Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Świece zapłonowe w IX gen 1,8

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Powiem tak, jeśli byłaby możliwość założenia zamiennika na próbę, i ewentualny zwrot to można szukać i pewnie znajdziesz jakiś odpowiednik firmy bosh, beru, champion i innych. Ale z tego co się orientuję to ciężko pojeździć sobie na świecach i je oddać bo nie działają poprawnie, np. szarpie silnik lub wypadają zapłony. Ja już testowałem Beru i niestety nie chciało to działać z hondą, wypadały zapłony czasem szarpnęło.
    Last edited by rat4; 31-07-2017, 11:17.
    4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
    Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
    https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Wymieniłem świece. Przebieg 100500 km w tym 34 tyś. z lpg. Co sądzicie o ich wyglądzie ?
      Oryginalnie były jednak NGK (nie Denso jak pisałem wcześniej). Takie też kupiłem NGK DILZKR7A11GS Made in Japan Oryginały były takie same, ale różniły się jedną literką w oznaczeniu zamiast A było B czyli DILZKR7B11GS. Ktoś wie czym to jest spowodowane ?
      SAM_3267.jpg
      SAM_3266.jpg

Comment

To jest już złom od dawna,a na dodatek widać że już "ratowane".
        Takie coś właśnie miałem na myśli pisząc o za niskim indeksie ciepłoty dla gazu.Te świece to przykład jak znika iryd bo świeca się po prostu topi w silniku którego nie eksploatuje emeryt.

Jest pdf do pobrania w którym ta specjalna konstrukcja jest uwzględniona,ale nie mogę teraz znaleźć.

EDIT Tu masz czytelniej

Honda Civic Sparkplug NGK Laser Iridium.jpg
        Marked as NGK IR DILZKR7B11GS.
        D - 12mm thread size, hexagon size 18.0mm
        I - Irridium electrode
        L - Compact type (shorty)
        Z - Inductive resistor type
        K - Metal Shell Size: 12 ø x 19 mm, 16.0 mm Hex.
        R - Resistor type
        7 - Heating rate 7 (2 is hot > 13 is cold)
        B - Special design feature
        11 - Wide gap 1.1mm
        G - Unknown feature
        S - ???

Torque specs for these 14.6 - 19.7 Nm, I would say ~17 Nm is ok.
        Last edited by m26; 22-08-2017, 21:22.

Comment

Co masz na myśli pisząc "ratowane" ? Nie wiem, żeby ktoś coś przy nich robił.

Comment

Popatrz na swoje i na tą używkę poniżej.
            Twoje mają "krzywy zgryz",widać że były klepniete ,ale źle i elektrody nie leżą w jednej linii.
            Może właśnie monter się postarał i zmniejszył przerwę bo była już na tyle wielka że auto na gazie kulało.

Comment

A co taki gwint od oleju mokry na tej z prawej strony ? Fakt, ktoś przyginał te świece..
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                A co taki gwint od oleju mokry na tej z prawej strony ? Fakt, ktoś przyginał te świece..
                Nie wiem dlaczego widać ten olej. Wymieniali je w warsztacie kuzyna. Co do przyginania świec, to też tajemnica dla mnie. Ja tego nie robiłem. Podczas montażu gazu nie wiem, potem byłem tylko na przeglądach robionych przy mnie. Swiece były wyjmowane do oględzin podczas przedostatniej wymianu oleju tez u kuzyna, żeby stwierdzić jakie są i czy można na nich pojeździć do kolejnej wymiany oleju. Ocena była taka, że do kolejnej wymiany oleju (do wczoraj po 10tyś. km) jeszcze wytrzymają. Kuzyn, który ma ten warsztat jest zdania, żeby przy świecach nic nie kombinować, bo mogą potem być problemy, tak więc wątpię, aby to u niego zrobili. Jedyny czas, kiedy to mogło nastąpić to podczas montażu gazu. Ciężko teraz dojść.
                Cenię sobie opinie m26 i pewnie byłbym skłonny zmniejszyć przerwę w nowych świecach, ale jeśli można to tak schrzanić, to wolałbym to powierzyć komuś kto zrobiłby to dobrze, ale nie znam takiego. Dodam jeszcze, że nie było problemów w pracy silnika na gazie. Jedynie na postoju, na wolnych obrotach dźwięk silnika słyszalny w kabinie był inny od dżwięku na benzynie. Podobny do diesla, ale to podobno tak pracują wtryskiwacze gazowe, choć ostatnio wyczytałem na lpg-forum, że barracudy pracują tak cicho jak benzynowe. Gość miał też taką różnicę w dźwięku silnika i okazało się, że jakiś przewód o coś dotykał.
                Tak więc nabywam wiedzy i doświadczenia

Rozmawiałem z kuzynem i to na pewno nie u niego "przyginali" te świece. Poza tym powiedział, że w ten sposób mogą się też wypalać. Czyli pozostaje warsztat, w którym montowałem gaz.
                Co do oleju na świecach, to powiedział, że podczas wymiany mogły się zaoleić.
                Last edited by Lukas; 23-08-2017, 11:16. Powód: Połączenie postów.

Comment

Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
                  Rozmawiałem z kuzynem i to na pewno nie u niego "przyginali" te świece. Poza tym powiedział, że w ten sposób mogą się też wypalać.
                  Co do 'przygniania' irydowych świec zapłonowych to Honda zabrania tego w swojej serwisówce do IX-gena. Nie podają jednak powodu dlaczego jest to zabronione.

Comment

Gdyby ktoś chciał zobaczyć jak wygląda "normalna" świeca NGK to proszę poniższy link. Myślę, że z moimi nie było aż tak źle jak pisze m26.
                    Nie mniej jednak będę dociekać skąd takie przestawienie w osi.

Niterra ist der weltweit führende Hersteller der Marken NGK Ignition Parts und NTK Vehicle Electronics. Niterra ▶ beste Zünd- und Sensortechnik

Comment

Twoje świece nie wyglądają aż tak źle, na tej ostatniej widać, że coś oleju trochę pali.. jakaś za "czarna".
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                      Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                        Twoje świece nie wyglądają aż tak źle, na tej ostatniej widać, że coś oleju trochę pali.. jakaś za "czarna".
                        Oleju pali ok. 0,7 l na 10tyś.km na oleju Shell 5w40. Przedtem na 5w30 palił przeszło dwa razy tyle (na gazie, bo na benzynie nie było takich ubytków).

No trzeba by już chyba przenieść wątek do działu lpg...
                        Last edited by arkan; 23-08-2017, 14:22.

Comment

słuchajcie, ile bezpiecznie na pierwszych świecach i lpg?! moje auto ma 1,5 roku i 32 tys. z tego 15 tys. na lpg. Koledzy mnie tu straszą, że już do wymiany :-/

Comment

Nie ulegaj strachom Normalnie świece należy wymienić przy 120 tyś.km, przy gazie wcześniej - zgadza się. Ale z Twoim przebiegiem, to spokojnie możesz poczekać jeszcze raz taki przebieg.

Comment

Dokładnie. Ja mam prawie 100 z czego 74 na LPG i dopiero planuję wymianę. Do tej pory wszystko działa bez zarzutu. Więc z tą szybką wymianą nie ma co przesadzać.
                              Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
                              Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017

Comment

witam serdecznie z uwagi na fakt, że czasami na lpg hania potrafi mi szarpać przymierzam się do wymiany świec zapłonowych. W tej chwili mam zamontowane świece NGK. W internecie nalazłem taką ofertę https://www.czesciauto24.pl/ngk/10529591 lecz nie wiem czy na pewno będą pasować.

Comment

Working...
                                X