Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Remont silnika D16Z6

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Remont silnika D16Z6

Witam!
    Mam hanie z silnikiem D16Z6 szkoda mi ją sprzedawać albo robić swapa więc nastawiłem się już na remont.
    Remont z racji takiej, że potrafi spić już więcej niż 1.5l oleju a w dodatku na zimnym silniku potrafi się nim zakrztusić i momentalnie gaśnie, bądź na chwile spadają jej gwałtownie obroty.

Mam zamiar wymienić tłoki na nad wymiar 0.5 firmy Arco + oczywiście szlif cylindrów, wraz z uszczelkami pod zaworami i simeringami na wale.

Robiąc to zabrać się za coś jeszcze "przy okazji"?
    Co mógłbym dodatkowo zrobić by podnieść jej moc?

Dla informacji podam, że swap z racji ceny remontu (ok 1500zł) nie opłaca się, ponieważ skazany jestem na to autko przez kolejne kilka lat.
    pozdrawiam

jesli go nie rozebrałes to czemu twierdzisz ze trzeba rozwiert bloku robic i tłoki nadwymiarowe, głupota, te auta maja takie silniki ze rozbierzesz i nie bedzie progu na cylindrach wiec rozwiert nie potrzebny, co najwyzej honowanie, zakładasz pierscienie na tłoki Rikkena, uszczelka pod głowe metalowa, przy okazji jesli bedziesz wyjmował cały wal to zmien panewki jesli nie to zmien tylko korbowe, zeby podniesc moc to spasuj kolektor ssacy z głowica, ile mozna to przypoleruj g tylko nie na taki lustro tylko lekko matowo, kanały w głowicy na tak sam choc wydechowe mozesz na błysk zrobic, można stoczyc koło zamachowe, bedzie lepiej sie zbierał, za 1500zł to kupisz czesci, no moze troche mniej bo mormalny mechanik tyle wezmie za robote, ja koledze z tego forum robie B18C4, z racji ze z forum to biore 1300zł

Sebastian moje GG 10836239 masz problem to pisz lub dzwon 604-593-463
    Remonty główne silników, specjalizacja Honda civic, inne hondy również, zostawiasz auto do naprawy a odbierasz gotowe do jazdy, czesci jakich tylko zechcesz firm, ja zakładam tylko najwyższą półkę ale na życzenie mogą byc inne

Comment

Powiem Ci tak, progi jakies na pewno beda, szczególnie przy przebiegu 260tys i dodatkowo przez 100tys byla obciazona gazem. Poprzedni właściciel w ogóle o nią nie dbał i stąd te podejrzenia.
      fakt faktem mogą być nie sluszne, ale po tym jak naprawiałem choćby zawieszenie widać było, że koleś jechał na prowizorke totalna.
      Jak czytałem forum to jeszcze nie słyszałem o przypadku by samochód dławił się aż tak olejem

prawdopodobnie będę wszystko sam robił, jak wszystko do tej pory
      ale tak na wszelki, znasz kogoś z pomorza zajmującego się hondami?

Comment

kurde nie znam nikogo z tamtych okolic, ja robiłem swoja przy przebiegu 220tys i nie ma zadnych progów, nie dawno zakładałem głowice i teraz jest 260tys przebiegu i nie ma progów, gaz jedynie żle wpływa na głowice, dławił sie olejem bo pierscienie olejowe były wywalone, jak beda jakies problemy to dzwon do mnie 604-593-463 seba

Remonty główne silników, specjalizacja Honda civic, inne hondy również, zostawiasz auto do naprawy a odbierasz gotowe do jazdy, czesci jakich tylko zechcesz firm, ja zakładam tylko najwyższą półkę ale na życzenie mogą byc inne

Comment

Wielkie dzięki za okazaną pomoc i dalsze chęci
          Właśnie próbowałem się zarejestrować na honda.gda.pl tyle że już tydzien czekam na aktywacje konta
          btw orientujesz się ile kosztuje dostrajanie silnika?
          i który kolektor wydechowy byłby bardziej efektywny - 4-2-1 czy 4-1?

Comment

dostrajanie to nie wiem ale mój kolega jesli u niego stroisz to bierze 150zł a co do kolektora to jest tak: jesli potrzebujesz mocy od dolnych obrotów silnika to 4-1 a jesli od jakichś 5tys obr to 4-2-1. jak cos to napisz na gg a wszystko ci powiem bo rzadko bywam na forum ( brak czasu)

Comment

Working...
            X