Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D15B7 Bardzo kopci, chyba bierze olej i smierdzi - POMOCY!

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• D15B7 Bardzo kopci, chyba bierze olej i smierdzi - POMOCY!

Witam!

Niestety nie pisze zeby opisac swoja Hanke - plany, to co jest itp (mialem zalozyc temat) lecz pisze bo mam dosc konkretne problemy z moja Hania

Troche dlugi ten tekst ale prosilbym o przeczytanie do konca i jakies wskazowki co robic.

Do czynienia mam z Civic'iem V coupeta z 95r z silnikiem D15B7.

Zaczne od poczatku - kupilem ja na jesien u handlarza sprowadzona z Austri, zarejestrowalem i jezdzilem. Po ok 5-8k km pojawily sie problemy z ukladem chlodniczym - wyrzucalo plyn chlodniczy - bardzo duze cisnienie w ukladzie chlodniczym (nie chciala sie w ogole odpowietrzyc) gotowanie, problemy z odpalaniem na cieplym silniku i kilka podobnych objawow. Kilku mechanikow i zgodna diagnoza - uszczelka pod glowica. I stalo sie, Hanka poszla do znajomego mechanika ktory wymienil uszczelke. Wiadomo uszczelka nowa Erlinga plus jeszcze jakies tam inne uszczelki, przy okazji rozrzad (pasek + napinacze), glowica oczywiscie planowana dokrecana kluczem dynamometrycznym itd itd wszystko zgodnie z zaleceniami i wedlug schematu. Po wymianie znow problemy z odpalaniem ale tu na szczescie byl problem z kopulka ktora w srodku sie zapocila i przy cieplym jak sie skraplalo to wszystko to nie dawalo iskry.
    Wyjechalem - pojezdzilem troche jakies 2k km wszystko niby ok tylko troche gorzej pali nie wiem czemu trzyma jalowe obroty na 1100 i troszke nierowno chodzi - tak jakby co kilka sekund cos zaskakiwalo, jakby szukala wlasciwych rownych obrotow a jakby sie jej nie udawalo, no ale stwierdzilem ze jeszcze pojezdze i po tysiacu km pojade to wyregulwac czy cos. W miedzy czasie Hanka zostala zagazowana (przekladka instalacji z poprzedniego samochodu) - to raczej nie ma znaczenia w tym wszystkim ale warto o tym wspomniec. Gaz jeszcze nawet nie wyregulowany ale mniejsza. Przejechane 500km na gazie.
    Wczoraj z ciekawosci sprawdzam olej a tam ponizej min! i to dosc znacznie. Dodatkowo slady na zbiorniczku wyrownawczym jakby znow cos wywalilo. Jak sprawdzalem tak ja zostawilem dokupilem dzisiaj olej, wlalem swiezy weszlo z 1.5l no i jazda probna. (Pod silnikiem szukalem jeszcze wyciekow ale niczego sie nie dopatrzylem, zreszta plamy na kostce nie bylo - olej wymieniany jakies 3 miesiace temu) Dziwnie zapalila, miala problemy i tak najpierw chodzila nisko na obrotach nie wiem jak to okreslic tak nisko ledwo - jak traktor powoli, przez chwile nie chciala wejsc na obroty ale po chwili sie odmulila i juz normalnie, patrze w tyl zeby cofnac a tam biale dyyyymy. Mysle "jade dalej" przejechalem klikaset metrow na probe w miare nawet jechalo. Wrocilem, zgasilem a tam spod maski takie bulgotanie otwieram i slychac jakby gdzies kolo chlodnicy, korek popusiclem to przestalo. Jeszcze raz odpalilem na tym swiezym oleju a za mna wielkie biale dymy. Podszedlem z tylu wacham i jakis dziwny zapach, nie wiem czego ale napewno ani nie benzyny spalanej ani gazu (i na tym i na tym probowalem) ni to jakis plastik ni to nie wiem - ciezko powiedziec w kazdym badz razie kopcilo sie i brzydko smierdzialo (od razu mowie, ze nie wiem jak smierdzi jak sie dodatkowo gdzies tam spala plyn chlodniczy lub olej) Przejechalem pod garaz i tak ja zostawilem

I teraz bardzo prosze Was o pomoc Wiadomo pojde do tego mechanika, ale czy on to ogarnie? Nie wiem najpierw chce zapytac Was.

Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na jakies odpowiedzi - pomozcie!

podobny problem miał mój kumprl wswojej hondzie dziwne dymienie itp mechanik wymienił mu uszczelkie pod głowicą po upszednim planowaniu bez zmian zgłosił reklamacje do majstra . UW majster zdioł głowice idał ją na spsawdzinie czy nie jest pędniąta niestety była .Po założeniu drugej głowicy jest ok.PYtanie twój mechanik to zrobił?

Comment

przy wymianie uszczelki pod głowicą powinno się sprawdzić jej szczelnosc na gorąco
      VW T4 2.5+lpg, EG3+D13B2

Comment

Working...
      X