Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdzie kupić tłumik do Civic IX 1.8 i-vtec

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Gdzie kupić tłumik do Civic IX 1.8 i-vtec

Witam forumowiczów. Proszę niech się ktoś wypowie gdzie można kupić tłumiki do Civica IX generacji bo w sieci brak sprawdzałem polmo i brak w ofercie, ulter nie produkuje... Kompletna pustka! Szok i niedowierzanie że do 10letniego auta nie ma takich części zamiennych. Dodam ze jedyne co znalazłem to na ebay'u tłumiki FOX. Może ktoś się orientuje ile kosztowałoby układ z nierdzewki 2.25" lub 2.5" (plus minus oczywiscie)

Dodaję numer części OEM: 18307-TV1-E01 , 18307TV1E01
    (Numery do silnika 1.4: 18307TV0E01 ewentualnie - KLARIUS 222957 podobny układ, ale krótsza puszka)

Tłumiki są bardzo podobne jak od Civic VIII, tylko z jednym wylotem. Więc przeróbka się upraszcza do obcięcia rur i będzie dymek z dwóch stron . Teoretycznie, nikt nie próbował
    tumiory2.jpg źródło farpost.ru

Comment

Porownywałem tłumiki z VIII gen i na pewno trzeba przerabiac mocowania tłumika do nadwozia nie wiem czy cos nie trzeba doginac-kombinować.

Comment

Zamieszczone przez zybi22tychy Zobacz posta
        Porownywałem tłumiki z VIII gen i na pewno trzeba przerabiac mocowania tłumika do nadwozia nie wiem czy cos nie trzeba doginac-kombinować.
        No to zapytaj kolegę Zlevo. Choć myślę że dla zakładu naprawiającego tłumiki to pestka.
        Witam będę wyprowadzać dwie końcówki wydechu, takie same jak w załączniku. Szukam tłumika końcowego na dwa wyjścia do 1.8 może być przelotowy. Jaki wybrać może ktoś ma taką przeróbkę ? https://www.civicforum.pl/zalaczniki/zaimportowane/2022/06/1919ce625899b91e1e297a4858b0c4bb-1.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

Mam na sprzedaż, wczoraj zdjęty 2015 rok 1.8

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Comment

D0885821-6141-447F-B480-BE79A0F12CF0.jpg
            Civic Sedan 1.8 2012 200k nalotu
            Tak. Brak na rynku tlumikow koncowych. Trzeba bylo wziac z viii i przerabiac.

Comment

orientuje się ktoś z Was czy w IX tłumik końcowy tourer jest taki sam jak w hatchback ?

Comment

Tu porównasz wygląd tłumików.

Comment

Koledzy,
                  czy ktoś rozwiązał już temat tłumika końcowego do 1,8 IX gen. HB?

Czujna ręka mechanika wykryła, że mój zaczyna puchnąć od strony podłogi i tylko kwestia czasu, kiedy powstanie dziura. Zamienników na rynku brak, wybieram się do speców, żeby zobaczyli jak można przedłużyć życie oryginałowi, bo w ASO wołają 2 tysie za puszkę...
                  Chyba mam pecha, bo Hance stuknęło dopiero 8 lat, 100 kkm, oznak korozji brak - na układzie wydechowym tylko powierzchniowa rdza, a tu taki przypadek
                  był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                  jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                  sigpic
                  http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

No to sobie odpowiem... rzeczywiście zamienników brak, coś tam w katalogach można znaleźć ale w PL niedostępne.
                    Ponieważ w moim pojawiło się pęknięcie na górnej powierzchni od strony przeciwnej wejściu i wyjściu spalin. Nie chciałem żadnej rzeźby i zdecydowałem się na wymianę w ASO - razem 2 200 zł (tłumik 2 100 brutto). Jest ciszej i mam nadzieję, że będzie na dłużej.

Fotka starego:

tłumik 1.jpg
                    był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                    jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                    sigpic
                    http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

Zmieniło się coś w kwestii dostępności wydechu? Końcowy wymieniłem kupując z poprzedniej generacji, było trzeba kombinować, ale jest dobrze.. dziś "oberwał się wkład" w środkowym tłumiku i dźwięk jest straszny.... Jakieś opcje?

Comment

Może używki:
                        TU do IX
                        TU do VIII
                        Tu kompletny do IX
                        Środkowy nie jest problemem, bo jest na prostej rurze.
                        Środkowe z VIII HB uchodzą za długowieczne. Kwestia ucięcia i wspawania.
                        ...oczywiście możesz wyszukać również "tłumik środkowy uniwersalny"
                        Last edited by Waflo; 31-10-2024, 19:33.

Comment

Dzięki! O uniwersalnym nie pomyślałem...jak znajdę chwilę to pewnie ta opcja wygra.

Po dłuższej chwili poszukiwań znalazłem firmę Vegaz która ma w swojej ofercie wydech środkowy jak i końcowy...nie wiem jak to się ma cenowo do oryginału, ale warto mieć na uwadze, że coś takiego jest dostępne - gdyby ktoś testował to chętnie posłucham opinii na temat tej firmy.

Środkowy HOS-255 (982 PLN)

Końcowy HOS-256 (1152 PLN)

Z tej strony z częściami nie korzystałem, więc nie mogę się wypowiedzieć aby ocenić. Po numerach części można znaleźć również na innych popularnych stronach.
                          Last edited by dzumin; 01-11-2024, 11:34.

Comment

Zamieszczone przez dzumin Zobacz posta

Po dłuższej chwili poszukiwań znalazłem firmę Vegaz która ma w swojej ofercie wydech środkowy jak i końcowy...nie wiem jak to się ma cenowo do oryginału, ale warto mieć na uwadze, że coś takiego jest dostępne - gdyby ktoś testował to chętnie posłucham opinii na temat tej firmy.
                            Bardzo dobrze że wyszukałeś sobie te zamienniki.
                            W jakość chyba nikt się nie bawi, a cena raczej wzięta w związku z brakiem zamienników.
                            Dodam że niektórym kierowcom przeszkadzają zamienniki, bo bardziej słychać je w środku.
                            Zapytam też pewną firmę czy będzie je robiła.

Comment

Pojawiły się już tanie tłumiki do Civic IX 1.8 w normalnej cenie 480zł

Comment

Working...
                              X