Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Remont silnika tłoki R1A_R3A rocznik 2012 - Zbiórka

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Siema jestem świeżo po wymianie trafnych tłoków więcej szczegółów opiszę po przejechaniu xxxx Km Teraz tylko na chłodno co zostało zrobione i jaki koszt.

4 nowe orginalne tłoki ,Honowanie cylindrow , głowica w tym wymiana 2 zaworów ,rozrzad orginał, nowy olej i filtr, 4 świece wymienione , wymiana płynu w skrzyni biegów , zbieżność zrobiona , wszędzie nowe uszczelki itp. Koszt 8500zł ;p Panewki zostały stare bo na nowe czas oczekiwania 6tyg ;p przejechane mialem 190tys km

Po 500km przyjechać wymienić olej później po kolejnych 500 km regulacja zaworów i później po 3.5tys km wymiana oleju. Jedyna rzeczktóra przy najblizszej wymianie oleju do regulacji poprawy to to co widac na filmiku na biegu jałowym jadac na luzie skacza mi obroty.

haslo i link do filmu
    Udostępniaj pliki szybko i bezpiecznie

hasło: yQedeber
    Last edited by Paskov; 15-02-2023, 20:36.

Comment

• Jedna rzecz jeszcze która mnie intryguje. Płynu chłodzącego full , dziś rano powiedzmy 0 stopni na dworze odpalam auto silnik pracuje ok 5 min wsiadam jadę 2km a wskazówka temperatury już jest na tych 90stopniach. Czy nie za szybko się nagrzewa ?

Comment

• Te silniki szybko się nagrzewają. To możliwe, raczej żadna usterka.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• Wcześniej właśnie dłużej to trwało. Chyba ,se nie zwracałem uwagi a teraz jak remont zrobiony to pilnuje wszystkiego żeby było cacy :-) a o tym falowaniu obrotów co myślisz nie wiem jak inaczej filmik wrzucić więc dałem go na serwer

Comment

• Pewnie trzeba zrobić czyszczeni przepustnicy. Poczytaj ten wątek, wprawdzie VIII, ale silniki praktycznie takie same.
            Last edited by Grzechu; 16-02-2023, 11:20. Powód: błąd.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

• Za błąd hondy w postaci zamontowania wadliwych tlokokow,płacą użytkownicy.Tutaj powinna być akcja serwisowa hondy.

Comment

• Na początek kalibracja, później rozbierać i czyścić przepustnice.

Co do płynu to kontrola jego poziomu poprzez zbiornik wyrównawczy.

Comment

• Zamieszczone przez slepak Zobacz posta

Co do płynu to kontrola jego poziomu poprzez zbiornik wyrównawczy.
                  ale najpierw na zimnym kontrola przez korek czy w chłodnicy jest full.

Comment

• Jest full nagrzewa szybko wskazówka cały czas jest w tym samemu miejscu po nagrzaniu , myślę czy to nie przez to ,że jest wszystko nowe i może przez to ,że się dociera to szybciej się nagrzewa silnik hmm

Comment

• Przecież szybkie osiaganie temperatury roboczej to same plusy, ważne żeby silnik jej nie przekraczał.
                      Skoro po rozgrzaniu wskazówka temp. stoi w okolicach połowy skali (wiadomo, jak z tym jest w Hondach ) to raczej nie ma powodów do zmartwienia.

Comment

• Comment

• Napis na bloku R3A - nie jest oznaczeniem typu tłoków.
                          Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
                          Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

• Zamieszczone przez Miles Zobacz posta
                            Napis na bloku R3A - nie jest oznaczeniem typu tłoków.
                            Dzięki, za wyprowadzenie z błędu

Comment

• Naprawdę pali 1l na 1000km ? To faktycznie nie ciekawie . U mnie zużywa tyle od zmiany do zmiany 8-10tys.km. Nieciekawie.

Comment

• Naprawdę, zawiodłem się po części na Hondzie, bo jak mogła wypuścić takiego bubla, wcześniej miałem UFO 2,2 i żałuję tej zamiany.

Comment

Working...
                                X