skontrolować stan rozrządu można przez obejrzenie paska i zwrócenie uwagi czy po jednej stronie zębów nie ma śladów wytarcia...do oceny pozostałych elementów należałoby zdjąć pasek i sprawdzić czy łożyska na napinaczu lub pompie nie mają luzu lub nie stawiają zbyt dużego oporu ( czy nie są zatarte )
        oczywiście to wszystko o niczym nie świadczy bo u mnie stara pompa, napinacz i pasek po przebiegu 90 000 wyglądały jak nowe, a jednak łożysko na pompie lub napinaczu po rozgrzaniu silnika wydawały dziwny dźwięk ( bardzo słabo słyszalny, a świadczący o zużyciu )
        Załączone pliki
        Last edited by Avenger85; 16-02-2012, 22:58.
        Civic VTi B18C4 182 HP

Comment

aha czyli bede zmuszony kupić dla świętego spokoju cały zestaw.. Za miesiąc po wypłacie od razu to zrobię . Wiem że po kupnie samochodu należy to wymienić ale sprzedawca był mechanikiem , kupowałem go nawet z pod jego warsztatu i powiedział że w tym silniku się nie wymienia rozrządu bo jest łańcuch ;/ samochód był tak zaniedbany że nie macie pojęcia.

Comment

Zamieszczone przez L_U_L_I Zobacz posta
            ale sprzedawca był mechanikiem i powiedział że w tym silniku się nie wymienia rozrządu bo jest łańcuch .
            ręce opadają i nóż się w kieszeni otwiera ... pojechałbym do niego i zapytał czy chociaż zaglądał pod maskę i czy widział kiedyś na oczy silnik hondy ....a jakby powiedział, że widział to wtedy bym mu od oszustów naubliżał.

kolego skontaktuj się z tym sprzedawcą

kupiłem od niego parę dni temu kompletny rozrząd do B18C4 na elementach jakie idą na pierwszy montaż za 270zł ( rolka KOYO, pompa AISIN i pasek gates wzmacniany )
            podejrzewam, że do twojego silnika będzie jeszcze taniej ...

p.s tu masz link do rolki i paska tylko do tego trzeba jeszcze pompę wody
            Last edited by Avenger85; 17-02-2012, 22:36.
            Civic VTi B18C4 182 HP

Comment

Working...
            X