Witam ! Mam ostatnio problem z moją Hondą Civic 93rok, silnik 1.3 (75km), Zauważyłem ostatnio znacznie zwiększone zużyie paliwa, silnik chodzi równiutko,ostatnio nawet wymieniłem świece a po przeliczeniach cykl mieszany trasa/miasto spala ok. 10litrów gdzie wcześniej palił 7-8l. Czy może być to np. uszkodzona sonda lambda? Wydaję mi się że zmienił się, że dźwięk silnika jest po prostu inny niż wcześniej, jak również brakuje mu mocy, strasznie się męczy powyżej 120km/h,gdzie wcześniej bezproblemowo się rozpędzał do 180km/h. Proszę o pomoc . Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zwiększone zużycia paliwa !
Collapse
X
-
Zrób samodiagnostykę i zobacz czy Ci nie wywali błędu jakiegoś. Sonda jak się psuje to czasem (ale nie zawsze) sygnalizuje to na kompie. Zważ również na fakt, ze jest zima i silnik dłuzej chodzi na ssaniu przez co wiecej pali. Mnie tez latem pali koło 7-8 a zimą podchodzi do 10l. Obroty Ci nie falują, nie szarpie Ci silnik? Bo moze się okazać że będziesz musiał wyregulować gaźnik.
Comment
-
silnik nie faluje, obroty idealne, a czy to auto ma w ogóle jakiś komputer bo w wyposażeniu poza nagrzewnicą nie posiada nic !A jak sprawdzić sondę i katalizator ?
Zimą tamtego roku mi tyle nie paliłaA bardziej ekonomicznie to już się chyba nie da jeździć. Zważywsze na fakt że cały czas ganiam w trasę ...
Comment
Comment