Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie felgi aluminiowe 16”?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ze wzgledu na jakosc drog w nowym miejscu zamieszkania, chyba beda zmuszony przejsc na 16", chociaz bardzo chciałem tego uniknąć... Wytypowałem 3 felgi:

1. Sparco RTT524:

2. Enkei Yamato:

3. Proline PXF:

Ktore felgi wedlug Was to "najmniejsze zło"?

Comment

• Od ok. miesiąca jeżdżę na ProLine PXF. Wiem, że to krótko, ale póki co złego słowa powiedzieć nie mogę. Kupiłem 16x7, ET48, 7,15 kg, 417 zł/sztuka. Od razu zaznaczam, że nie kierowałem się wyglądem felg, ale ich wagą i jakością. Wykonane są w technologii flow forming, podobno lepszej od zwykłego odlewu, ale nie wiem, o ile naprawdę lepszej . Na pewno PXF są bardzo lekkie w porównaniu do fabrycznych 17 (a nosiłem jedne i drugie na balkon magazynowy). Poza tym moje OEM-owe felgi miały o wiele więcej tych ciężarków do wyważania niż te PXF po montażu. Jedyny minus jest taki, że w tych łukowatych zagłębieniach ramion felgi lubi zebrać się trochę brudu (z klocków?), który od czasu do czasu trzeba wyszorować, bo samo spłukanie niewiele daje.

Comment

• Fajne to Proline'y. Waga to kosmos. Auto musi się na nich fajnie zbierać.
        Ciekawe ile ważą Enkei Yamato czy Dotz Kendo..

Comment

• A wagę tych Sparco ktoś zna? Przekopałam kilka stron Google ale nie mogę znaleźć....

Chociaż nic lżejszego niż Proline nie znajdę. Pytanie tylko: grafit czy brąz oraz Et40 czy 48?

Comment

• Jak dla mnie to te Sparco mają oklepany wzór. Nie że brzydkie, tyle tylko, że takie....zwyczajne
            www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• Mi najbardziej podobają się Enkei Yamato, Proline na drugim miejscu. Ale też są ładne.

Comment

• Lżejsze od pxf będą rota grid racing, japan racing jr3, a podobne wagowo do pxf, choć sporo droższe, to team dynamics pro race 1.2 i Buddy club p1. Z tego, co pamietam, to msw 85 też miały wagę poniżej 8 kg, podobnie jak tenzo-r dc-6.
                Last edited by Mikmat; 25-04-2017, 08:17.

Comment

• Zamieszczone przez Mikmat Zobacz posta
                  A wagę tych Sparco ktoś zna? Przekopałam kilka stron Google ale nie mogę znaleźć....
                  Według tej strony: https://www.felgenoutlet.at/de/alufe...le_rim_id=4116 Sparco 524 17x7 ważą 10,6 kg, więc 16x7 pewnie coś ok. 9 kg.

Comment

• Według sprzedawcy Enkei Yamato w 16" wazy 7,7kg.

Ale kusi 6,65kg w Japan Racing.
                    Last edited by Thomas; 26-04-2017, 17:53.

Comment

• Pół kilo nie ma aż takiego znaczenia tutaj. Ja bym brał bardziej wzorem z tych lżejszych po prostu. Uważam, że ProLine będzie wyglądać najlepiej, jest lekkie i sensownie wycenione. To był by mój wybór. Kolor dobrać zależnie od koloru nadwozia, ale raczej zdecydowany i nie ciemny żeby koła w 16'' nie wyglądały na małe.
                      ............................C I V I C
                      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                      . .
                      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Thomas Zobacz posta
                        Według sprzedawcy Enkei Yamato w 16" wazy 7,7kg.
                        Rzeczywiście, strona https://www.felgenoutlet.de/de/alufe...d=2211&inch=16
                        to potwierdza. Przepraszam, jeśli wprowadziłem w błąd.
                        Co ciekawe, wg tej samej strony Proline PXF 16 z ET 40 ważą już 7,5 kg.

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                          Kolor dobrać zależnie od koloru nadwozia, ale raczej zdecydowany i nie ciemny żeby koła w 16'' nie wyglądały na małe.
                          To do Urban Titanium brac Bronze czy Graphite?

Comment

• Do odważnych swiat należy a felg srebrnych i grafitowych jest na ulicach full. Ja bym brał brąz! Tym bardziej że to fajny jasny brąz który ostatnio widzę jest bardzo lubiany m.in. przez wlascicieli Porsche [emoji14] Wysun felge żeby lepiej wyglądała/wypelniala nadkole, najlepiej ET w okolicy 40 jak masz wybór Do tego polecam lekkie i kulturalne na te dziurska opony premium, które przy tym fajnie jeżdżą jak Dunlop SP Sport, koniecznie z zalecanym indeksem V i będzie git! Fajna, dynamiczna i bezpieczna konfiguracja.
                            Last edited by Alix; 27-04-2017, 07:20.
                            ............................C I V I C
                            .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                            . .
                            Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Generalnie wszystkie te felgi wyglądają spoko ale od 17 w górę..
                              16 jest jednak zbyt mała... ja mam enkei i średnio jestem zadowolony, felga ładna ale gdyby była większa było by dużoooo lepiej, na 16 chyba tylko 5 ramion jeszcze jako tako leży..

Comment

Working...
                              X