Witam forumowiczów. Proszę niech się ktoś wypowie gdzie można kupić tłumiki do Civica IX generacji bo w sieci brak sprawdzałem polmo i brak w ofercie, ulter nie produkuje... Kompletna pustka! Szok i niedowierzanie że do 10letniego auta nie ma takich części zamiennych. Dodam ze jedyne co znalazłem to na ebay'u tłumiki FOX. Może ktoś się orientuje ile kosztowałoby układ z nierdzewki 2.25" lub 2.5" (plus minus oczywiscie)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Gdzie kupić tłumik do Civic IX 1.8 i-vtec
Collapse
X
-
Dodaję numer części OEM: 18307-TV1-E01 , 18307TV1E01
(Numery do silnika 1.4: 18307TV0E01 ewentualnie - KLARIUS 222957 podobny układ, ale krótsza puszka)
Tłumiki są bardzo podobne jak od Civic VIII, tylko z jednym wylotem. Więc przeróbka się upraszcza do obcięcia rur i będzie dymek z dwóch stron. Teoretycznie, nikt nie próbował
tumiory2.jpg źródło farpost.ru
-
Zamieszczone przez zybi22tychy Zobacz postaPorownywałem tłumiki z VIII gen i na pewno trzeba przerabiac mocowania tłumika do nadwozia nie wiem czy cos nie trzeba doginac-kombinować.
Witam będę wyprowadzać dwie końcówki wydechu, takie same jak w załączniku. Szukam tłumika końcowego na dwa wyjścia do 1.8 może być przelotowy. Jaki wybrać może ktoś ma taką przeróbkę ? https://www.civicforum.pl/zalaczniki/zaimportowane/2022/06/1919ce625899b91e1e297a4858b0c4bb-1.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Comment
-
D0885821-6141-447F-B480-BE79A0F12CF0.jpg
Civic Sedan 1.8 2012 200k nalotu
Tak. Brak na rynku tlumikow koncowych. Trzeba bylo wziac z viii i przerabiac.
Comment
-
Tu porównasz wygląd tłumików.
Comment
-
Koledzy,
czy ktoś rozwiązał już temat tłumika końcowego do 1,8 IX gen. HB?
Czujna ręka mechanika wykryła, że mój zaczyna puchnąć od strony podłogi i tylko kwestia czasu, kiedy powstanie dziura. Zamienników na rynku brak, wybieram się do speców, żeby zobaczyli jak można przedłużyć życie oryginałowi, bo w ASO wołają 2 tysie za puszkę...
Chyba mam pecha, bo Hance stuknęło dopiero 8 lat, 100 kkm, oznak korozji brak - na układzie wydechowym tylko powierzchniowa rdza, a tu taki przypadekbył: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
sigpic
http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic
Comment
-
No to sobie odpowiem... rzeczywiście zamienników brak, coś tam w katalogach można znaleźć ale w PL niedostępne.
Ponieważ w moim pojawiło się pęknięcie na górnej powierzchni od strony przeciwnej wejściu i wyjściu spalin. Nie chciałem żadnej rzeźby i zdecydowałem się na wymianę w ASO - razem 2 200 zł (tłumik 2 100 brutto). Jest ciszej i mam nadzieję, że będzie na dłużej.
Fotka starego:
tłumik 1.jpgbył: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
sigpic
http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic
Comment
-
Może używki:
TU do IX
TU do VIII
Tu kompletny do IX
Środkowy nie jest problemem, bo jest na prostej rurze.
Środkowe z VIII HB uchodzą za długowieczne. Kwestia ucięcia i wspawania.
...oczywiście możesz wyszukać również "tłumik środkowy uniwersalny"Last edited by Waflo; 31-10-2024, 19:33.
Comment
-
Dzięki! O uniwersalnym nie pomyślałem...jak znajdę chwilę to pewnie ta opcja wygra.
Po dłuższej chwili poszukiwań znalazłem firmę Vegaz która ma w swojej ofercie wydech środkowy jak i końcowy...nie wiem jak to się ma cenowo do oryginału, ale warto mieć na uwadze, że coś takiego jest dostępne - gdyby ktoś testował to chętnie posłucham opinii na temat tej firmy.
Środkowy HOS-255 (982 PLN)
Końcowy HOS-256 (1152 PLN)
Z tej strony z częściami nie korzystałem, więc nie mogę się wypowiedzieć aby ocenić. Po numerach części można znaleźć również na innych popularnych stronach.Last edited by dzumin; 01-11-2024, 11:34.
Comment
-
Zamieszczone przez dzumin Zobacz posta
Po dłuższej chwili poszukiwań znalazłem firmę Vegaz która ma w swojej ofercie wydech środkowy jak i końcowy...nie wiem jak to się ma cenowo do oryginału, ale warto mieć na uwadze, że coś takiego jest dostępne - gdyby ktoś testował to chętnie posłucham opinii na temat tej firmy.
W jakość chyba nikt się nie bawi, a cena raczej wzięta w związku z brakiem zamienników.
Dodam że niektórym kierowcom przeszkadzają zamienniki, bo bardziej słychać je w środku.
Zapytam też pewną firmę czy będzie je robiła.
Comment
-
Comment