Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lusterka boczne

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Lusterka boczne

Zastanawiam się jakie zastosowanie ma w lewym bocznym lusterku wklejona pionowa żyłka. Dzieli ona zwierciadło na dwie części w stosunku mniej więcej 1:3. Wstyd nie wiedzieć, ale spytać zawsze warto. Intuicja mi podpowiada, że znaczenie tej żyłki ma podobny efekt jak ECON-u czy Start/Stop-u, czyli mogło by jej nie być i człowiek by sobie głowy nie zawracał. Może się mylę i nad jej zastosowaniem pracowało kilku zasłużonych inżynierów przez 5 lat, a jej znaczenie jest ogromne. Proszę kogoś, kto się na tym zna, o informację.

Widzę że jesteś bardzo "zielony" w tych sprawach skoro pytasz o to. Ta kreska oddziela strefy na lusterku a generalnie poprawia widoczność. Większa część lusterka odbija normalnie a ta część lusterka za kreską jest lekko przesunięta (ma inny kąt odbicia) co powoduje że pokazuje to czego normalnie nie widać w zwykłym lusterku a mianowicie kawałek martwej strefy pola widzenia. Patent stary jak świat, aż dziw że nie wiesz o nim. Oczywiście nie jest to 100% pewne i ja na przykład i tak zawsze patrzę przez ramię zanim zmienię pas.
    Last edited by Gość; 07-04-2014, 05:36.

Comment

Pozwolę sobie tylko dodać, że ta część lusterka nie jest płaska jak ta główna, lecz zagina obraz i daje więcej obrazu niż z jej wielkości mogłoby wynikać, dlatego też samochód wjeżdżając w nie się nieco zniekształca ("zwęża")
      Last edited by Alix; 07-04-2014, 11:31.
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Dzięki za informację i przepraszam Joe_79 za takie błache pytanie, ale skoro odpowiedziałeś to dzięki. Muszę Ci jednak zdradzić, że z wiekiem coraz bardziej dochodzę do wniosku, że bardzo mało o świecie wiem, a żyję już trochę i kiedy Ty się bawiłeś małymi samochodzikami, to ja kupowałem kolejny samochód, ale gratuluję wiedzy.

Comment

Jak jestesmy przy lusterkach dla mnie bardzo przydatną rzeczą jest samościemniające sie lusterko wsteczne (fotochromatyczne) - bardzo ułatwia jazdę nocą i zapobiega oślepianiu.
          W Civicu IX w standardzie chyba od wersji Lifestyle...
          Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez Razbino Zobacz posta
            Muszę Ci jednak zdradzić [...] kiedy Ty się bawiłeś małymi samochodzikami, to ja kupowałem kolejny samochód
            Powiem tak, na innym forum "dzieci neo" nie zostawiły by na Tobie suchej nitki. Ale to jest civicforum.pl i na takie elementarne pytania również uzyskasz mam nadzieję uprzejmą odpowiedź.
            Co do powyższego to tym bardziej się dziwię ponieważ wynalazek ten faktycznie jest stary i kojarzę go już z lat 90. No nic wszystko wyjaśniona więc jak pomogłem daj "dziękasa" .

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
            samościemniające sie lusterko wsteczne (fotochromatyczne)
            Jeśli chodzi o powyższe to też stary patent. Miałem takie coś w aucie z 1998. Z kolei w aucie z 1992 miałem wsteczne lusterko, które pod wpływem oślepiania się składało.
            Niestety w 4D Exe brakuje mi tego fotochromu.
            Last edited by Gość; 07-04-2014, 14:43.

Comment

Zamieszczone przez Joe_79 Zobacz posta
              Niestety w 4D Exe brakuje mi tego fotochromu.
              W sedan Exective fotochromu nie ma ? Dziwna oszczedność - w 5D na 99% jest, bo mi handlowiec zachwalał jak sie za 9gen rozglądałem...
              Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                W sedan Exective fotochromu nie ma ? Dziwna oszczedność
                Dziwna i denerwująca, skóry też niema . Na szczęście reszta jest .

Comment

Czy ktoś wie, jak zdemontować szkło lusterka bocznego. Prawe mi nie grzeje i chciałem sprawdzić czy prąd dochodzi do "maty grzewczej" szkła

Comment

Voilà:

Capture.PNG

Capture2.PNG

Comment

Wie ktoś czy szkło prawego lusterka jest płaskie czy sferyczne?

Comment

Aż poszedłem po nocy do garażu i sprawdziłem - moje prawe nie jest sferyczne, tylko jest płaskie.

Comment

Working...
                        X