Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic jest super ekonomiczny w trasie ... Warszawa-Mikołajki-Ciechanów-Warszawa drogami raczej wojewódzkimi niż s'kami spalanie wyszło 7.2 (z komputera) gdzie nie specjalnie patrzyłem na ekodriving, ale jechałem spokojnie. Pozdrawiam

Comment

• Wakacje w 4 osoby. Bez szaleństw bo tankowanie w €, czyli zgodnie z przepisami, a na autostradzie 120km/h
      BA259CE7-C4A0-400C-AAA1-3F934B149DCF.jpg

Comment

• Zimówki 17 cali założone.
        Trasa 2x350 kilometrów do zrobienia autostradą.
        Paliwo 98/ klima off / dwie osoby plus dziecko i prędkość licznikowa 120/125 km/h.

W jedną stronę 6.5l/ powrót 6.3l.
        Średnia z 24 tysięcy 7.3l jako że generalnie po autobanah poruszam się szybciej.

Różnica między 17 a 18 to minimum pół litra jadąc codziennie tą samą drogą do pracy i w takich samych temperaturach.

Comment

• Ja po mieście mam w przedziale 8,2-9 litrów spalanie. Dystanse głównie 6,5 - 10km. W trasie poniżej 7 pokazuje mi tylko jak krajówką jadę do 100 km/h…

Średnia z ostatnich 13k km to u mnie 8.17l, liczone wg tankowań i przebiegu w aplikacji. Z czego miasto to spokojnie z 75% przebiegu.

Comment

• Ja liczę pełne tankowania jak i to co pokazuję komputer.
            Komputer pokazuję takie same spalanie jak liczenie przy dystrubutorze. Dopiero jak się podepcze gaz, następnie po 300 kilometrach zacznie jeździć normalnie to się pomyli o pół litra :P

Spalanie 8 kilometrów droga krajowa do roboty i powrót 8 to 7,2 litra.

Wczesniejsze spalanie które podalem to autostrady Niemcy / Holandia żeby było wszystko jasne.

Comment

• Witam, kupiłem wczoraj Civica 1.4L. Wracając nim do domu zrobiłem ponad 400km. Spalanie 5,3 jadąc krajowymi jakieś 200km potem reszta eSkami 5,7 - tempomat ustawiony na 120km/h. Włączony ECON przez całą trasę, jazda z zachowaniem Ecodrivingu, w sumie przy Econie to nie da się inaczej. ECON=Tryb dziadka.
              IMG_4651.jpg

Comment

• Jak u Was ze spalaniem? Ja aktualnie w temperaturach zimowych (poniżej 2 stopni), na odcinkach nie dłuższych niż 7 km mam spalanie w okolicy 9,5l/100. 1.8, bez LPG, nie dłubany. Zastanawiam się czy coś nie za dużo pali.

Comment

• Zamieszczone przez DaN995 Zobacz posta
                  Jak u Was ze spalaniem? Ja aktualnie w temperaturach zimowych (poniżej 2 stopni), na odcinkach nie dłuższych niż 7 km mam spalanie w okolicy 9,5l/100. 1.8, bez LPG, nie dłubany. Zastanawiam się czy coś nie za dużo pali.
                  Normalne moim zdaniem. Też mam tak zimą na krótkich odcinkach po mieście.

Comment

• Jeszcze jak miałem iX gena, po Krakowie na krótkim odcinku, z klimą na zimówkach i dychę czasem pokazywał.

Comment

• Jak to duże miasto (korki + światła za światłami) to nie masz się czym przejmować. W trasie przy - 4/+4 na zewnątrz jadąc 70/90 mam 7.5l obecnie (koła 17 zima)

Oczywiście regularna wymiana filtra powietrza(wymieniam co drugą zmianę oliwy czyli 18/19 tysięcy) , regulacja zaworów, świece, sprawne zaciski będą miały wpływ na spalanie,jak i sam kierownik

Comment

• Już jakiś czas temu przestałem na to patrzeć. W porównaniu ze znajomymi właścicielami innych aut nie ma tragedii .Tym bardziej że lubię też wcisnąć - oczywiście wystarczy pomyśleć o mandatach i auto samo zwalnia. Zerkam czasem tylko na zasięg który teraz mam ustawiony -50l to nie jest za dużo.

Comment

• Wiesz w stosunku do niemal dowolnego elektryka te 50 litrow to zasieg nieosiagalny nigdy W dodatku Ty mozesz go odzyskac w kilka minut...
                          ............................C I V I C
                          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                          . .
                          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• No niby tak, ale w poprzedniej corolli zbiornik miał 60l i te 10l to jednak sporo kiedy można by na upartego zejść nawet poniżej 6l/100. Gdyby tak było 70l to zasięg byłby ooo

Comment

• Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
                              Nie zauważyłem różnicy w spalaniu między 95 a 98(Mieszkam w Niemczech) Jak dobrze trafię to różnica w DE między 95 a 98 to 9 centów, także różnica żadna i wlewam i tak 98.
                              Za to różnica w spalaniu jest zauważalna między kołami 17 a 18 cali jak i osiągami.

Zrobiłem do tej pory 8 tyś kilometrów r18z4 i spalanie mógłbym określić między 5.5 do 9 po dużym zakorkowanym mieście, jeżdżąc NORMALNIE.
                              a jaka jezdzis fura przyjacielu ?
                              ja mam 1.8 mk8 mieszkam w UK zalalem kilka razy 98 odczowalna roznica miedzy 95 a 98 ale niby niezalecane 98 do tego silnika ale niestety mam jakis problem w spalaniu 0 bledow na desce itp ale na miescie mi pali niestety 11 i wiecej a na trasie 8 i w gore a na poczatku jak kupilem 3 i pol roku temu na trasie 5 a w miescie 7/8 i nie wiem co teraz zawory nie hucza nie mam bledow wymienilem tarcze klocki zaciski oleje filtry sonde lambda i dalej to samo a tak pali mi od jakiego poltorej roku

Comment

• To spalanie dotyczyło IX tourer.
                                Dla przykładu IX pięcio drzwiowa spaliła mi na trasie ostatnio takie ilości :

Z czego 7,3 było gdy tempomat ustawiłem na 135/140 km/h.

Sprawdź przepływomierz, sondy, dobra diagnostyka wyjaśni temat spalania wyższego, bo jak sam piszesz wcześniej palił bardzo mało.

Comment

Working...
                                X