Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Przy 140 km/h pali mi jakieś 7,8/100. Co prawda na pusto, bo jechałem sam, ale za to pod górkę, bo trasa: Wrocław-Rzeszów.
    Średnia z całej trasy wyszła mi 124km/h.
    Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
    Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017

Comment

• Słuchajcie, a sprawdził ktoś ile civic 1.8 spala na trasie jadąc z prędkością 90-95km/h ?
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• Mam samochód 2 tygodnie (1.8 5d) i jak na razie przejechałem 500km. Samochód mozna powiedzieć, że na dotarciu i jeżdzi po miescie. Cały czas komp mi pokazuje 10l -10,5l... mam nadzieje, że to sie jednak zmieni

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
          Słuchajcie, a sprawdził ktoś ile civic 1.8 spala na trasie jadąc z prędkością 90-95km/h ?
          u mnie około 6,5. Niżej zejść się już chyba nie da, choć kiedyś przy jakimś mocno żółwim tempie zszedłem do 6.0

Comment

• 1.8 MT Sport
            Pierwsze pomiary spalania po około 1000km:

Wypad na narty na Słowację, głownie drogi krajowe i lokalne z prędkościami 60-90 (ogółem 440km) - 6.8l
            Trasa 330km z czego 230km autostrada z prędkościami 125-130 (tempomat bez eco), reszta drogi lokalne - 7.1l
            Codzienne dojazdy do pracy po Krakowie - 10l

Comment

• 1.8 MT Tourer
              Najniższe odnotowane na trasie (max. 120 km/h) to 6,3l
              Autostrada Warszawa - Poznań - Warszawa (80% trasy pow. 170km/h) to 9,8l
              Normalna jazda (codzienna) to 6,7 - 7,3 l

Comment

• Trasa: Rzeszów - Warszawa -Rzeszów. Wyjazd 4.30, powrót na 14.00
                Spalanie: 6.0l/100km, przy średniej prędkości 70km/h. Jazda płynna, raczej dynamiczna, w drodze powrotnej sporo wyprzedzań TIRów.
                Jakby nie jazda po samej Warszawie, wyszło by mniej.
                spalanko CIVA.jpg

Comment

• 1.8 MT 5d, przebieg 800km
                  Trasa: Warszawa - Bałtów - Warszawa (400km). Drogi krajowe 40% i 60% drogi "S" Prędkość 100-140. Średnia z trasy 6,7l

Comment

• 1.4 5d
                    Srednie spalanie 7,2l
                    Najnizej 5,4l nie przekraczajac setki.
                    Najwiecej zima w korkach 8,9 l

Comment

• Srednie spalanie po 6 tys km w 1.6 i-Dtec 120 KM to 5,2l /100km.
                      Spokojna jazda zgodnie z przepisami , ok. 70% trasy i autostrady.
                      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                        Słuchajcie, a sprawdził ktoś ile civic 1.8 spala na trasie jadąc z prędkością 90-95km/h ?
                        Jadąc w piątek z W-wy do Wrocławia nową S-8 miałem czas, żeby potestować spalanie dla poszczególnych prędkości, i tak:
                        - 95 km/h , 2450 obr./min - spalanie: 5,7
                        - 105 km/h ,2700 obr./min - spalanie: 5,9
                        - 116 km/h , 3000 obr./min - spalanie: 6,3
                        - 120 km/h , 3100 obr./min - spalanie: 6,5
                        Z każdą prędkością zrobiłem min. 30 km, jazda na tempomacie, raczej płynna, mało wyprzedzań, obciążenie auta: 1+2.

Comment

• Potwierdzam wynik przynajmniej dla 91 km/h.
                          Co ciekawe ustawiłem na tempomacie 96 km/h jechalem tak prawie 100 km (autostrada Rzeszów - Kraków) a srednia na komputerze wyszła 91 km/h
                          DSC_2003.jpgDSC_2004.jpg
                          Last edited by kiszonn; 03-03-2015, 21:59.

Comment

• Zamieszczone przez kiszonn Zobacz posta
                            Co ciekawe ustawiłem na tempomacie 96 km/h jechalem tak prawie 100 km (autostrada Rzeszów - Kraków) a srednia na komputerze wyszła 91 km/h
                            Może na wyliczeniu średniej licznik nie przekłamuje. Bo to, że licznik, który widzimy przekłamuje jakieś 10% to chyba cecha wszystkich samochodów.

Comment

• u mnie spalanie ok 10 l/100 km, ale głównie autostrada i ogień ile fabryka dała
                              1.8 5D - manual
                              Last edited by MILANO RED; 05-03-2015, 21:57.

Comment

• 5D 2013r. 1,8-manual, codziennie około 15km po mieście, spalanie 9,7L - jazda normalna bez szaleństw.

Comment

Working...
                                X