Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Biegi wchodza z oporem

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez majonez26 Zobacz posta
    (...) trojka nadal haczy,nie zawsze oczywscie(...)
    U mnie taka sama sytuacja, trója potrafi się czasami przychaczyć, najwyraźniej TTTM ....

Comment

Zamieszczone przez majonez26 Zobacz posta
      Ja po 9tys km stwierdzam ze skrzyniach chodzi coraz lepiej aczkowiek trojka nadal haczy,nie zawsze oczywscie. a wsteczny, fakt nie raz nie wchodzi do konca tylko do polowy i boje sie ze wyskoczy i ponawiam probe..
      Ja po 8tys km w 100% podpisuję się pod wypowiedzią kolegi.

Comment

Skrzynia w tym aucie jest średnia - nie ma co piać z zachwytu. U mnie z 3-ką tez jest słabo. VW to ma skrzynie - palce lizać, ale przy Toyocie, Hania wypada wyśmienicie

Comment

Mnie się manual już w salonie na sucho nie podobał.

Comment

Zamieszczone przez MILANO RED Zobacz posta
            Skrzynia w tym aucie jest średnia - nie ma co piać z zachwytu. U mnie z 3-ką tez jest słabo. VW to ma skrzynie - palce lizać, ale przy Toyocie, Hania wypada wyśmienicie
            U mnie z kolei (5d 1.8 z 2012r.) trójka wchodzi gładko. Jedynie dwójka na podczas zimnych dni jest zbyt twarda. Z innymi biegami nie ma problemu.

Comment

To wam od początku tak źle biegi wchodzą czy z czasem coś się pogarsza? Jak dla mnie skrzynia po 2500km to czysta przyjemność mam nadzieję że się nie pogorszy.

Comment

Coraz lepiej chodzi, aczkolwiek nie tak jakbym oczekiwal i chcial dziwi mnie tylko ze w testach zachwycaja sie ludzie ta skrzynia no i niektorzy posiadacze Civica rowniez. I teraz pytanie czy My mamy jakies problemy ze skrzynia czy ze soba??;d Znajomemu jak powiedzialem i sie przejechal(jezdzil toyota) to rzekl ze ta skrzynia jest idealna

Comment

Wg mnie trochę się z czasem pogarsza, na początku wszystkie biegi wchodziły bez oporów, teraz po 20000 km, czasami jest problem z wrzuceniem wstecznego i jedynki. Ale może to tylko moje fanaberie, czasem też drążek wyczuwalnie drży przy 2200- 2500 obrotów na 2 i 5 biegu, drżenie wyczuwalne po dotknięciu drążka, na oko nic nie widać.

Comment

Wyczuwalne drżenie zauważyłem na 1 biegu. Od 2-ki nic takiego nie występuje a w mieście jeżdże z ręką praktycznie cały czas na drążku. Człowiek to taka bestia, która szybko się przyzwyczaja do dobrego dlatego żeby po jakimś czasie ocenić skrzynię trzeba przejechać się czymś innym i wtedy dostrzega się różnice.

Comment

Wsteczny to znany problem i na to nie ma lekarstwa. Po prostu to cecha tych skrzyń, że ciężko wchodzi i potrafi zgrzytnąć (nawet jak jest auto rozgrzane).
                      Inne biegi "chodzą" IMHO bardzo dobrze na tle konkurencji.
                      VAG'owska 6 biegów pracuje lżej ale czy to zaleta to nie wiem. Brakuje jej charakterystycznego kliku - po prostu jest nastawiona na komfort.
                      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Mam 22k km przebiegu. Potwierdzam sporadyczne haczenie. Czasami 1nka, czasami inny bieg (raczej niższe 2,3). Na początku tak nie było....
                        Też mnie zastanawiają te peany pochwalne w testach odnośnie skrzyni. Może chodzi o to,że jak piłujesz i jeździsz dynamicznie to skrzynia sama "pomaga" wyrzucić bieg i wrzucić wyższy (przy wysokich obrotach) . To akurat JEST fajne.

Comment

5 nie wchodzi

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                          ...(no chyba, że Ci biegi nie wchodzą z tego powodu to inna kwestia...).
                          A jaka to ta inna kwestia? U mnie biegi wchodzą bez problemów poza piątką. 1,2,3,4 i piątki nie mogę wrzucić. Jakby był zablokowany. Jak wrzucę 6 to do 5 już mogę wrócić bez problemu. Mam nowego Civica Tourer 1.8 z przebiegiem 100 km. Problem nie występował od nowości, ale zdarza się coraz częściej.
                          O wersji kombi jeszcze nic nie ma na forach więc ciężko się czegoś dowiedzieć.

Comment

Zamieszczone przez KeRIS Zobacz posta
                            O wersji kombi jeszcze nic nie ma na forach więc ciężko się czegoś dowiedzieć
                            To ta sama skrzynia co w 5d.
                            Do aso jedz jak najszybciej.
                            Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Potestowałem trochę i chyba wiem gdzie jest przyczyna. Z tego co wyczytałem to jest tu blokada wstecznego podczas jazdy. Blokada ta blokuje ostarni rząd (góra pusty dół wsteczny). U mnie czasam ustawia się tak że po przesunięciu w prawo wskakuje mi na tem pusty "slot" (lub na nim chaczy), a do wrzucenia piątki muszę lekko przesunąć w prawo. Dziwne, że po wdzuceniu 6 biegu blokada ustawia się prawidłowo i po ponownym przesunięciu dziwigni w prawo i góra nic już nie chaczy.
                              Cóż mogą poradzić w ASO (jeżeli uda mi się ich przekonać że coś jest nie tak)? Wybebeszyć pół samochodu żeby wyjąć skrzynię? Nie oto mi chodziło kupując nówkę z salonu.
                              Przy okazji, jak w tym modelu jest z czujnikami ciśnienia? wg specyfikacji są w standardzie, ale nie widzę żadnej kontrolki przy uruchomienu silnika. Wziłąłem w salonie komplet kół zimowych (na nieoryginalnych aluskach) i nie było żadnej rozmowy o dodatkowych zaworkach z czujnikami. Czy jeżeli ich brak powinna się palić jakaś kontrolka? a może można je jakoś wyłączczyć.
                              Dzięlki za odpowiedź.

Comment

Nie ma dodatkowych zaworków, to nie jest pomiar bezpośredni. Ciśnienie wzorcowe ustawiasz kalibrując system, który reaguje potem na odstępstwa w obrotach koła. Stąd zmieniając średnicę obreczy trzeba system skalibrować. A co do skrzyni...niech robią. Od tego są. A jak Ci się za chwile cos rozp....? Nie będzie gadania i jeszcze problemy z uznaniem reklamacji bo ktos stwierdzi ze niewłaściwie użytkowałes...
                                Last edited by markow71; 18-01-2015, 15:03.

Comment

Working...
                                X