Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opony całoroczne do 9 gen 1.4

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Opony całoroczne do 9 gen 1.4

Jezdzi ktos na standardowych felgach 205/55/16 w 9gen ?
    Uzywam Civika tylko w miescie i zastanawiam sie nad calorocznymi.

Wczesniej jezdzilem na Goodyerach calorocznych i bylem bardzo zadowolony ale rozmiar byl 185. Zastanawiam sie czy szersze tez dadza rade na polskich drogach. ?

Zamieszczone przez Robson-Robert Zobacz posta
    205/55/16
    Na takiej oponie mi sprzedali auto. Jak dla mnie za wąska ale Tobie może podejść, da radę jak najbardziej.

Comment

Mam takowe zimowe. Wolę letnie 225, tyle że codziennie oprócz miasta mam dojazd (poza miastem ok 30km), ale do jazdy w cyklu miejskim są ok...

Comment

Jakbym zalozyl 225 do 1.4 to chyba bym nie ruszyl
        Ja walcze o kazdy nm i kazdy kg mniej

Comment

Jakbym zalozyl 225 do 1.4 to chyba bym nie ruszyl
          Oj ruszył byś, ruszył, no ale na pewno by osiągi poszły nieco w dół.

Comment

Mam w jednym samochodzie opony Vredestein Quatrac 3 w rozmiarze 205/60 R15 i do jazdy miejskiej... rewelacja. Na minus w stosunku do dobrych zimówek jest trzymanie boczne w zakrętach przy małych prędkościach - łatwiej wpaść w podsterowność. Hamowanie, przyśpieszanie - praktycznie jak zimówka. Latem żadnych minusów poza zwiększeniem hałasu przy wyższych prędkościach (w mieście nie odczuwalne). Zastanawiałem się jeszcze nad GoodYear Vector 4Seasons ale zdecydowała cena. Zużycie po 6000km praktycznie niezauważalne.

Comment

Dzieki dudek_t. Zobacze te Vredestein. Kiedys mialem z nimi umowe i uzytkownicy byli zadowoleni z tych opon. Moze czas wrocic do tej marki.

Comment

W tym roku wszedł nowy model: Quatrac 5. Ma bardziej "zimowy bieżnik" po zewnętrznej stronie opony więc powinno być jeszcze lepiej na śniegu. To pierwszy komplet opon które kupiłem tej holenderskiej marki. Szczerze mówiąc podchodziłem do tematu opon całorocznych "jak pies do jeża" - opinie w necie w większości są skrajne. Ja jestem bardzo zadowolony.

Comment

Ja bylem tez zadowolony z calorocznych choc uzywalem ich tylko 2 lata, potem mi auto skasowala mila pani w BMW x5
                  Sprawdze ceny i chyba od razu kupie bo aktualne zimowki ledwie zyja.

Comment

Do 1.4 i całoroczne ja bym brał wyłącznie 205/55R16. Po pierwsze jak napisałeś uważam że są to opony (i felgi wraz z ich masą własną...) bardziej adekwatne do zapasu momentu obrotowego tego silnika niż 17'', po drugie z tego co wiem im większy rozmiar, tym całoroczna ma szansę odbiegać bardziej (in minus) właściwościami od opon sezonowych. Myślę, że na polski klimat taka opona ma szansę być nawet bardziej optymalna od wielu zimówek, szczególnie tych budżetowych, które zwykle z suchą i mokrą drogą radzą sobie nie za dobrze. Polecam zwrócić uwagę na indeks prędkości - możliwie zbliżony do fabrycznego V (a co najmniej H), żeby nie założyć sobie czegoś, co na asfalcie, szczególnie w lecie, będzie "pontonem" i mocno pogorszy właściwości jezdne i drogi hamowania tego całkiem fajnie zestrojonego autka

Co do wyboru modelu to w/w Goodyear i Vredestein od lat są uważane za jedne z najlepszych całorocznych na rynku i wygrywają 90% porównań (tu zawsze wiadomo, że może tylko najlepiej finansują prasę... ale przynajmniej robią je od lat i to sprawdzone linie) - z naciskiem na tą pierwszą, ale jeśli różnica cen ma być drakońska, to nie ma co szaleć.
                    ............................C I V I C
                    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                    . .
                    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

17 nie wchodza w gre.
                      Do miasta i do 1.4 to nie ma sensu. Poza tym musiałbym felgi 17 kupic.

Comment

Jezdzi ktos na standardowych felgach 205/55/16 w 9gen ?
                        Uzywam Civika tylko w miescie ...
                        Coś mi tu nie pasuje. W innym poście na temat amortyzatorów piszesz, że masz przebieg 230 tyś. km i jeżdżąc po autostradach to łatwe do osiągnięcia, a tu "używam Civica tylko w mieście...".
                        Po mieście 230 tyś. km ???!!!

Comment

Zamieszczone przez arkan
                          Czegoś nie mogę zrozumieć. W innym poście piszesz, że masz przebieg 230 tyś. km i jeżdżąc po autostradach to nic trudnego, a tu ....
                          Czy po mieście wyszło to 230 tyś. km ? Niemożliwe.
                          Ale Robson napisał skąd ten przebieg w pierwszym poście. Auto poflotowe. W jego posiadaniu od kilku miesięcy.

Comment

Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
                            Coś mi tu nie pasuje. W innym poście na temat amortyzatorów piszesz, że masz przebieg 230 tyś. km i jeżdżąc po autostradach to łatwe do osiągnięcia, a tu "używam Civica tylko w mieście...".
                            Po mieście 230 tyś. km ???!!!
                            Auto przez pierwsze 2,5 roku jezdzilo we flocie i zrobilo 201 tys km. Ja kupilem je 5 miesiecy temu i zrobilem 30 tys km ale to akurat wyjatek bo musialem czesto do Polski przyjezdzac. Teraz auto jedzi tylko w miescie i tak bedzie uzywane. Codziennie jakies 40 km - jezdzi nim moja prawie zona do pracy.
                            kupiłem Hanke z pelna swiadomoscia duzego przebiegu - byla okazja od bylego szefa jak wracalem do Polski wiec skorzystalem. Powiedzmy ze dal mi taka premie w naturze jak sie zwalnialem

Comment

No to teraz wszystko jasne Nie prędko ktoś z Forumowiczów zrobi taki przebieg. Pewnie ze dwa lata przynajmniej minie.

Comment

Working...
                              X