Też jestem właścicielem Civica z 2012 palącego olej (0,5l na 1000km). Aktualny stan licznika 122 tys., samochód mam od 1,5 roku. Czytałem poprzednie wątki, kupiłem narzędzia i kamerę. Właśnie sprawdziłem te tłoki i niestety też mam R3A. Do tego dużo nagaru i widać dużo drobnych rys na cylindrach. Macie jakieś sugestie, co z tym dalej robić?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Remont silnika tłoki R1A_R3A rocznik 2012 - Zbiórka
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
A ja próbowałem płukanek, raz LM i raz Millersa, i nie przyniosło to u mnie żadnego efektu. Przy okazji zauważyłem, że po dodaniu płukanki po chwili pracy z wydechu zaczęło wydobywać się dużo cieczy (raczej o konsystencji wody, niż oleju) - czy to normalne?Last edited by MiCyran; 15-09-2019, 23:20.
Comment
-
Jakie rysy, przecież to ślady honowania, cylindry w idealnym stanie, szukaj tłoków R1a kup pierścienie i pozostałe rzeczy niezbędne do naprawy i wymieniaj a silnik będzie jak nowy. Ja prawie przy 200 tyś km taką naprawę przeprowadziłem. Zawory zostają, dobrze byłoby tylko zawory wydechowe dotrzeć, kupić uszczelkę pod głowicę i uszczelniacze zaworów, uszczelki kolektora ssącego i wydechowego mogą zostać te same, rozrząd na łańcuch i pompę lepiej zostawić, nie być nadgorliwym.
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postapo dodaniu płukanki po chwili pracy z wydechu zaczęło wydobywać się dużo cieczy (raczej o konsystencji wody, niż oleju)Last edited by Grzechu; 16-09-2019, 07:08.
Comment
-
Zamieszczone przez mj008 Zobacz postaTeż jestem właścicielem Civica z 2012 palącego olej (0,5l na 1000km). Aktualny stan licznika 122 tys., samochód mam od 1,5 roku. Czytałem poprzednie wątki, kupiłem narzędzia i kamerę. Właśnie sprawdziłem te tłoki i niestety też mam R3A. Do tego dużo nagaru i widać dużo drobnych rys na cylindrach. Macie jakieś sugestie, co z tym dalej robić?
Zamieszczone przez gkillpara wodnaLast edited by MiCyran; 15-09-2019, 22:14.
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaTak myślałem, ale czy taka jej ilość powinna znaleźć się w komorze spalania przy szczelnych pierścieniach zgarniających (bo chyba nie przez odmę...)? Podczas normalnej pracy nigdy nie zauwazyłem, aby wydech "wypluwał z siebie" jakiekolwiek płyny.
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaJest to normalne, podczas jazdy masz większe ciśnienie w wydechu i wywala cały czas na bieżąco parę wodną.Last edited by MiCyran; 15-09-2019, 22:23.
Comment
-
Dzięki za wyjaśnienie o honowaniu. Jestem nowy w temacie, pierwszy raz wykręcałem świece.
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaZ drugiej strony, jeszcze kilka takich diagnoz w innych autach i możemy uderzać do Hondy.
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaMożesz podzielić się informacją, jaką kamerkę kupiłeś. Może to będzie podpowiedź dla pozostałych Forumowiczów pretendujących do "Klubu R3A".
Comment
-
Zamieszczone przez mj008 Zobacz postaDzięki za wyjaśnienie o honowaniu.
Zamieszczone przez mj008 Zobacz postaJestem nowy w temacie, pierwszy raz wykręcałem świece.
Zamieszczone przez mj008 Zobacz postaW ASO nawet dostałem wycenę wymiany pierścieni. Ciekawe co by zrobili po rozkręceniu silnika. Pytałeś może, czy wiedzą o różnych tłokach? Może w ASO da się kupić pierścienie do R3A?
Super, że kamerka za grosze też okazała się być przydatna, w co nie bardzo chciałem wierzyć, tym bardziej dziękuję, ze się odważyłeś.
P.S. Czy wycena ASO dotyczyła tylko pierścieni, czy również tłoków. Bo w Bydgoszczy rozważali tylko łączną wymianę tłoków i pierścieni (w dodatku nadwymiarowych), a tak naprawdę sugerowali naprawę poza ASO (z uwagi na koszt)...Last edited by MiCyran; 15-09-2019, 23:51.
Comment
-
Zamieszczone przez MiCyran Zobacz postaP.S. Czy wycena ASO dotyczyła tylko pierścieni, czy również tłoków. Bo w Bydgoszczy rozważali tylko łączną wymianę tłoków i pierścieni (w dodatku nadwymiarowych), a tak naprawdę sugerowali naprawę poza ASO (z uwagi na koszt)...
Comment
-
Czytam, czytam i zastanawiam się czy dałoby się w jakiś sposób uniknąć tej "awarii" -pierścieni olejowych... czy po prostu jest to wada fabryczna i żaden magiczny olej, czy nawet częsta jego wymiana i tak by od tego nie uchroniła... a czy mamy info, czy ktoś pamięta - czy wszyscy użytkownicy, których dotknął ten problem, jeździli na olejach np. 5W30 ACEA A3, czy C3, czy może jest ktoś, u kogo również jest ten problem, ale np. jeździł cały czas na oleju OEM 0W20...
Comment
-
Mój R20A3 przez cały okres serwisu w ASO Bydgoszcz aż do 180 tyś km miał zalewany Shell aml 5w30 acea C3 dopiero jak właściciel zostawił auto w rozliczeniu aso zalało hondowski beczkowy 5w30, niezależny serwis hondy w Elblągu udzielił mi informacji że ten olej to Acea A5 B5.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaCzytam, czytam i zastanawiam się czy dałoby się w jakiś sposób uniknąć tej "awarii" -pierścieni olejowych... czy po prostu jest to wada fabryczna i żaden magiczny olej, czy nawet częsta jego wymiana i tak by od tego nie uchroniła... a czy mamy info, czy ktoś pamięta - czy wszyscy użytkownicy, których dotknął ten problem, jeździli na olejach np. 5W30 ACEA A3, czy C3, czy może jest ktoś, u kogo również jest ten problem, ale np. jeździł cały czas na oleju OEM 0W20...... A poza tym, to dziwi mnie, co takiego wyróżnia kierowców i właścicieli Civic-ów z 2012, że leją kiepskie oleje i jeżdżą cały czas do odcinki, albo wręcz przeciwnie - skrajnie emerycko - zabijając w ten sposób silniki. Czy w 2013 roku, a samochody z tego rocznika maja, statystycznie rzecz ujmując, niewiele mniejsze przebiegi, tak nagle zmieniła się mentalność kierowców?
Z góry przepraszam za ten komentarz...
P.S. Wszystko wskazuje na to, że u mnie od ok. 5 kkm Civic był zalewany ACEA 0W30 A3, natomiast od stanu 85 kkm 5W30 A3 i z takim olejem w silniku go kupiłem - wiedząc od poprzedniego właściciela, że lubi trochę popić (do ok. 0,5l/1000 km). A potem robiłem różne eksperymenty olejowe (z 0W20 włącznie), ale nigdy nie stosowałem olejów niskopopiołowych.Last edited by MiCyran; 16-09-2019, 12:11.
Comment
-
Grzechu ciekawa uwaga odnośnie stosowanych oleji.
Zapytam w ASO ile powiedzą sobie za zerknięcie do cylindra. Mój samochód z wyjątkiem fabrycznego 0w20 i potem jedna wymiana w ASO castrol 5w30 ale jaki dokładnie nie wiadomo. Był zalewany shell 5w40 acea a3.
Teraz dwie wymiany ravenol 0w40 acea a3.
Zużycie jak dla mnie akceptowalne około 1l na 10kkm.
Z lpg.
Ps. Następna wymiana będzie przetestowany ravenol 5w40 acea a3Last edited by luzny41; 16-09-2019, 11:28.
Comment
Comment