Zastanawiam się jakie zastosowanie ma w lewym bocznym lusterku wklejona pionowa żyłka. Dzieli ona zwierciadło na dwie części w stosunku mniej więcej 1:3. Wstyd nie wiedzieć, ale spytać zawsze warto. Intuicja mi podpowiada, że znaczenie tej żyłki ma podobny efekt jak ECON-u czy Start/Stop-u, czyli mogło by jej nie być i człowiek by sobie głowy nie zawracał. Może się mylę i nad jej zastosowaniem pracowało kilku zasłużonych inżynierów przez 5 lat, a jej znaczenie jest ogromne. Proszę kogoś, kto się na tym zna, o informację.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Lusterka boczne
Collapse
X
-
Widzę że jesteś bardzo "zielony" w tych sprawach skoro pytasz o to. Ta kreska oddziela strefy na lusterku a generalnie poprawia widoczność. Większa część lusterka odbija normalnie a ta część lusterka za kreską jest lekko przesunięta (ma inny kąt odbicia) co powoduje że pokazuje to czego normalnie nie widać w zwykłym lusterku a mianowicie kawałek martwej strefy pola widzenia. Patent stary jak świat, aż dziw że nie wiesz o nim. Oczywiście nie jest to 100% pewne i ja na przykład i tak zawsze patrzę przez ramię zanim zmienię pas.Last edited by Gość; 07-04-2014, 05:36.
-
Pozwolę sobie tylko dodać, że ta część lusterka nie jest płaska jak ta główna, lecz zagina obraz i daje więcej obrazu niż z jej wielkości mogłoby wynikać, dlatego też samochód wjeżdżając w nie się nieco zniekształca ("zwęża")Last edited by Alix; 07-04-2014, 11:31.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Dzięki za informację i przepraszam Joe_79 za takie błache pytanie, ale skoro odpowiedziałeś to dzięki. Muszę Ci jednak zdradzić, że z wiekiem coraz bardziej dochodzę do wniosku, że bardzo mało o świecie wiem, a żyję już trochę i kiedy Ty się bawiłeś małymi samochodzikami, to ja kupowałem kolejny samochód, ale gratuluję wiedzy.
Comment
-
Jak jestesmy przy lusterkach dla mnie bardzo przydatną rzeczą jest samościemniające sie lusterko wsteczne (fotochromatyczne) - bardzo ułatwia jazdę nocą i zapobiega oślepianiu.
W Civicu IX w standardzie chyba od wersji Lifestyle...Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Zamieszczone przez Razbino Zobacz postaMuszę Ci jednak zdradzić [...] kiedy Ty się bawiłeś małymi samochodzikami, to ja kupowałem kolejny samochód
Co do powyższego to tym bardziej się dziwię ponieważ wynalazek ten faktycznie jest stary i kojarzę go już z lat 90. No nic wszystko wyjaśniona więc jak pomogłem daj "dziękasa".
Zamieszczone przez Glosima Zobacz postasamościemniające sie lusterko wsteczne (fotochromatyczne)
Niestety w 4D Exe brakuje mi tego fotochromu.Last edited by Gość; 07-04-2014, 14:43.
Comment
-
Zamieszczone przez Joe_79 Zobacz postaNiestety w 4D Exe brakuje mi tego fotochromu.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Zamieszczone przez Glosima Zobacz postaW sedan Exective fotochromu nie ma ? Dziwna oszczedność. Na szczęście reszta jest
.
Comment
-
Comment