witam wszystkich forumowiczów mam taki problem z moim autkiem po nagrzaniu się silnika zapala mi się błąd i traci na mocy maksymalnie miał 3,5tyś obrotów, ciężej odpala silnik mam 1,5L 16v EG4 94 konie mechaniczne już kiedyś mi się tak stało ale jak ostygł to potem długi czas było wszystko ok wczoraj znowu mi się tak przytrafiło i nie mam pojęcia od czego tak się dzieje aż strach wyjechać gdzieś dalej :/
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
zapala się błąd po nagrzaniu
Collapse
X
-
A może zczytasz błąd? To nie będziemy wróżyć z fusówMoja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2
Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA
TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH
PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE
OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE
-
Zamieszczone przez przemo_wb Zobacz postaA może zczytasz błąd? To nie będziemy wróżyć z fusów
kolego wiem że najprościej było by jechać do mechanika który ma komputer do sczytania błędów zapłacić za to może nawet za naprawę ale jak mam jeździć do mechaników za każdym razem jak coś się stanie to po co mi to forum ? Lubie popracować sam przy swoim aucie ale jak nie wiem co jest grane to pisze na tym właśnie forum o tym problemie i poproszę o pomoc
a co do mojej hondziszki to zauważyłem że po odpaleniu auta błąd się nie zapala tylko jak dodam gazu i słyszę po przekręceniu kluczyka w stacyjce że pompka od paliwa jak bym tak pstrykła głośniej wcześniej tak nie robiła
Comment
-
Zamieszczone przez Golik26 Zobacz postaLubie popracować sam przy swoim aucie ale jak nie wiem co jest grane
ale nikt a już na pewno przemo_wb nie każe Ci jechać do mechanika! dokładnie po to jest Forum by to zrobić samemu .
Wiec powtórzę za poprzednikiem wróżek nie ma i sie nie nerwujsatylko zczytaj błąd - pisze jak to zrobić ( to chyba umiesz, to masz darmo ) i sam sprawdź i wypowiedz sie co szwankuje, i poradzimy dostaniesz pewną instrukcję co naprawić ...wszystko darmo i sam żadnych mechaników.
No bo przeczytaj co napisałeś.... sądzisz że po takim opisie to co... jakieś jasnowidze się udzielają? ...uuu...ni ma!Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Dokładnie takNie napisałem jedź do mechanika tylko zczytaj błąd (da radę samemu). Poszukaj na forum (bo po to jest) hasła samodiagnostyka.
Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2
Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA
TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH
PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE
OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE
Comment
-
nie wiem czy dobrze kojarzę błąd mogę sczytać od strony pasażera z jakieś małej skrzyneczki na której jest dioda i po ilości jej błyśnięć będę wiedział jaki to jest błąd ? PRZEMO_WB sorki że tak napisałem wcześniej o tym mechaniku ale nie wiedziałem że można sczytać błąd samemu bez komputera w hondziszce :P
Comment
-
w prawym rogu za schowkiem masz schowaną wtyczkę z dwoma przewodzikami .... musisz jakimś drucikiem czy czymś innym zewrzeć te kabelki we wtyczce. następnie przekręcasz kluczyk w stacyjce ( nie odpalasz ) tylko przekręcasz aż zapalą się kontrolki i zaczynasz liczyć ilość mignięć pomarańczowej kontroli check engine. ( parę mignięć, przerwa i znowu parę mignięć ) jak już to policzysz to wróć na forum i podaj ilość mignięćCivic VTi B18C4 182 HP
Comment
-
nie odrobiłeś zadania domowego, idziesz na łatwiznę! zadaj sobie trudu niecona Forum jest opisane są nawet odnośniki do instrukcji jak odczytywać błędy raz przeczytasz i wiedzę będziesz posiadał na zawsze, to jest łatwe
, ... sie nie chce ?
no jak sie nie chce jechać do mechanika to trzeba samemu
- tyle to właśnie kosztuje! najpierw czytać po to jest Forum jak słusznie zauważyłeś i zastosować użytkową wiedzę, a pytań odnośnie "nie wiem jak odczytać" to ja już widziałem jakieś 120, Twoje jest kolejne... normalnie za rączkę...
odrobię zadanie za Ciebie (czyli jak tata odrabia lekcje za syna):
to jest dział do którego zagładzasz i korzystasz - po to jest forum: https://www.civicforum.pl/showthread...s-temat%C3%B3w
to jest miejsce gdzie szukamy tematu samodiagnostyki: https://www.civicforum.pl/showthread...amodiagnostyka
no i odrabiamy zadanie: https://www.kapquadproject.yoyo.pl/f...iagnostyka.htm
dodatkowo mała podpowiedź, tematy z zasobów Forum:
witam. po zmianie silnika w mojej hani civic coupe EJ6 1998r. D16Y7 (zmienilem silnik na D16B2 czyli taki sam lecz ma tylko inne oznaczenie) wyskoczylo mi 6 błędów: 16 - Fuel Injector System Defective cicuit or unplugged/defective fuel injectorb (ten błąd wystepuje w civicach do 95 roku) 18 - ?? nie ma takiego kodu w tabeli 37 - ?? nie ma takiego kodu w tabeli 41- Primary Oxygen Sensor: Heater Circuit Malfunction
...i nie chce słyszeć pomóżcie czytać... od tej pory rozmawiamy merytorycznie na poziomie
opisujesz przedstawiasz problem
a nie ....tatuśku ratuj bo furmanka podupadła
Last edited by rambo7; 23-03-2012, 08:00.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
zgadza sięi jak...? czujesz sie Fachowcem
? ....pytanie retoryczne odpowiedź jest oczywista.
Teraz wiesz czego sie tknąć bez improwizacji, ale nie oznacza to że kompletnie sie obejdzie bez mechanika, w kazdym razie żadnego pytać o to, co jest grane nie musisz, dostałeś darmo.
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
no,... i od tego momentu zaczyna się dopiero wyższa szkoła grzebania, dobrze by było mieć Procedure testów-sprawdzeń, (tego nie mam) może tu koś coś grzebał i coś mądrego napisze, podpowie.
Na 100% wiemy że DTC: 16 to: Fuel Injector Circuit. (obwód wtryskiwacza paliwa) generalnie przyczepiłbym się do części elektrycznej któregoś z elementów układu.
Sądząc po tym jak sobie poradziłeś z samodiagnostyką, dlasza operacja może okazać się dośc trudna z uwagi np. na posiadanie wiedzy i sprzętu, sprawdziłbym jak dziają (jak radzą sobie) wtryski w skrócie wyglądało by to tak:
uruchomić silnik:
1. Rozłączyć osobno (spr. każdą po kolei) wszystkie złączki wtryskiwaczy.
Jeśli spadek obrotów jałowych jest mniej więcej taki sam dla każdego z cylindrów, wtryskiwacze paliwa funkcjonują normalnie.
Jeśli obroty jałowe lub ich jakość pozostają niezmienione po odłączeniu jednego z wtryskiwaczy, nie ma reakcji - to na 99% padł wtryskiwacz wymienić/ podmienić z innym dobrym) i sprawdzić ponownie.
2. Używając stetoskopu, sprawdzić odgłos klikania każdego z wtryskiwaczy podczas przechodzenia silnika na obroty jałowe.
Jeśli któryś z wtryskiwaczy nie wydaje charakterystycznego odgłosu klikania, sprawdzić odgłosy ponownie po dokonaniu wymiany/ (zamiany na inny sprawny) wtryskiwacza.
Jeśli odgłos klikania nadal nie jest słyszalny, sprawdzić:
Czy nie ma przerwy lub słabego styku przewodu (chyba kolory YEL/BLK) między przekaźnikiem głównym PGM-FI a złączką połączeniową.
Czy złączka połączeniowa ma przerwę lub jest skorodowana.
Czy nie ma przerwy lub słabego styku przewodu (zakładam kolory YEL/BLK) między złączką połączeniową a wtryskiwaczem.
Czy nie ma zwarcia, przerwy lub słabego styku przewodu między wtryskiwaczem a ECM/PCM.
Jeśli wszystkie elementy są sprawne, to taki test garażowy (jesli potrafisz to zrobić) został zakończony.
jeśli to zrobisz i dalej nic z tegonoo to kolego niestety ... tylko mechanik
.
Last edited by rambo7; 24-03-2012, 20:50.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Witam udało mi się zrobić ten wtrysk ogólnie nic trudnego wykręciłem go i okazało się że jakieś zabrudzenie się tam dostało z paliwa wystarczyło wszystko przeczyścić i jest wszystko okejdziękuję wszystkim za pomoc bardzo mi się ona przydała pozdrawiam
Comment
Comment