U mnie od roku ATE na obu osiach hamowanie w miarę ok trochę pylą i od 1,5 miesiąca przednia oś zaczyna przy hamowaniu popiskiwać przedtem cały czas bez pisków.Podejrzewam że klocki po jakimś czasie się ucierają i dochodzą do takiego miejsca że może być jakiś gorszy materiał i dlatego popiskują albo trzeba rozebrać i przeczyścić wszystko bo mogła zrobić się na jarzmie zgorzelina od syfu i klocki nie chodzą idealnie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klocki i Tarcze wymiana co polecacie do IX 2011-2016
Collapse
X
-
Muszę zaktualizować cały system hamulcowy z przodu, podczas gdy z tyłu serwis sugeruje jedynie konieczność wymiany klocków. Zauważam, że wiele osób wyraża niezadowolenie wobec produktów ATE. Czy na przykład Brembo jest lepszym wyborem, czy też po prostu droższym? Inną opcją jest rozważenie oryginalnych części od Hondy, ale cena za zestaw przednich elementów wynosi ponad tysiąc złotych. Czy warto w nie zainwestować?
Comment
-
Zamieszczone przez adrian1983 Zobacz postaInną opcją jest rozważenie oryginalnych części od Hondy
Comment
-
kilka osób pisało w sieci że ATE na tyle piszczy. Mnie tez to spotkało.Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
Zmieniałem przód i tył na ATE, piszczenie u mnie nie wystąpiło, chodź pamiętam, jak auto było nowe to przód przez pierwszy rok na oem piszczał, potem przestał... po kilku latach, już po zmianie, najpierw na przodzie, potem na tyle piszczenia nie było.. w sumie nie wiadomo o co tutaj chodzi... jakość montażu ? Czy może rodzaj klocka? Może występowały ATE produkowane w różnych fabrykach.. nie wiem.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaMoże występowały ATE produkowane w różnych fabrykach.. nie wiem.
Ja zdecydowałem się wtedy na mieszankę: tarcze Zimmermann, klocki Bosch. Fabryczne tarcze po czterech latach były totalnie zgnite, widać w linku. Te Zimmermann po prawie trzech latach od wymiany są w niemal idealnym stanie. Tam gdzie trze klocek, jest równo wytarta, gładka, ładnie się błyszczy. Na pozostałej części, jest fabryczna farba. Brak widocznych śladów korozji. Klocki trochę na początku popiskiwały, ale teraz są ułożone i już jest ok.Last edited by Elwizardos; 06-11-2023, 11:22.
Comment
-
Ja z ATE miałem 2 spotkania. Pierwsze to bardzo dawno - cały komplet na przód w civic. Były to te tarcze powerdisc tak dziwnie nacinane i klocki do nich tej samej firmy. Jak dla mnie działało to słabo, sporo pylił (nacięcia pewnie) i byłem średnio zadowolony z jakości hamowania a tarcza dość szybko złapała wygląd "zmęczonej". 2gie spotkanie to klocki na tył w Xgen - bo takie tam były i tutaj czytam, że pierwszy montaż. Nie wiem czy coś zrobiłem źle (nie wiem co mogłem bo wymiany tarcz to wielokrotnie powtarzana robota, którą znam) czy wina klocka - to bardziej obstawiam - ale właśnie po jakimś 1tys. km zaczęło się ćwierkanie/popiskiwanie z tyłu podczas jazdy. Nie pomogły mocne hamowania. Generalnie ATE jest dla mnie przereklamowane i ja już go nie kupię - chociażby dlatego, ze jeździłem na tańszych zamiennikach i oferowały taką sama jakość a cenowo wychodziły korzystniej.
Obecnie założyłem na przód klocki + tarcze zestaw Zimmermann. Zrobiłem to pierwszy raz w życiu bo jakoś wcześniej ta niemieckobrzmiąca nazwa nie pasowała mi do japońskiej motoryzacji. Zrobiłem już chyba około 5tys. km i jestem bardzo zadowolony tak z hamowania jak i schodzenia tarczy oraz przyzwoitego pylenia. Na razie bardzo pochwalę.
Last edited by Lcfr; 06-11-2023, 11:48.Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012
Comment
-
293mm.
Oraz
Sprawdzisz po swoim nr VIN.
Zapisz sobie na przyszłość w/w strony.
Comment
-
Zamieszczone przez damianeq87 Zobacz postaCześć, czy ktoś z Was wrzucał może do swojego auta tarcze i klocki Brembo na oś przednią ?
https://motostacja.com/p/BREMBO-P-28-076
Comment
-
Ja mam klocki brembo na przodzie i z tyłu, jestem zadowolony. Może trochę mocniej pylą niż bym chciał, ale hamowanie u mnie ok.
Muszę poszukać bo nie pamiętam konkretnego typu tych klocków - na wiosnę robię tylne zaciski, bo mi się ręczny blokuje i najpewniej znowu wezmę takie same jak poprzednio.
Comment
Comment