Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Lukas Zobacz posta
    średnia prędkość: 112 km/h
    średnie spalanie: 6.1 L/100km
    Bardzo zacny wynik, szczególnie przy takiej średniej. Co by nie mówić, Hondy są jednak oszczędne jeśli chodzi o zużycie. Jeśli się jedzie ze stałą prędkością, nie ma mocnych na nasze Hanki Co innego jak się pociśnie
    PS. Były robione badania i Honda jako jedyna firma podaje rzeczywiste spalanie, a nie jakieś wydumane i z laboratorium, ciężkie do osiągnięcia w realu.
    Pozdrawiam Czarodziej
    Mój Szogun

Comment

• Zamieszczone przez Elwizardos Zobacz posta
      yły robione badania i Honda jako jedyna firma podaje rzeczywiste spalanie, a nie jakieś wydumane i z laboratorium, ciężkie do osiągnięcia w realu.
      To fakt, u mnie katalogowo jest w trasie 4,6/100km, a pamiętam, nie wiem czy tu nawet nie wrzucałem fotki, osiągnąłem 4,7l na dystansie ponad 50km...
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• hm, Civic hatchback 1,8. automat Pusty, sam jechałem. zrobiłem ostatnio w tydzień trasę 2,500 km. Z czego 1800 po autostradach prędkość około 130-140km/h . Lekka noga. Na początku mi pokazywało spalanie około 5,5 litra. Ale z czasem doszło do 7,1 i to by sie zgadzało licząc tankowanie i odległości kalkulatorem.

Teraz wymieniłem zapchany już filtr powietrza na KN i olej w silniku. Na razie mało jeżdżę, bo wolę nawet po zakupy jechać motocyklem, ale może w przyszłym tygodniu zrobię sobie trasę kilkaset Km to zobaczymy jak teraz to wyjdzie.

Comment

• Zapytam trochę przewrotnie.
          Ktoś z Was ma doświadczenia ze spalaniem w 1.8 podczas jazdy autostradowej (+/- 140km/h) z:

- rowerami na dachu ?
          - rowerami na haku ?
          - boxem dachowym ?

Comment

• Zamieszczone przez Skija Zobacz posta
            Zapytam trochę przewrotnie.
            Ktoś z Was ma doświadczenia ze spalaniem w 1.8 podczas jazdy autostradowej (+/- 140km/h) z:

- rowerami na dachu ?
            - rowerami na haku ?
            - boxem dachowym ?
            A który producent dachowych bagażników dachowych dopuszcza poruszanie się z rowerami na dachu z prędkością powyżej 120 km/h? Na ogól te 120 km/h jest dupochronem producenta. Pewnie bagażnik wytrzyma te kilkanaście km więcej, ale zwykle producent się zabezpiecza. Nie wiem jak w Hondzie, ale wcześniej jeździłem Vectrą i różnice w spalaniu przy prędkości ok 120 wynosiły 2-2,5 litra (to wychodziło 40-50%).

Comment

• Zamieszczone przez rob1_s Zobacz posta
              A który producent dachowych bagażników dachowych dopuszcza poruszanie się z rowerami na dachu z prędkością powyżej 120 km/h? Na ogól te 120 km/h jest dupochronem producenta. Pewnie bagażnik wytrzyma te kilkanaście km więcej, ale zwykle producent się zabezpiecza. Nie wiem jak w Hondzie, ale wcześniej jeździłem Vectrą i różnice w spalaniu przy prędkości ok 120 wynosiły 2-2,5 litra (to wychodziło 40-50%).
              No tak, właściwie to racja
              Tylko jak to się ma do praktyki ?!?!?! Tak więc tą kwestię pozwolę sobie sobie odpuścić, gdyż zgodnie z cytatem: "kto nie jest bez winy niech rzuci kamieniem"
              Jeżdżę od wielu lat i przewożę rowery/boxy na różnych samochodach, w różnych miejscach (dach/hak) i w różny sposób, z przednim kołem, bez przedniego koła i z ... różnymi prędkościami.

Doświadczenia mam jedynie z silników diesla, gdzie spalanie było jedynie odrobinę wyższe. Natomiast z benzynowymi silnikami długo już nie miałem do czynienia i stąd moje pytanie dotyczące benzyny, którą to teraz będę trochę podróżował.
              Liczę więc na Wasze doświadczenia.

Comment

• Ładne spalanie. Super 3,8l.
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

• Nie zgodzę się z tym, ze dieslem nie ma sensu oszczędnie jechać. Diesel zalezy od buta kierowcy niewiele mniej niż benzyna. Pod moim butem 1.6i-DTEC nie schodził poniżej 7 litrów.
                  ............................C I V I C
                  .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                  . .
                  Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Mamy w firmie same diesle. Zależnie od buta Caddy 2.0 Tdi 140 km potrafi spalić od 5,5 do 12,5l na 100km i nie mówię tu o trasach 50km ale na przykład 440km (Warszawa-Gdańsk). To jest sens jechać oszczędnie czy nie?
                    Sorki za offtopic!

Comment

• Zamieszczone przez Skija Zobacz posta
                      Zapytam trochę przewrotnie.

- rowerami na dachu ?
                      - rowerami na haku ?
                      - boxem dachowym ?
                      Wakacyjna trasa do Włoch przez Monachium i z powrotem, dwie kolarzówki na dachu, ze zwykłymi kołami (nie stożkami) w jedną stronę ze zdjętymi siodełkami, z powrotem z zamontowanymi, prędkość na autostradach mniej więcej do 140 km/h plus jazda po górach (Dolomity) oraz drogach we Włoszech, dystans jakieś 3000 km - komputer pokazał średnie spalanie 7,9 w zupełnie nowym Civic Tourer 1.8 (przebieg w momencie wyjazdu 600 km).

Comment

• Ja kiedys lecialem A8 / A1 z Wroclawia do Gdanska z dwoma turytycznymi rowerami na dachu i przy predkosciach 150-180 km/h spalil mi rowno 10.0

Comment

• 150-180?
                          Powietrze z kół w rowerach nie zeszło?

Comment

• No i to jest konkretna odpowiedź - dzięki.

Zastanawia mnie jeszcze jakie spalanie wyjdzie przy bagażniku na haku ?

Comment

• Bylo troche much na kierownicach

Ogolnie to i tak spalił mało, bo bez rowerów przy tych predkosciach pali w granicach 9.0.

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                                Średnia prędkość: jazda zgodnie z przepisami, pierwszy to średnia 76 km/h, drugi odcinek to 73 km/h
                                Średnie spalanie: pierwszy odcinek 5.1, drugi 5.2
                                Lepiej wrzuć fotki bo nie uwierzę.. ale to chyba będzie rekord tutaj w spalaniu silnika 1,8 przy tej prędkości średniej na takich odcinkach.. czyżby ten Mobil tak pomógł ?
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X