Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nic nie piszczy. Po prostu nie przekroczysz max limitu prędkości.

Comment

• A jak będę w trakcie wyprzedzania ?
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• To wtedy szybkie tętno i
        A tak na serio to LIM można zawiesić albo wyłączyć w ułamek sekundy.
        Użyłem go może ze 2 razy w ciągu roku, gdy leciałem trasą i ustawiłem max 140 po autostradzie. Bardziej z ciekawości.
        Natomiast tam gdzie tona radarów, które łapią nawet o 2km/h ponad dopuszczalny limit to super sprawa.

ale ten temat to Spalanie w modelu IX gen - same wyniki

Pochwaliłbyś się jakimś mega wynikiem na LM 0W30

Comment

• Ja uważam, że moje spalanie jest ok. Econ normalnie nie używam bo mnie strasznie irytuje brak mocy i momentu. Teraz włączyłem, żeby zobaczyć czy coś się zmieni w spalaniu. Na parkingu zapomniałem, że to włączone mam i jak ruszałem to myślałem, że coś się z autem stało
          Zastanawiało mnie jedynie jak ktoś niby przy predkościach 130-140 robi spalanie poniżej 7l.

Comment

• Ja mam całą historię tankowania na https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/85534
            Ostatnio uzupełniałem wszystkie tankowania bo zachowałem wszystkie paragony od wyjazdu z salonu. Co do przebiegu to podawałem +/-... Istotne, że ostatni przebieg po dzisiejszym tankowaniu zgadza się z faktycznym. Jeśli zaszła jakaś drobna pomyłka to znikoma. Dziś zalałem do pełna, a z poprzedniego tankowania zrobiłem 640km i komputer pokazywał, że jeszcze zostało mi 25km do przejechania. Zalałem do pełna i weszło 43,4 litra. Według kompa 6.8.
            Pisałem kiedyś jak łatwo liczę spalanie... litry * 100 / przebieg (czyli 43 litry * 100 : 640km)
            Od nowości mam przejechane 13500km (rok minął 1 marca). Średnie spalanie to 6.6 - 6.7. Sądzę, że jest najbardziej OK zważywszy, że jeżdżę krótkie odcinki, czasem jakaś dłuższa trasa wyskoczy.
            Klima chodzi cały czas (18 stopni),
            Econ - zapomniałem do czego służy ten guzik...
            Wszystko na stronie.
            Last edited by pawcio-203; 27-03-2017, 21:49.
            Civic 1.5T

Varadero

Comment

• Witam
              pierwszy pomiar, auto na dotarciu 1.8/5D , tylko miasto - Poznań, trochę korki (jak to Poznań) odcinki od 10 do 20 km - przejechałem 576 km a zatankowane pod korek 40 ltr więc chyba nieżle , bez Econ
              pozdrawiam

Comment

• Przyznam szczerze, że wykręciłeś niezły wynik. Mi nie udało się nigdy zejść poniżej 7 litrów (średnio mam w granicach 8). Osobiście uważam, że ten silnik nie nadaje się do ekojazdy (kompletny brak dołu), więc do w miarę normalnej jazdy trzeba go kręcić
                Ciśnienie w oponach specjalnie obniżałeś na potrzeby testu spalania? Zakładam, że masz założone siedemnastki, a tam zalecane jest 2.3.

Comment

• Zamieszczone przez Lukas46 Zobacz posta
                  uważam, że ten silnik nie nadaje się do ekojazdy (kompletny brak dołu)
                  a był jakiś co się nadawał? może ktoś przypomni który silnik miał dół"? bo ja sobie takiego w całej historii nie przypominam
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zastanawiam się i zastanawiam gdzie ja coś pisałem o "dole"
                    Pomyliłeś tematy z odpowiedzią

piszesz w niewłaściwym wątku!
                    r7.
                    Last edited by rambo7; 11-04-2017, 07:07. Powód: to nie jest wątek dyskusyjny.
                    Moja Hanka: http://www.civicforum.pl/showthread....AS-Connect-%29

Comment

• Nie pomyliłem
                      Dzisiaj zmierzyłem spalanie. Trasa około 200 km po śląskich krajówkach. Prędkości 50-80 km/h czasem 90-100 km/h (więcej się nie da), tempomat i generalnie normalna jazda. Średnie dla skrzyni AT - 6.5 l/100 km.

Post został przeniesiony.

Ale fakt, warto wyedytować wypowiedź.

Comment

• Zamieszczone przez Lukas46 Zobacz posta
                        Przyznam szczerze, że wykręciłeś niezły wynik. Mi nie udało się nigdy zejść poniżej 7 litrów (średnio mam w granicach 8). Osobiście uważam, że ten silnik nie nadaje się do ekojazdy (kompletny brak dołu), więc do w miarę normalnej jazdy trzeba go kręcić
                        Ciśnienie w oponach specjalnie obniżałeś na potrzeby testu spalania? Zakładam, że masz założone siedemnastki, a tam zalecane jest 2.3.
                        Nie, ciśnienie mam takie jakie jest zalecane. Pomyliłem z innym autem, które użytkuje.
                        Uważam, że bardzo łatwo jest uzyskać takie spalanie bez jakiegoś nadmiernego starania się o "ekojazdę". Tak jak pokazuje mój test, z ECON wykręciłem 6.1 strasznie się męcząc natomiast w drodze powrotnej umiarkowanie go oszczędzałem i wyszło 6.5. Według mnie ECON wiele nie daje a strasznie męczy, może na autostradzie i tempomacie ma jakiś sens ale to dopiero sprawdzę

Comment

• Tego nie zauważyłem dzięki.
                          Żeby pozostać przy temacie również uważam, że silnik jest super. W mieście moja średnia to ok 7.5 a często wkręcam ją na wysokie obroty.

Comment

• Wrzucajcie jeszcze jeszcze średnią prędkość wyliczoną przez komputer, jest to dosyć istotne. Bo czasami piszemy, że jedziemy 90km/h czy 110km/h, a to potem wychodzi, że jechaliśmy tak przez parę km a potem dużo wolniej.. bo np. miejscowości itp.. i średnia z kompa wychodzi 73km/h.. W moim wyniku co wrzuciłem wyżej też jechałem niby w trasie około 100km/h w tempomacie a jak się okazało miejscowości obniżyły średnią prędkość na 81km/h.
                            Last edited by Grzechu; 10-04-2017, 14:49.
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                            Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                              a był jakiś co się nadawał? może ktoś przypomni który silnik miał dół"? bo ja sobie takiego w całej historii nie przypominam
                              A co powiesz na historię nowożytną i 1.5 turbo w nowym civiku? Czy wg Ciebie ten silnik już się nadaje?

Comment

• Jasne, to była tylko wrzutka z paru tankowań, że da się tym silnikiem jechać i fajnie i ekonomicznie, nie będąc przy okazji zawalidrogą.
                                Zbliża się okres wyjazdów bo i święta i majówka i wakacje, więc będzie okazja do rekordów.
                                Wtedy będzie szablonowo.
                                No i komp pokazuje więcej jak dystrybutor co jest akurat super, bo ma się dodatkowy zapas by dojechać do z góry upatrzonego CPNu.
                                Last edited by roar; 10-04-2017, 15:14.

Comment

Working...
                                X