Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Antena radia - urwana płetwa rekina.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sietnioc Zobacz posta
    Nikt mi nie powie, że gdzieś na świecie nie można kupić samej osłony
    Ja powiem.
    montaż za 650 - 800 zł oryginalnego badziewia to robienie klientów w hujka.
    Jeśli jest razem z przewodem i ma być zamontowane tak jak fabrycznie to jest trochę roboty.
    Zdjęcie podsufitki to rozebranie całego środka.
    Nie ma przymusu robienia tego na serwisie.Oni przedstawiają propozycję/cennik a Ty się godzisz albo nie.
    Cena za coś jest tym wyższa im więcej ludzie zgodzą się zapłacić.
    To wolny kraj Przestaną płacić to cena spadnie.

Comment

Ależ ja nie chcę całej elektroniki, ani tych kabli to wszystko dobre. Chcę tylko osłonę - tylko osłonę, nic więcej, osłonę którą wykonano z badziewnego plastiku i na dodatek przykręcono króciutki śrubkami - to wada konstrukcyjna. Tylko tyle chcę! Dodam, że nigdy nie uderzyłem w tą osłony, samochód garażuję a odpadła jak odebrałem samochód z przeglądu po 6k km - wózek ma 5 lat. Te serwisy to raczej montownie części a nie warsztaty, gdzie "złote rączki" radzą sobie z problemami, które zawalili projektanci tych niby cacek. I za to muszę wydać ponad 2 tysiące. Już mi łeb pęka jak pomyśle o innej, poważniejszej awarii. Wszystko. Zakończę - osłony anten "rekinów niby" w hondach sivic IX to plastik elastik - uważajcie żeby tego badziewia nie dotykać bo się wam rozleci!!!
      Last edited by sietnioc; 01-10-2021, 23:40.

Comment

Kup używkę , sam wymień i jesteś bogatszy o 1500 Ktoś z forum już naprawiał i jest to temat do ogarnięcia
        Last edited by gienio; 02-10-2021, 07:42.

Comment

Chcę tylko osłonę - tylko osłonę
          Widzisz,niektórzy chcą tylko szczotki do silnika w modulatorze ABS/ESP ale nikt ich nie wymieni na serwisie,bo tych rzeczy się nie rozbiera tylko wymienia w całości.
          Honda nie produkuje tych anten,kupuje je w całości od podwykonawcy i montuje jako całość tak samo jak montuje modulator.
          Osłona jest częścią integralną anteny i Honda nie ma na to wpływu,nikt nie sprzedaje anten w kawałkach.
          Serwis nie wymienia pojedyńczych części w podzespołach elektronicznych,bo to dla nich nie jest interes ale strata.
          Radia, zegarów,komputerów itd też nie naprawiają tylko wymieniają,bo jeden mechanik (mechanik nie elektronik) jest w stanie naprawić a stu nawet nie rozbierze.
          Jeśli osłona jest uszkodzona to antena mogła być wystawiona na działanie wody,woda + elektronika to samo zło.Mechanik nie jest w stanie ocenić faktycznego stanu elektroniki nie będąc wyspecjalizowanym fachowcem dysponującym wyspecjalizowanym sprzętem.
          Jak coś będzie nie tak to przyjedziesz z reklamacją ,a to najgorsze zło dla każdego warsztatu,nie tylko autoryzowanego,bo nie zarabia a jeszcze pracuje za frajer i kupuje z własnej kasy części.Serwis nie jest dla Ciebie,serwis jest dla pieniędzy,tak samo jak telewizja,sklepy i cały ten samochód.Więc nie ma się co dziwić że nawet nie chce sprzedawać usług na których nie zarobi ,a wręcz może dołożyć.

Comment

Gienio - przestaję lamentować i zrobię tak jak radzisz. Pozdrawiam.

Comment

m26 - tak trudno zrozumieć, że nie chodzi o elektronikę tylko o osłonę, która nie jest zespolona tylko oddzielnie przykręcana - dodam byle jak a sama osłona to plastik elastik. W zegarkach jak uszkodzi się szkiełko czy pasek to po prostu się je wymienia.
              Rozgoryczenie pazernymi do granic serwisów hondy już mi minęło, osłonę zamocuję sam albo poszukam prawdziwych fachowców, nazywani oni są złotymi raczkami.
              PS. Osłona nie jest uszkodzona, brak na niej jakichkolwiek zadrapań czy pęknięć, po prostu była umocowana byle jakimi śrubeczkami na dodatek wykonana z byle jakiego plastiku.
              Kupując ten samochód przypuszczałem, że materiały z których jest wykonany są dobrej jakości i solidnie zmontowane. Poza tym nie chcę niczego za darmo lecz zapłacić - tylko uczciwie, a nie wg cennika z kosmosu.
              Last edited by sietnioc; 02-10-2021, 12:24.

Comment

m26 - tak trudno zrozumieć, że nie chodzi o elektronikę tylko o osłonę,
                Ja wiem o co chodzi,ale zasady są ogólne dla elektroniki,więc mechanicy nie rozbierają tego.
                Też podzielam zdanie że taka osłonka powinna być wymienna,niestety nie jest i nic na to nie poradzisz do czasu aż na rynku nie znajdzie się zamiennik.
                Jak wspomniałem,to jest maszynka do robienia pieniędzy a nie uszczęśliwiania ludzi.
                Całe sztaby ludzi siedzą nad tym zeby wydoić Cię z kasy,zbieraja dane na temat wszystkiego,analizują i robią zmiany kiedy muszą a nie kiedy klient uzna że coś "powinno być".Może ciężko uwierzyć,ale liczy się to czy piłeś kawę,jadłeś ciastko,siedziałeś i czekałeś na auto,czy patrzyłeś wtedy w okno a może przeglądałeś katalogi bądź pytałeś o auta na salonie.
                Zakontraktowali u takiego producenta który oferował najtaniej,dzięki temu mogą w rozsądnej cenie zrobić auto "wszystko mające",to żadna nowość.

Kupując ten samochód przypuszczałem, że materiały z których jest wykonany są dobrej jakości i solidnie zmontowane.
                Solidne auta skończyły się w ubiegłym wieku,więc nie spodziewaj się że to czego ludzie nie kupują oczami,badź też może paść na gwarancji będzie solidne.
                Gdyby wszystko w samochodzie miało być z dobrych materiałów i dobrej technologii zamiast niezbędnego minimum,to kosztował by cztery razy tyle.
                poszukam prawdziwych fachowców, nazywani oni są złotymi raczkami.
                Połowa mechaników to złote rączki i chętnie by to naprawili zamiast wymieniać,ale na serwisie nie rozwiną skrzydeł bo nie wolno.

Comment

Miałem dokładnie ten sam przypadek. Podczas mycia na bezdotyku zauważyłem że płetwa się porusza. Okazało się że mocowania/gwinty były popękane/ukruszone. Nie bawiłem się w serwisy tylko skleiłem na stałe specjalnym klejem uszczelniającym i jest git. Dopóki antena działa nie ma potrzeby tego ruszać, a jak się zepsuje to i tak trzeba będzie wymienić całość [emoji6]

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Comment

Chyba każdego posiadacza IX gena to czeka.
                    Nie wiem jak można cos takiego wypuścić.
                    Znam 3 posiadaczy 9 gena po lifcie i każdy to podklejał.

Comment

Poza problemem z plastikową obudową ,jest jeszcze problem z nieszczelnością pod samą uszczelką...a wtedy mokro na podsufitce. Jeśli ktoś z szacownego grona miał taki problem,zaradził,ma poglądówkę i wizualizację z prac wykonanych (np.rozbiórka podsufitki bez jej domolowania i pogięcia ) to byłbym wdzięczny.

Comment

W każdym aucie jest tak samo (no może poza cabrio ) rozbierasz wszystko z dołu do góry,a jak odkryjesz wszystkie słupki to dalej będziesz już sam wiedział.
                        Siedzenia na płasko i najlepiej z czyjąś pomocą wyjeżdżasz tyłem.Umyj ręce zanim złapiesz za szmaty,bo na pewno zostaną palce.

Comment

Może komuś się przyda. Trzeba zdemontować antenę i wkręcić dłuższe 2-3mm wkręty w pozostałą niepołamaną tulejkę w plastikowej obudowie. Antena jest skręcona nowymi wkrętami Wkręty były też ciut grubsze. Naprawiałem antenę ponad rok temu. Na razie trzyma się solidnie.
                          Last edited by kurczak; 06-10-2021, 18:16.

Comment

WR01 - Tak samo u mnie wyglądały ukruszone gwinty wnętrza osłony. Dziękuję za bardzo konkretną wskazówkę co tym fantem przynajmniej na jakiś czas zrobić.
                            Last edited by sietnioc; 06-10-2021, 21:14.

Comment

Cześć, w moim przypadku antena odstaje od blachy na jakieś 2 mm i się rusza, ale nie chce odpaść (może to i dobrze), natomiast udało mi się ostatnio zalać antenę na myjni i przestała działać na 1 dzień, na szczęście wyschła i już jest OK. Wygląda na to że uszczelka do dachu trzyma, bo nie mam wilgoci na podsufitce.
                              Pytanie: Jak mogę w tej sytuacji przykleić obudowę anteny żeby się trzymała dachu i żeby było to szczelne? Macie jakieś patenty? jakiś klej, taśma?

Comment

Masa klejąco-uszczelniająca Boll lub innego producenta

Comment

Working...
                                X