Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie vtec-e (90kM)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Spalanie vtec-e (90kM)

Witam. Chciałbym spytać jakie spalanie jest w tym silniku. Bo mi wychodzi minimum 10l a nawet i więcej przy spokojnej jeździe w cyklu mieszanym. Czy jest to normalne, a jeżeli nie to czego może to być wina? Bo skoro jest to vtec-e to chyba powinno być niższe spalanie

w okolicach 6 litrów powinien palić ten silnik był on nagradzany nagrodami w roku swojej świetności w kategorii najbardziej ekonomy silnik w swojej klasie i pojemności.

Comment

Dzięki. W takim razie coś jest nie tak, bo naprawdę staram się nie żyłować go. A w czym może tkwić w takim razie problem, czy to sonda lambda trzaśnięta a może jakieś inne przyczyny mogą istnieć?

Comment

Wiele rzeczy może mieć wpływ na podwyższone spalanie, stan filtra powietrza, świec, kabli zapłonowych, kopułki, palca rozdzielacza lub walnięta sonda lambda.

Jeśli odpala bez problemów nie przerywa i nie szapie, filtr powietrza jest o.k. to skupiłbym się na sondzie, tym bardziej że nie zawsze jak jest uszkodzona wyskakuje błąd.
        Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Z odpalaniem czy szarpaniem nie ma żadnych problemów. A co do błędu to nie mogę sprawdzić czy wyskakuje bo nie mam kontrolki check engine bo jak wymieniałem licznik to zmieniłem na taki model w którym nie ma tej kontrolki więc teraz nawet nie mogę zrobić samokontroli, chyba że znacie jak ją zrobić bez kontrolki. Jak macie jakiś pomysł to chętnie posłucham i spróbuję...bo jakoś nie chce mi się przepłacać za paliwo

Comment

A gdzie znajduje się ta sonda w tym modelu? A czy na spalanie i na sondę ma wpływ paliwo jakie leje 95 czy 98?

Comment

Nie ma znaczenia czy 95 czy 98. sondę masz wkręconą w kolektor wydechowy.

Comment

Jak otworzysz maskę i zobaczysz kolektor to z lewej strony trochę niżej jest wkręcona sonda:

Comment

a czy możliwe jest by sonda miała 5 kabelków. Bo u mnie ma, a wszyscy piszą maksymalnie o 4?

Comment

Są pięcioprzewodowe. Na przykład ---> https://moto.allegro.pl/sonda-lambda...363364738.html
                    Last edited by Tomo1; 03-01-2011, 19:26.

Comment

Od kiedy masz ten samochód??

Sondę masz 5 przewodową, niestety najdroższa z możliwych :/
                      Ubrania z motoryzacyjną pasją:

Comment

Już ponad 2 m-ce. I muszę się za nią zabrać, bo jak tak dłużej pójdzie to ją zmienię na jakąś inną, a tego nie chce.

Comment

To zabieraj się za sprawdzenie tej sondy, a co do tego paliwa to jak lejemy 98 a samochód jest przystosowany do 95 to spali więcej ale nie aż tyle.

Comment

Proponuje sprawdzić termostat... (najprościej odpal auto po nocy i przytrzymaj dłonią dolny wąż od chłodnicy, jeżeli zacznie się rozgrzewać w krótkim czasie, oznacza to ze termostat zaniemógł...
                            Ubrania z motoryzacyjną pasją:

Comment

termostat jest w porządku bo jakiś czas temu sprawdzałem. Myślałem że jest kopnięty bo dolny przewód był zimny a chłodnica już gorąca ale po jakimś czasie normalnie się nagrzewał. Był tylko walnięty termo wyłącznik w termostacie - więc go wymieniłem i teraz wiatrak się normalnie załącza. Ale jutro raz jeszcze sprawdzę termostat, tak jak mówisz

Comment

Working...
                              X