Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Paweł_NO Zobacz posta
    Zastanawia mnie czy turbiny w R tak po prostu padają bez znaczenia jaki olej, czy właśnie u tych co czczą 0W20.
    A padają w ogóle? Bo nie słyszałem jeszcze o takich przypadkach.
    Jak ktoś nie umie używać pojazdu z turbo to może i co 50/100 tysięcy montować nową nawet jak by olej zmieniał co pięć tysięcy.
    Czytając ten temat i inne co złe to wina 0w20, ale faktycznych potwierdzonych awarii silnika poprzez ten olej brak...

Comment

• Z obserwacji - średnio turbo pada po 60tkm

>>> Mój Tourer <<<

Comment

• Zamieszczone przez Paweł_NO Zobacz posta
        Z obserwacji - średnio turbo pada po 60tkm
        Wypisz listę aut u których to zaobserwowałeś

Comment

• Popytaj właścicieli IX R to może się przekonasz. Nawet w ogłoszeniach jest często napisane przy jakom przebiegu turbo było regenerowane.

>>> Mój Tourer <<<

Comment

• No jestem wlascicielem IXtki i znam kilkunastu innych, i IX i X i nawet jednego XI... i co? W eRkach Turbo pada gdzie jest virus, tak samo jak UPG. To jedyna zauwazalna korelacja, nie majaca wiele wspolnego z olejem w eRkach. Ci bez wirusa jezdza czy na fabrycznym czy na innym, ci z virusem naprawiaja, czy zaleja pseudohiperolej zgodny z wszelkimi teoriami spiskowymi czy jezdza na fabrycznym, bez roznicy. No, chyba ze dowalisz niutow ile sie da i pojedziesz na tor i od razu wywalisz korbe bokiem to... a nie, to tez niewazne jaki jest wtedy olej Jak myslicie czemu Honda tak bardzo NIE podnosi mocy fabrycznej tego silnika z modelu na model...?
            Last edited by Alix; 12-06-2023, 21:01.
            ............................C I V I C
            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
            . .
            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Virus visusowi nie równy. Wg mnie problem nie leży w samym virusie a w wielkości przyrostów. Niestety większość tunerów głodnych jest na największe przyrosty i patrzy na max wyniki a potem zdziwienie. Każde auto które ma nieseryjną mapę ma podwyższone ryzyko awarii - to jest proste. Jednak lekkie "poprawienie fabryki" typu wydajniejszy IC plus virus oscylujący w 5-10% podniesienia mocy raczej nikomu nie zaszkodził przy aucie, które jest w dobrej kondycji. Ludzie jednak chcą od razu dodać DP, wydechy, doloty i zakręcić to dużo więcej. Dodatkowo mało kto świadomie używa takiego auta bo wydaje mu się właśnie, że jak leje "super olej" to będzie nieśmiertelny...
              Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
              Jak myslicie czemu Honda tak bardzo NIE podnosi mocy fabrycznej tego silnika z modelu na model...?
              Fabryka nie martwi się pojedynczymi sztukami - całą populacja ma wytrzymać. I tyle co wypuszcza fabryka ma margines bezpieczeństwa policzony by nie było dużego ryzyka awarii - by nie poszła opinia że Honda wypuściła Tajpara z fackupem. Lepsze jest wrogiem dobrego.
              Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
              Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• Przekopałem się częściowo przez tematy brania oleju w IX gen. Jestem "lekko" zszokowany.
                Przez lata użytkowałem trzy siódme generacje. Niedawno sprzedałem po 5 latach VIII 1.8 FK.
                W żadnym z egzemplarzy nie dolałem kropli oleju poza wymianą a były to różne hondowskie benz. motory 1.6/ 1.7/ 1.8.
                Mam pytanie, ponieważ poszukuję poliftowego IX gen. 1.8. Czy spore pobory oleju występują również w tych rocznikach. Czy tylko w osławionej 12'
                Mowa oczywiscie o zadbanych, nie skatowanych egzemlarzach.

Przy okazji w temacie. Wszystkie silniki zalewałem Mobilem 5W40. Z wyjątkiem najstarszej i z najwyższym przebiegiem EM2, tutaj Mobil1 5W50. Zgodnie z zaleceniem eksperta w temacie Hondowskich benzyniaków. Silniki przez lata pięknie "mruczały", nie biorąc ani grama oleju, jak na początku wspominałem.

Comment

• Jak na razie, nie było przypadków odnotowanych na forum wadliwych tłoków i brania oleju w poliftach 2015-16

Comment

• Zamieszczone przez bravossi Zobacz posta
                    Jak na razie, nie było przypadków odnotowanych na forum wadliwych tłoków i brania oleju w poliftach 2015-16
                    W rocznikach 2014 też nie.

Comment

• Rocznik 2013, zero dolewek, zarówno na fabrycznym 0W20 jak i później 5W30 Valvoline Synpower.
                      Problem brania oleju dot. 2012 (jeśli dobrze pamiętam to gdzieś było podane że to 35k sztuk, nie wiem jaki to % całości, pewnie google podpowie), nie kojarzę aby ktoś z późniejszymi rocznikami pisał o takim problemie.

Comment

• Zamieszczone przez bravossi Zobacz posta
                        Jak na razie, nie było przypadków odnotowanych na forum wadliwych tłoków i brania oleju w poliftach 2015-16
                        Rocznik 2015 sedan 1,8 ,od początku na oleju 5w-40 Liqui Moly synthoil higch tech ,zero dolewek tylko wymiany co 10 tys ,żadnych problemów ,oby tak dalej.Pozdrawiam

Comment

• Witam.
                          Przed montażem LPG chciałem wymienić jeszcze olej. 1.8 benzyna, automat, przebieg 60k, nie mam pojęcia jakie wcześniej oleje były lane, ani jaki jest zalany teraz.
                          Auto użytkowane całorocznie, stoi pod chmurką, codzienne dojazdy do pracy ok. 15km w jedną stronę po mieście plus weekendowe i wakacyjne dalsze wypady.
                          Możecie polecić jakiś olej? Próbuje przebrnąć przez ten wątek, ale mam już taką kołomyję w głowie, że masakra.

Comment

• Zamieszczone przez kouczan Zobacz posta
                            Witam.
                            Przed montażem LPG chciałem wymienić jeszcze olej. 1.8 benzyna, automat, przebieg 60k, nie mam pojęcia jakie wcześniej oleje były lane, ani jaki jest zalany teraz.
                            Auto użytkowane całorocznie, stoi pod chmurką, codzienne dojazdy do pracy ok. 15km w jedną stronę po mieście plus weekendowe i wakacyjne dalsze wypady.
                            Możecie polecić jakiś olej? Próbuje przebrnąć przez ten wątek, ale mam już taką kołomyję w głowie, że masakra.

W temacie olejowym: Na jakich olejach jeździł/jeździ nasz Civic IX. przedstawiamy syntetyczną i konkretną informację dotyczącą zastosowanego oleju. W tym temacie komentujemy dyskusję dotyczącą: odczuć, uwag, problemów, spostrzeżeń i wymianę opinii o zastosowanych olejach. Temat jest uzupełnieniem powyższego tematu i odnosi się głównie do zastosowanych olejów a nie do dywagacji na temat olejów "zalecanych", o tym nie potrzeba kolejnej dyskusji. (Pożądane podejście merytoryczne z

W temacie olejowym: Na jakich olejach jeździł/jeździ nasz Civic IX. przedstawiamy syntetyczną i konkretną informację dotyczącą zastosowanego oleju. W tym temacie komentujemy dyskusję dotyczącą: odczuć, uwag, problemów, spostrzeżeń i wymianę opinii o zastosowanych olejach. Temat jest uzupełnieniem powyższego tematu i odnosi się głównie do zastosowanych olejów a nie do dywagacji na temat olejów "zalecanych", o tym nie potrzeba kolejnej dyskusji. (Pożądane podejście merytoryczne z

Chcesz dobry olej który nie kosztuje krocie? To Shell Ultra Helix 5w40 lub 5w30 z normą A3.
                            Zmiana co 10 tysięcy i będziesz zadowolony, nie ma co kombinować więcej.

Comment

• Przymierzam się do wyminy oleju. Olej przepracował tylko 2 tys. km /18 m-cy/ połowa w trasie. Zalany Motul MOTUL 300V Power Racing Ester Core 5w30, zmieniam na taki sam. Pytanie: mogę pozostawić filtr oleju /oryginał Hondy i wymienić tylko olej?

Comment

• Zamieszczone przez rigid Zobacz posta
                                Pytanie: mogę pozostawić filtr oleju /oryginał Hondy i wymienić tylko olej?
                                Filtr kosztuje niewiele, wymień na nowy. Wkład jest papierowy, 18 miesięcy nawilżenia olejem osłabia jego strukturę, lepiej zamontować nowy.
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X