Powiem tak, jeśli byłaby możliwość założenia zamiennika na próbę, i ewentualny zwrot to można szukać i pewnie znajdziesz jakiś odpowiednik firmy bosh, beru, champion i innych. Ale z tego co się orientuję to ciężko pojeździć sobie na świecach i je oddać bo nie działają poprawnie, np. szarpie silnik lub wypadają zapłony. Ja już testowałem Beru i niestety nie chciało to działać z hondą, wypadały zapłony czasem szarpnęło.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Świece zapłonowe w IX gen 1,8
Collapse
X
-
Last edited by rat4; 31-07-2017, 11:17.4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
-
Wymieniłem świece. Przebieg 100500 km w tym 34 tyś. z lpg. Co sądzicie o ich wyglądzie ?
Oryginalnie były jednak NGK (nie Denso jak pisałem wcześniej). Takie też kupiłem NGK DILZKR7A11GS Made in JapanOryginały były takie same, ale różniły się jedną literką w oznaczeniu zamiast A było B czyli DILZKR7B11GS. Ktoś wie czym to jest spowodowane ?
SAM_3267.jpg
SAM_3266.jpg
Comment
-
To jest już złom od dawna,a na dodatek widać że już "ratowane".
Takie coś właśnie miałem na myśli pisząc o za niskim indeksie ciepłoty dla gazu.Te świece to przykład jak znika iryd bo świeca się po prostu topi w silniku którego nie eksploatuje emeryt.
Jest pdf do pobrania w którym ta specjalna konstrukcja jest uwzględniona,ale nie mogę teraz znaleźć.
EDIT Tu masz czytelniej
Honda Civic Sparkplug NGK Laser Iridium.jpg
Marked as NGK IR DILZKR7B11GS.
D - 12mm thread size, hexagon size 18.0mm
I - Irridium electrode
L - Compact type (shorty)
Z - Inductive resistor type
K - Metal Shell Size: 12 ø x 19 mm, 16.0 mm Hex.
R - Resistor type
7 - Heating rate 7 (2 is hot > 13 is cold)
B - Special design feature
11 - Wide gap 1.1mm
G - Unknown feature
S - ???
Torque specs for these 14.6 - 19.7 Nm, I would say ~17 Nm is ok.Last edited by m26; 22-08-2017, 21:22.
Comment
-
A co taki gwint od oleju mokry na tej z prawej strony ? Fakt, ktoś przyginał te świece..
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaA co taki gwint od oleju mokry na tej z prawej strony ? Fakt, ktoś przyginał te świece..
Cenię sobie opinie m26 i pewnie byłbym skłonny zmniejszyć przerwę w nowych świecach, ale jeśli można to tak schrzanić, to wolałbym to powierzyć komuś kto zrobiłby to dobrze, ale nie znam takiego. Dodam jeszcze, że nie było problemów w pracy silnika na gazie. Jedynie na postoju, na wolnych obrotach dźwięk silnika słyszalny w kabinie był inny od dżwięku na benzynie. Podobny do diesla, ale to podobno tak pracują wtryskiwacze gazowe, choć ostatnio wyczytałem na lpg-forum, że barracudy pracują tak cicho jak benzynowe. Gość miał też taką różnicę w dźwięku silnika i okazało się, że jakiś przewód o coś dotykał.
Tak więc nabywam wiedzy i doświadczenia
Rozmawiałem z kuzynem i to na pewno nie u niego "przyginali" te świece. Poza tym powiedział, że w ten sposób mogą się też wypalać. Czyli pozostaje warsztat, w którym montowałem gaz.
Co do oleju na świecach, to powiedział, że podczas wymiany mogły się zaoleić.
Comment
-
Zamieszczone przez arkan Zobacz postaRozmawiałem z kuzynem i to na pewno nie u niego "przyginali" te świece. Poza tym powiedział, że w ten sposób mogą się też wypalać.
Comment
-
Gdyby ktoś chciał zobaczyć jak wygląda "normalna" świeca NGK to proszę poniższy link. Myślę, że z moimi nie było aż tak źle jak pisze m26.
Nie mniej jednak będę dociekać skąd takie przestawienie w osi.
Comment
-
Twoje świece nie wyglądają aż tak źle, na tej ostatniej widać, że coś oleju trochę pali.. jakaś za "czarna".
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaTwoje świece nie wyglądają aż tak źle, na tej ostatniej widać, że coś oleju trochę pali.. jakaś za "czarna".
No trzeba by już chyba przenieść wątek do działu lpg...Last edited by arkan; 23-08-2017, 14:22.
Comment
-
Dokładnie. Ja mam prawie 100 z czego 74 na LPG i dopiero planuję wymianę. Do tej pory wszystko działa bez zarzutu. Więc z tą szybką wymianą nie ma co przesadzać.Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017
Comment
-
witam serdecznie z uwagi na fakt, że czasami na lpg hania potrafi mi szarpać przymierzam się do wymiany świec zapłonowych. W tej chwili mam zamontowane świece NGK. W internecie nalazłem taką ofertę https://www.czesciauto24.pl/ngk/10529591 lecz nie wiem czy na pewno będą pasować.
Comment
Comment