Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Remont silnika tłoki R1A_R3A rocznik 2012 - Zbiórka

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Potwierdzam, co na temat pierścieni napisał @gkill. @m26, jeśli byłbyś zainteresowany, to mogę Tobie przesłać jeden komplet tlok+ pierścienie. Może trzymając to "coś" w rękach, udałoby się Tobie znaleźć jakąś receptę na problem olejowy w 2012-kach (dobór oleju, przetaczanie pod prawidłowe pierścienie, itp.).
    Jeśli chodzi o właściwości olejów, to odkąd zacząłem udzielać się w wątkach olejowych, próbuję zwrócić uwagę na ściśliwość i w efekcie nieniutonowskość olejów (nawet olejów bazowych, zwłaszcza syntetycznych). O to dopiero początek, bo jeszcze dochodzi kwestia adhezyjności oleju, wzoru honowania i jego pojemności olejowej, i wielu innych parametrów. To wszystko pewnie jest brane pod uwage (a przynajmniej powinno) przy konstruowaniu układu TPC.

Comment

• Chętnie to obejrzę ,jakoś się dogadamy.
      Co do honowania to są różne teorie , szkoły i specyfikacje.Ja osobiście jestem zwolennikiem kata 90 st i taki u siebie zawsze robiłem.
      Nie wiem natomiast nic o nowoczesnych metodach obróbki cieczami ze ścierniwem czy światłem-za wysokie progi
      Trzeba będzie sie trochę douczyć, bo w niektórych sprawach jestem 100 lat za murzynami...

Comment

• Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
        Chętnie to obejrzę ,jakoś się dogadamy.
        @m26, Twoja forumowa skrzynka mailowa jest pełna. Możesz mi na priv-a przesłać dane do wysyłki? I może jakiś adres mailowy do korespondencji.

Comment

• Jest pełna bo nie czyszczę dla świętego spokoju,niektórzy są upierdliwi że miotłą nie odpędzisz.
          Już piszę.

Comment

• Tłoczek dotarł.Oglądałem go długo,mam nawet pewną teorię,potrzebuję jednak fotę nowego zestawu.Gdzieś tu była ale nie mogę znaleźć.

Comment

• Nie wiem, czy to pomoże: https://www.civicforum.pl/showthread...386#post425386

A tak (https://haparts.pl/pierscienie-tpr-32402.html) wyglądają pierścienie do R1A.

Podstawowe, wizualne, różnice pomiędzy rozwiązaniami zastosowanymi w 2012 roku i w latach późniejszych, to wysokość/grubość pierścieni, konstrukcja pierścienia olejowego, obecność 5 wąskich (2012) zamiast 3 szerszych (>2012) otworów odprowadzających olej z pierścienia zgarniającego oraz obecność dodatkowego płytkiego rowka/półki poniżej pierścienia kompresyjnego. Wymiary tłoka identyczne (prawdopodobnie 80,980-80,990 mm). Nominalna średnica cylindra: 81,000-81,015 mm.
              Last edited by MiCyran; 29-09-2020, 15:41.

Comment

• Wszystko jest jasne. Nowy pierścień to jest dokładnie taka konstrukcja którą wielokrotnie polecałem (równierz na tym forum) remontującym silniki w Hondach.
                Starszej konstrukcji pierścień był trzyczęściowy z blachy stalowej z rozpórką pionową falistą,po jakimś czasie traciły sprężystość i silnik brał olej.
                Sam u siebie zastosowałem żeliwne Teikoku,które niestety nie są już produkowane.
                Widać w Hondzie wzięli sobie do serca docinki że Honda musi dymić i założyli żeliwniaki ze sprężyną,ale wdupili na całej linii bo polecieli na oszczędność paliwa i pierścień im nie wyszedł.
                Jest tak cienki że nie wystarczyło miejsca na otwory pomiędzy karbami zgarniającymi i to był błąd.
                Pierwsze co rzuciło mi się w oczy w tłoku który przysłałeś ,to przetarty kompozyt od strony w którą tłok spychany jest na ścianę cylindra w trakcie ruchu po zapłonie.
                Przetarcie jest dokładnie po środku,co sugeruje większość pracy,lub ciężką pracę na tłoku niedogrzanym,czyli wtedy kiedy ma mniejszą średnicę i znikomą powierzchnię przywierania do cylindra.
                Na tym się skupiłem ,niestety to trop nie mający nic wspólnego z poborem oleju.Swoją drogą to na zimnym lepiej jest kręcić wyżej i zredukować bieg niż wciskać więcej gazu i trzymać niskie obroty.
                Druga rzecz to wspomniane otwory w tłoku.Niestety są adekwatne do szerokości pierścienia,wydrążone pod tradycyjnym kątem i są poniżej linii podziału rowka ,czyli wszystko normalnie.
                Fazka na dolnej krawędzi rowka też jest nieregularna,wynikająca z owalności samego tłoka.Dla pewności zmierzyłem i różnica jest dość spora bo aż 0.5mm.Czyli też nic z tego,bo po nagarze widać że szczelina po dogrzaniu jest wystarczająca , na tyle duża że odprowadzi nawet wiaadro oleju i nie wymaga to dodatkowych otworów jak w bardzo starych silnikach.
                Od wewnątrz jest nalot który trochę mnie zaniepokoił , widać wyraźnie że jest głównie przy ujściach z otworówi i wygląda jak osad na muszli klozetowej z cieknącą wiecznie spłuczką.
                Może to znaczyć tyle że lepiej jest chyba olej wymieniać częściej niż zaleca serwisówka,lub to że miał za ciepło jak na swoją specyfikację i to może być wada.
                Dopiero jak założyłem okulary (tak,jestem już trochę leciwy ) zauważyłem że olej z między karbów nie ma możliwości migracji nigdzie poza szczeliną w pierścieniu,bo tam dla odmiany otwory nie istnieją.To jest bolączka tego silnika.
                Fota tłoka w fazie z przed mycia zdaje się to dokładnie potwierdzać.
                Z przodu i z tyłu ściany tłokaprzylegają do cylindra ,natomiast w rejonie gniazda sworznia jest spory luz,przez co oleju na gładzi pozostaje więcej ale i tłok w tym miejscy się tak intensywnie nie studzi i zaczyna się oblepiać.Na całe nieszczęście olej uwięziony w pierścieniu też,co pociaga za sobą zasklepienie i brak możliwości zgarniania -widać to na zdjęciu.
                Muszę powiedzieć że po Hondzie nie spodziewał bym się takiego niedopatrzenia...
                Uważam że z powodzeniem można przetoczyć rowki i pozakładać nowe zestawy.
                Nowe tłoki co prawda mają szerszą powłokę ,ale ona i tak nie zużyła się nigdzie poza środkiem,więc to jest mało istotne,warunek oczywiście taki że pod każdym butem zużywajaą się tak samo.
                W przypadku silnika obarczonego tą wadą wodzianka rzeczywiście ma prawo zmniejszyć zużycie oleju i zaklejenie pierścienia,a szkoda bo reszta silnika jak i sam tłok bardzo by skorzystał na czym[s bardziej sensownym.
                Last edited by m26; 29-09-2020, 16:29.

Comment

Fota tłoka w fazie z przed mycia zdaje się to dokładnie potwierdzać.
                  Tylko uzupełnię, że wysłałem Tobie zupełnie losowo wybrany tłok. Chciałem tylko, aby nie był umyty i miał oryginalnie założone pierścienie (bez demontażu). Tutaj fotka innego tłoka https://www.civicforum.pl/showthread...055#post425055.
                  Poza tym, kupowałem samochód przy stanie ok. 90 kkm, więc jego przeszłość (np. temperament kierowcy lub dbałość o silnik) jest wielką niewiadomą...

Ogromne dzięki za wnikliwa analizę!
                  Last edited by MiCyran; 29-09-2020, 17:37.

Comment

• Co prawda mam późniejszą wersję ale mogę potwierdzić, że ten silnik bierze więcej oleju jak jeździmy na obrotach w okolicy 2000. Pobór jest mniejszy przy obrotach powyżej 2500. Ponadto hamowanie silnikiem, zwłaszcza na zimno też zwiększa zużycie oleju.

Comment

• M26 to z jakiego materiału są te wadliwe pierścienie?

Comment

• Tłok który dostałem był umyty częściowo.Nie wszystko widać .

Cojacko to objaw uszczelniacza.
                        Przymknieta przepustnica zmniejsza ciśnienie w kolektorze dolotowym,dodając gazu ciśnienie rośnie bliżej ciśnienia wewnątrz silnika i upijanie oleju przez trzonki się zmniejsza.
                        W Twoim przypadku uszczelniacze wziałbym na cel na pierwszym miejscu. W przypadku waddy pierścienia uszczelniającego zużycie rośnie z obciążeniem w postępie geometrycznym,natomiast
                        smaruj[aco zgarniające pokazuja swoje oblicze przy obrotach niezależnie od obciązenia.Teoria swoje,ale sprawdza się najczęściej.

Comment

Tłok który dostałem był umyty częściowo.Nie wszystko widać.
                          Przepraszam, ale celowo przesłałem taki...

Zamieszczone przez m26 Zobacz posta
                          Przymknieta przepustnica zmniejsza ciśnienie w kolektorze dolotowym.
                          Czy w i-VTEC-u, przy niskich obrotach, przepustnica nie jest czasem całkowicie otwarta?

Comment

• To jakaś nowość dla mnie,ale raczej mało możliwe.Nie wyobrażam sobie sterowania powietrzem przez fazę.Da się realizować funkcję EGR poprzez mieszanie w zaworach,ale co do obrotów to po prostu nie wiem.
                            Nie mylisz czasem z przepustnicami od długości kilektora?
                            Last edited by m26; 29-09-2020, 18:06.

Comment

• Nie wiem, czy tak jest we wszystkich odmianach i-VTEC-a, ale sterowanie mocą (przy załączonym i-VTEC-u) odbywać się ma podobno przez zmniejszanie efektywnej pojemności cylindrów przez opóźnione zamykanie zaworów i powrót części mieszanki do układu dolotowego.
                              Last edited by MiCyran; 29-09-2020, 18:24.

Comment

• Nie wnikałem w to nigdy,ale temat wart zainteresowania.
                                Fazą steruje się właśnie po to,ale to by oznaczało że regulacja jest płynna co z kolei wymusza potrzebę sterowania za pomocą sygnału modulowanego o zmiennym współczynniku wypełnienia impulsu bo przewody sa dwa. Z tego co wiem to jest tam sterowanie pełnym 12v bez modulacji,jednak nie miałem nigdy potrzeby sprawdzania i nie wiem na pewno.
                                Będę miał kiedyś sposobność to zajrzę co robi TPS,tak będzie najszybciej.

Comment

Working...
                                X