Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coś nie gra po wymianie uszczelki pod głowicą :(

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Coś nie gra po wymianie uszczelki pod głowicą :(

Witam wszystkich! Mam prośbę o zasugerowanie przyczyny problemu na który natrafił mój kuzyn jak zmieniał uszczelkę pod głowicą. Silnik to D15B2. A objaw jest taki, że kuzyn rozebrał motor zmienił uszczelkę, poskładał, ustawił rozrząd (podobno zgodnie z informacjami zawartymi w książce w stylu "Naprawiam civica") i ma następujący problem. Można powiedzieć, że auto nie trzyma wolnych obrotów. Ciężko jest je odpalić, trzeba długo kręcić. Jak już się uda i się utrzymuje obroty za pomocą gazu to auto jeździ w miarę, ale jak się tylko puści gaz na jałowym biegu to gaśnie. I podobno jeszcze czuć benzynę z wydechu, jakby go za bardzo podlewało. Tak to wygląda. Kuzyn mimo wszystko podejrzewa, że coś nie tak z tym rozrządem jest. Krokowiec jest wykluczony w tym wypadku, bo był podmieniony z innej hondy i to samo jest. Z góry dzięki za wszystkie sugestie Pozdro

Głupia sprawa, nie ...?
    Przerabiałem to niedawno - też podejrzewano krokowca, świece, przewody ... A przyczyną były luzy zaworowe ! za 40 zeta mam sprawne auto, ale nie powiem, długo się z tym bujałem i jakoś nie łatwo było zdiagnozować przyczynę .
    Sprawdź, bo jeśli nie krokowy, to całkiem możliwe, że Twój kuzyn ma to samo ...
    Pozdrawiam i życzę powodzenia .

Comment

Faktycznie sprawdż luz na zaworach.Dodatkowo pasek rozrządu bo hanki są czułe na przesunięcia nawet o jeden ząbek
      ビートル ジョン

Comment

Dzięki za sugestie Przekażę kuzynowi, mam nadzieję, że pomoże.

Edit: Oczywiście jak ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to bardzo poproszę.
        Last edited by Gość; 11-11-2008, 15:26.

Comment

Wiem z autopsji że to denerwująca usterka, dlatego właśnie zasugerowałem luzy ...
          U mnie jeszcze "słyszalne" i "wyczuwalne" było, że silnik się "męczył" tzn. brzmiał ciężej jakby co najmniej coś go blokowało ... Po regulacji wszystko super.

Aha i jeszcze jedno ... Z tym rozrządem to ciekawe jest, bo u mnie był zmieniony z 10 tysięcy temu i po przejechaniu 5 tysi zaczęły się problemy opisane przez Ciebie w tytule.
          Jednak chcąc,nie chcąc - rozrząd raczej nie odegrał żadnej roli w tej usterce - przynajmniej brak na to dowodów...

Comment

ja mam ten sam problem tyle ze mi skas kapie olej jeszcze niewiem skad... hmmm glowica jest na 100% sprawna co moze byc przyczyna miska uszczelka jakas??

Comment

Zamieszczone przez shczepcio Zobacz posta
              ... A przyczyną były luzy zaworowe ! za 40 zeta mam sprawne auto, ...
              Sorki, że się wtrącę.... tylko 40zł wyniosła Cię regulacja luzów?

Comment

Tak, całe 40 zł. ... Tak, ja też się zdziwiłem bo nie raz słyszałem o większych kosztach .

Comment

Moim zdaniem jest źle ustawiony rozrząd.

Comment

Kospik jk się zachowuje silnik po odpaleniu ma równy rytm pracy czy nie równy jeżeli nie równy miras ma rację trzeba ustawić rozrząd

Comment

Working...
                    X