Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Biegi wchodza z oporem

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Biegi wchodza z oporem

Witajcie. od samego poczatku gdy kupilem nowego Civica zauwazylem ze gorne biegi 1.3 i 5 nie raz trzeba mocniej wcisnac.czuje ze cos jest nie tak i staram sie nie robic tego na sile. Nieraz wchodza idealnie ale niestety nie zawsze.wspomnialem to juz na serwisie ale powiedzieli zebym pojezdzil i ze sie ułożą a jak nie to jade atakowac. Z dolnymi biegmi nie ma problemu.mam przejechane zaledwie 400km;p

Myślę, że pojeździj jeszcze trochę. Generalnie te skrzynie są bardzo udane i raczej nie spotyka się z nimi większych problemów (no chyba, że Ci biegi nie wchodzą z tego powodu to inna kwestia...). Nie wiem czym jeździłeś wcześniej, ale ja to traktuję w kategoriach "miły opór pozwalający mieć 100% pewności że bieg jest zapięty " i wolę to od "patyka w budyniu" niektórych innych marek
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Może i się ułoży, ale bardziej Ty się musisz ułożyć do skrzyni. U mnie większego przyzwyczajenia wymagała jedynka - jest bardzo krótka, lekko pyk i już, żadne pchanie na lewo i do góry. Dwójkę też trzeba leciutko. Ogólnie biegi wchodzą precyzyjnie i sa krótkie. Jedynie szóstkę trzeba dalej "odepchnąć". Obecnie używam tylko dwóch, trzech palców do zmiany biegów (Civic 5d, 2012).

Comment

Nieukrywam ze jest coraz lepiej takze moze faktycznie zemna jest cos nie tak jezdzilem wczesniej niemieckimi i francuskimi samochodami, japonia jest mi obca jeszcze takze trzeba sie uczyc...

Comment

Ja od początku miałem czasem powtarzający się problem z włączeniem jedynki - reszta biegów ok. (a mam już ok 4tyś)

Comment

Zamieszczone przez Michu Zobacz posta
            Ja od początku miałem czasem powtarzający się problem z włączeniem jedynki - reszta biegów ok. (a mam już ok 4tyś)
            Fakt, że jedynkę i dwójkę trzeba trochę wyczuć. Ja stwierdziłem, że po prostu trzeba je wrzucać bardzo lekko, bez siły i nacisków - wtedy jest dobrze.

Comment

Też mam problemy i czasami zamiast trojki wchodzi mi 5 a wsteczny tez ciężko się zapina ale muszę powiedzieć ze w porównaniu z VIII generacja jest inaczej - tamte przyzwyczajenia do "szerszego traktowani w lewarka w przestrzeni" to w przypadku nowego civica są problemy - tu biegi są jakby bliżej siebie i tylko trzeb sie przyzwyczaić a tak to wchodzą bardzo precyzyjnie.

Comment

Nie zauważyłem takich problemów u siebie. Skrzynia chodzi precyzyjnie.
                Honda Civic IX HB 1.8, Ford Focus MK4 ST

Comment

U mnie dwójka też fiksuje. Bez żadnej konsekwencji. Na zimnym odpala, a na ciepłym potrafi przyciąć. Muszę ją wrzucać jeszcze raz. Ze dwa razy robiłem już dentystę. Denerwuje mnie to na maksa. W hondzie po jeździe z serwisantem usłyszałem ,,ale o co chodzi, ,,fabryka''. Pozostałe biegi idealnie. Te kaprysy dwójki są rzadkie, ale są i mnie doprowadzają do szału.

Comment

Zamieszczone przez himi Zobacz posta
                    U mnie dwójka też fiksuje.
                    A to Ty też masz IX gena o którym mowa ?

Comment

O szlag, mam VIII....

Comment

Mam małe problemy z wrzuceniem 6-ego biegu. Często zapominam, że trzeba dosyć mocno przesunąć dźwignię w prawo i potem do tyłu. Zdarza mi się, że zamiast "6" wchodzi mi "4". Czy też musicie dosyć mocno dźwignię utrzymywać w maksymalnym prawym położeniu ( mam na myśli zmianę biegu z "5" na "6")? Mam takie odczucie jakby dźwignia trochę "sprężynowała" i stawiała mały opór. Jakbym chciał zmienić bieg z "5" na "6" przemieszczając tylko dźwignię do tyłu, to wskoczy mi 4 bieg. Muszę trochę wymusić jej przemieszczanie po linii prostej do tyłu odpychają ją w prawo. Czy uważacie że to jest normalna praca skrzyni, czy wymaga jakiejś regulacji (jeżeli w ogóle ten mój opis problemu jest zrozumiały). Dotychczas jeździłem Civiciem VI ze skrzynią 5-biegową, więc nie mam doświadczenia z tym 6 biegiem.

Comment

Wsiadz do innego Civica i sprawdz.
                          Skrzynia w Civach chodzi IMHO bardzo dobrze i nigdy nie miałem w zadnej 8 ani 9 gen problemu z wrzuceniem 6 biegu.
                          Wsteczny jak w 90% innych aut czasem zgrzytnął ale wszystkie biegi do przodu bez problemu z charakterystycznym mini klikiem.

ps. czasem pomaga lekkie przekrzywienie górnej czesci lewarka zmiany biegu.
                          Moja żona tak ma, że zawsze mi trochę gałkę obraca w stronę analogiczną do ruchu wskazówek zegara - twierdzi, że tak jej sie łatwiej w samochodach zmienia biegi (głównie 5 i 6). I zrozum tu kobiety
                          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Ja po 9tys km stwierdzam ze skrzyniach chodzi coraz lepiej aczkowiek trojka nadal haczy,nie zawsze oczywscie. a wsteczny, fakt nie raz nie wchodzi do konca tylko do polowy i boje sie ze wyskoczy i ponawiam probe..

Comment

U mnie zdarza się przyhaczyć na 1 i 2. 1 wkurza, bo oczywiście musi się akurat dziać jak mam ruszać spod świateł Ale zdaje się nie jestem jedyny z tym problemem.... Wymiana oleju w skrzyni nic nie zmieniła, od czasu do czasu musi przyhaczyć i już.

Comment

Working...
                              X