Witam. Chciałbym spytać jakie spalanie jest w tym silniku. Bo mi wychodzi minimum 10l a nawet i więcej przy spokojnej jeździe w cyklu mieszanym. Czy jest to normalne, a jeżeli nie to czego może to być wina? Bo skoro jest to vtec-e to chyba powinno być niższe spalanie
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spalanie vtec-e (90kM)
Collapse
X
-
Wiele rzeczy może mieć wpływ na podwyższone spalanie, stan filtra powietrza, świec, kabli zapłonowych, kopułki, palca rozdzielacza lub walnięta sonda lambda.
Jeśli odpala bez problemów nie przerywa i nie szapie, filtr powietrza jest o.k. to skupiłbym się na sondzie, tym bardziej że nie zawsze jak jest uszkodzona wyskakuje błąd.
Comment
-
Z odpalaniem czy szarpaniem nie ma żadnych problemów. A co do błędu to nie mogę sprawdzić czy wyskakuje bo nie mam kontrolki check engine bo jak wymieniałem licznik to zmieniłem na taki model w którym nie ma tej kontrolki więc teraz nawet nie mogę zrobić samokontroli, chyba że znacie jak ją zrobić bez kontrolki. Jak macie jakiś pomysł to chętnie posłucham i spróbuję...bo jakoś nie chce mi się przepłacać za paliwo
Comment
-
Nie ma znaczenia czy 95 czy 98. sondę masz wkręconą w kolektor wydechowy.
Comment
-
Są pięcioprzewodowe. Na przykład ---> https://moto.allegro.pl/sonda-lambda...363364738.htmlLast edited by Tomo1; 03-01-2011, 19:26.
Comment
-
termostat jest w porządku bo jakiś czas temu sprawdzałem. Myślałem że jest kopnięty bo dolny przewód był zimny a chłodnica już gorąca ale po jakimś czasie normalnie się nagrzewał. Był tylko walnięty termo wyłącznik w termostacie - więc go wymieniłem i teraz wiatrak się normalnie załącza. Ale jutro raz jeszcze sprawdzę termostat, tak jak mówisz
Comment
Comment