Zamieszczone przez Smartek
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
D13B2, 2 błędy (10. i 14.), co dalej?
Collapse
X
-
Ale to był gaźnikowiec, który raczej zna się na rzeczy, chyba nie wchodzą w grę niepodłączenia czegokolwiek...
Tym bardziej, że te pięć dni jeździła bez zarzutów i stało się to nagle, po prostu nie ma wolnych obrotów, po odpaleniu od razu lecą do zera, chyba, że się potrzyma gazem do spalenia całego baku ;-).
Czekam na jakiekolwiek pomysły, będę sugerował mechanikom...
Comment
-
a spróbuj odłączyć wtyczkę od silniczka krokowego zaraz pod filtrem powietrza. Znajomy ostatnio miał ten problem co prawda w eskorcie, ale problem identyczny. Palił normalnie przy dodawaniu gazu, a w momencie puszczenia pedału silnik od razu gasł. Moim zdaniem jak wyjmiesz wtyczkę od krokowego powinien dostać wyższych obrotów i nie gasnąć, a jak włożysz wtyczkę ponownie to zgaśnie = wina krokowego. Sprawdzenie tego cię nie zbawi.HONDA CIVIC D13B2
Comment
-
Nie liczę na telepatię. Liczę, na propozycje, które mógłbym następnie przekazać mechanikom, bo Hania póki co stoi u nich.
Reset robiłem, błędów później nie było, ale samochód zachowywał się identycznie.
Póki co, sytuacja wygląda w sposób następujący:
- wymieniona uszczelka pod głowicą i kolektorem ssącym,
- gaźnik sprawny, wyczyszczony, wyregulowane obroty na biegu jałowym (miała około 1000) i ssanie (2000, spada po kilkudziesięciu sekundach),
- mam puszkę podciśnień ze sprawnego Civica, więc jak coś to można podmienić i sprawdzić (macie jakieś schematy jak podłączyć tę puszkę? Wiem, że są tam numerki na wężykach, ale gdzie który wchodzi?),
- krokowy podmienią mechanicy z innej H i sprawdzą czy i jak działa, więc będę mógł wykluczyć,
- rozrząd przestawiony w prawidłową pozycję, zapłon także, ale bez poprawy,
- wszystko na benzynie, LPG zostawiłem rzecz jasna w spokoju,
- nie wiem co z filtrem w baku, chyba nikt mi go nie wymieniał, co z nim?,
- czy błędy 10 i 14 mogły się pojawić przez "czynności", które wykonywał gaźnikowiec regulując i ustawiając różne rzeczy?,
- antynapad, alarm i wszelkie odcięcia zapłony wywalone u elektryka, więc wykluczamy elektryczne odcięcia zapłonu, chyba, że jakieś zwarcie?
Co jeszcze może być źle? Coś chyba musi?
Ogólnie to mam w filtrze powietrza nawalone silikonu wokół rury, którą wstawili gazownicy, jak instalowali LPG, może on się jakoś kruszy i wpada do gaźnika?
Widziałem też, że każdy ma różne miksery w d13b2, od czego to zależy, jaki jest najlepszy, może warto go wymienić?
Fajnie, jakby ktoś napisał co jeszcze sprawdzić, ja się na tym nie znam, ale może jakieś masy, ciśnienia, przewody...?Last edited by Gość; 31-05-2009, 12:43.
Comment
-
a co mikser ma do tego jak chodzi na benzynie?? niech sprawdzą jeszcze serwo!!! ja i tak stawiam że to dysza w gaźniku jest przytkana!!! ale jak Cię stać na to żeby co chwilkę Ci kto inny grzebał w aucie i zakładał nowe części to życzę powodzenia! Mówiłeś przez pięć dni chodził dobrze bo gość wyczyścił gaźnik! wiec pomyśl na logikę gdzie szukać przyczyny!!!
Comment
Comment