Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwiększone zużycia paliwa !

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zwiększone zużycia paliwa !

Witam ! Mam ostatnio problem z moją Hondą Civic 93rok, silnik 1.3 (75km), Zauważyłem ostatnio znacznie zwiększone zużyie paliwa, silnik chodzi równiutko,ostatnio nawet wymieniłem świece a po przeliczeniach cykl mieszany trasa/miasto spala ok. 10litrów gdzie wcześniej palił 7-8l. Czy może być to np. uszkodzona sonda lambda? Wydaję mi się że zmienił się, że dźwięk silnika jest po prostu inny niż wcześniej, jak również brakuje mu mocy, strasznie się męczy powyżej 120km/h,gdzie wcześniej bezproblemowo się rozpędzał do 180km/h. Proszę o pomoc . Pozdrawiam

Sprawdź sonde i katalizator
    Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

Zrób samodiagnostykę i zobacz czy Ci nie wywali błędu jakiegoś. Sonda jak się psuje to czasem (ale nie zawsze) sygnalizuje to na kompie. Zważ również na fakt, ze jest zima i silnik dłuzej chodzi na ssaniu przez co wiecej pali. Mnie tez latem pali koło 7-8 a zimą podchodzi do 10l. Obroty Ci nie falują, nie szarpie Ci silnik? Bo moze się okazać że będziesz musiał wyregulować gaźnik.

Comment

silnik nie faluje, obroty idealne, a czy to auto ma w ogóle jakiś komputer bo w wyposażeniu poza nagrzewnicą nie posiada nic ! A jak sprawdzić sondę i katalizator ?

Zimą tamtego roku mi tyle nie paliła A bardziej ekonomicznie to już się chyba nie da jeździć. Zważywsze na fakt że cały czas ganiam w trasę ...
        Last edited by Karl1985; 14-01-2011, 09:33. Powód: Łącz posty,używaj do tego opcji edycji:)

Comment

Ma komputer na prawej ścianie w nogach kierowcy. Odchyl wykładzinę to zobaczysz. I tak jak mówilem zró samodiagnostykę zobaczymy czy wyskoczy jakiś błąd.

Comment

sprawdziłbym jeszcze ustawienie rozrządu
            VW T4 2.5+lpg, EG3+D13B2

Comment

komputer nie wykazał żadnych błędów, a rozrząd był robiony jakieś 6 miesięcy temu i po wymianie wszystko było OK problem pojawił się ok. 1 miesiąc temu.

Comment

witam
                mam podobny problem ze spalaniem a moja sonda ma napięcie 0.9v po dodaniu gazu i puszczeniu spada po czym wraca na 0.9v co to może być?
                pomocy

Comment

Working...
                X