Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szarpanie przy dodaniu gazu(czasami), strzelanie w katalizatorze i w środkowym wydech

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez maciej_mariusz Zobacz posta
    Odepnij MAP sensor i zobacz czy tak samo się zachowuje gdy odpiąłeś przepływkę.
    Po odłączeniu MAP sensorka jest podobnie tylko przy wciśnięciu gazu bardziej przymuliło i trochę zatelepało silnikiem, potem wszedł na obroty max 3,5tys I oczywiście błąd. Też nie strzelało po dodaniu gazu na postoju, sprawdziłem tylko na postoju.

Dodam wracając po pracy w nocy przed wyjazdem odłączyłem jeszcze kostkę od pierwszej sondy( check się zaświecił za drugim odpaleniem) co zaobserwowałem podczas jazdy 17km, że jedzie praktycznie tak samo jak przed odłączeniem sondy i także DALEJ STRZELA W WYDECH czy redukcja biegów czy odpuszczenie nogi z gazu jest tak samo. Raz tylko szarpnął.
    Last edited by kamildriverpl92; 02-04-2021, 02:52.

Comment

Sonda 0,5-1v przy rozgrzanym silniku 0,75v przy 3,5 tys.obrotów trzymanych chyba przez minutę ale nie jestem pewny sprawdź czy coś pokazuje a ktoś może sprawdzi w serwisówce

Comment

Sonda 0,5-1v przy rozgrzanym silniku 0,75v przy 3,5 tys.obrotów
        Dzisiaj, sprawdziłem także właśnie sonde miernikiem na przewodzie sygnałowym i minusie (Po czyszczeniu przepływki i sprawdzeniu obudowy z filtra powietrza+dokładne, że tak powiem z lupą złożenie i skręcenie w raz z gumą między obudową filtra a przepustnicą jest chyba lepiej z szarpaniem) ALE STRZELANIE Z WYDECHU DALEJ JEST...!! Sprawdzone miernikiem między kostką od strony kompa - sygnał I masa-za kostką po stronie sondy na kostce na zmianę , na wolnych obrotach bez gazowania wyszło w okolicach 150/200(2000mV) po przegazowaniu i powrotu na wolne obr. wyszlo w granicach 390-410 max. Później po troszkę dłuższej pracy na wolnych obrotach w granicach 395/405 wg miernika. Po ponownym przegazowaniu jest wartość w oko. 400( niemam drugich rok żeby na obroty wkręcić)
        Last edited by kamildriverpl92; 03-04-2021, 01:41.

Comment

w tym przypadku nogi, wydaje się, że sonda jest ok praca sondy jest 0,2-0,8 V normalne wskazania około 0,5 V i tak masz teraz trzeba by przegazować i zobaczyć czy przejdzie wyżej i spadnie do tych koło 0,4-0,5 V i dobrze by było sprawdzić tą pierwszą Sondę AFR.
          Sprawdź jeszcze czujnik temperatury.

Comment

w tym przypadku nogi, wydaje się, że sonda jest ok praca sondy jest 0,2-0,8 V normalne wskazania około 0,5 V i tak masz teraz trzeba by przegazować i zobaczyć czy przejdzie wyżej i spadnie do tych koło 0,4-0,5 V i dobrze by było sprawdzić tą pierwszą Sondę AFR.
            Tak sprawdzałem pierwszą sondę z kolegą wczoraj, on gazował a ja mierzyłem, pracuje tzn wzrasta z dodaniem gazu / schodzi potem i wraca do wartości 0,4 V.
            Czujnik temperatury też mogę sprawdzić, tylko pytanie teraz ile w tym silniku jest czujników od płynu?? 1 widzę gołym okiem z góry po prawej stronie przy głowicy ( czujnik a za czujnikiem gruby wąż i drugi troszkę poniżej cieńszy, obudowa). Temp na desce pokazuje ciup poniżej połowy to normalne w civicach.

Instalacja gazowa WRESZCIE wyregulowana wydaje się że jest dobrze. Ale mam pojeździć i sprawdzić czy jest ok i ewentualnie jeszcze przyjechać podregulować(powód szarpania na gazie to za dużo gazu dostawał i szarpało) Teraz jak ręką odjął . Ale strzelanie z wydechu jeszcze jest niestety, może troszkę mniej jak na benzynie.
            Last edited by kamildriverpl92; 07-04-2021, 00:17.

Comment

Nie masz czasem dotrysku ustawionego na gazie?

Comment

Nie masz czasem dotrysku ustawionego na gazie?
                Dotrysk to zastąpienie części wtrysków gazu wtryskami benzyny,więc ilość paliwa jest constans.

Comment

tak ,jednakże na chwilę może ulec różnica w składzie spalin AFR i może przez to mieć chwilowe szarpnięcie wel strzelanie, gdyż dla bezpieczeństwa może ecu dolać paliwa by obniżyć AFR. W Hondzie nie powinno być o tym mowy ale też strzelanie to marginalny przypadek a taki tu występuje, to może trzeba jakoś inaczej pomyśleć.
                  Ja bym zaczął od świec i cewek mimo wszystko, bo mimo wszystko niby ok ale mogą łapać jakąś przerwę, niedomaganie chwilowe.

Comment

Udało Ci się rozwiązać ten problem albo ustalić jego przyczynę?

Comment

Working...
                    X