Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hak holowniczy - Tourer

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Ściągasz belkę i zastępuje aż ja belka od haka..nic więcej..serio godzina pracy ..zderzak w 10 minut do 20 ściągasz.. nawet do taurega zakłada się identycznie jak do tego... Prawie nie ma różnicy..wszystko zależy od haka.. jakiej firmy

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka
    Last edited by Pliga; 25-09-2018, 13:46.

Comment

ładna dupka

Comment

kable da si ogarnąć wiązką dedykowaną, chłopaki macie haki pomontowane , czy ktoś ma taki co nie trzeba plastików ciąć?

Comment

Zamieszczone przez maciej_mariusz Zobacz posta
          kable da si ogarnąć wiązką dedykowaną, chłopaki macie haki pomontowane , czy ktoś ma taki co nie trzeba plastików ciąć?
          nie ma takiej możliwości ponieważ zderzak i zabudowa zasłaniają całkowicie wyjście pod zaczep haka.
          Musi byc uciete
          4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
          Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

a to już ogarnąłem poprzez przestudiowanie większości instrukcji montażowych, chodziło mi bardziej o cięcie samego zderzaka nie osłony podłogi.

Po zapoznaniu się oferty tyczącej się Civica, pozostanę przy Polskiej firmie Steinhof

Comment

Dwa lata temu zamontowałem odpinany hak Westfalia w moim Civiku Tourer. Koszt całkowity to 1500zł, poza ASO. Trzeba było trochę naciąć zderzak od spodu, ale jest niewidoczne, no chyba, że ktoś zacznie się przyglądać z poziomu asfaltu. Konstrukcja i mocowanie bardzo stabilne. Wytrzymuje przewóz trzech rowerów na platformie z prędkościami autostradowymi.
              Był Civic FK2 Comfort, teraz Civic Tourer Elegance 1.6

Comment

Jakby ktos sie decydowal na instalacje haka wypinanego Westfalia, to jest mega fajna oferta na nowke z ASO

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Zamieszczone przez fetorman Zobacz posta
                  Jakby ktos sie decydowal na instalacje haka wypinanego Westfalia, to jest mega fajna oferta na nowke z ASO

https://allegro.pl/wyprzedaz-orygina...719141487.html
                  Akurat kupiłem ten hak w ASO, ale poszukuję wiązki, bo ASO za wiązkę do CIVIC ix HB Lifestyle życzy sobie 940,00 pln. Nie potrzebuję jakichś zaawansowanych opcji. Wystarczy 13 pin i podstawowe oświetlenie (wyłączanie przeciwmigielnego i czujników nie jest konieczne, stały plus czy ładowanie aku przyczepy zbędne). Może ktoś polecić sprawdzone rozwiązanie?

Comment

Mają z tego co widzę 7pin'owe

Comment

To już widziałem, chodzi mi o 13 pin i nie musi być z ASO, byleby było przyzwoitej jakości i w rozsądnej cenie (jako że mam Lifestyle, to przy zakupie dedykowanej wiązaki z aso, trzeba zakupić dodatkowe kable).

Comment

Zamieszczone przez MakCivic Zobacz posta
                        To już widziałem, chodzi mi o 13 pin i nie musi być z ASO, byleby było przyzwoitej jakości i w rozsądnej cenie (jako że mam Lifestyle, to przy zakupie dedykowanej wiązaki z aso, trzeba zakupić dodatkowe kable).
                        A to dlaczego nie chesz 7pin? Bo to właśnie 7 pin nie ma tego o czym piszesz:

Zamieszczone przez MakCivic Zobacz posta
                        (wyłączanie przeciwmigielnego i czujników nie jest konieczne, stały plus czy ładowanie aku przyczepy zbędne).
                        A mozna zapodac przejściowke za 9zł - 7/13pin

Comment

Kolejna oferta wiązki do haka w dobrej cenie:

Comment

Nie znalazłem w tym wątku żadnych informacji od strony technicznej więc podzielę się swoim doświadczeniem, zastosowałem rosyjską metodę rozpoznania bojem...

Demontaż osłony zderzaka jest prosty, można znaleźć instrukcję w dziale (IX) nadwozie zewnątrz/wewnątrz
                            20190420_165233.jpg

Podobnie jest z usunięciem właściwego zderzaka, odkręcamy po prostu 6 śrub.

Montaż belki haka też nie powinien stanowić dla nikogo problemu, warto jednak pamiętać o odpowiednim momencie dokręcając śruby. Klucz dynamometryczny będzie co najmniej pomocny.
                            20190420_180823.jpg

Jak to w życiu bywa łatwiej coś zniszczyć niż stworzyć i niestety podobnie jest z osłoną zderzaka, demontaż jest banalny ale w drugą stronę jest trudniej tym bardziej jeśli się to robi samemu.
                            W moim przypadku nie wytrzymał prawy odblask, zbytnio naciągnąłem zderzak chcąc skasować szparę po lewej stronie.
                            Tak czy inaczej gotowe...
                            20190420_202832.jpg

Byłbym szalenie wdzięczny za schemat mocowań boczków w bagażniku bo teraz czas na moduł i wpięcie się w instalację a coś mi się wydaje, że rozbebeszanie wnętrza będzie to ciut trudniejsze niż zabawa ze zdejmowaniem zderzaka.

Comment

Hak z gniazdem 7- czy 13-pinowym?
                              Od stycznia 2016 w Polsce wreszcie mamy możliwość wyrobienia trzeciej tablicy rejestracyjnej, dzięki czemu unormował się temat bagażników rowerowych na hak. Innymi słowy – stały się one legalne. A gdy zajrzymy do Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, dowiemy się, że:

„W przypadku gdy obciążony albo nieobciążony bagażnik został zamontowany na kuli urządzenia sprzęgającego albo zintegrowany z nadwoziem pojazdu, w sposób naruszający art. 60 ust. 1 pkt 2 ustawy (chodzi o zasłanianie świateł i tablicy rejestracyjnej), bagażnik powinien być wyposażony w:

1) światła, o których mowa w § 12 ust. 1 pkt 3–5, 7, 8, 12–14 (…)
                              2) miejsce przewidziane do umieszczenia tablicy rejestracyjnej (…)”

Czyli w momencie gdy bagażnik zasłania światła i tablicę rejestracyjną (co podczas przewożenia rowerów, dzieje się w większości przypadków), musimy na bagażniku mieć: kierunkowskazy, światło STOP, oświetlenie rejestracji, pozycyjne, przeciwmgielne oraz cofania.

Bagażnik rowerowy na hak
                              I to właśnie w światłach cofania tkwi cała różnica. Gniazdo 7-pin nie obsługuje tego światła, natomiast 13-pin już tak (są dwie wersje tego gniazda – UNI8 z 8 przewodami i UNI13 z 12 przewodami).

Dodatkowo światło cofania jest wymagane w przypadku holowania przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 750 kg, zarejestrowanej po raz pierwszy po 1 sierpnia 2009. Tak więc gniazdo 13-pin powinno być już w zasadzie standardowo montowane w samochodach. Chyba, że ktoś będzie holował jedynie lekkie przyczepki. Co na marginesie jest zabawne, bo taka przyczepka też może zasłonić światła cofania w samochodzie.

Gniazdo 13-pin (w rozbudowanej wersji UNI13 z 12 przewodami) przydaje się także przy podłączaniu przyczepy kempingowej, ponieważ daje możliwość stałego zasilania zamontowanego w niej dodatkowego akumulatora czy np. lodówki.

Nawet jeżeli dziś nie planujesz montowania bagażnika rowerowego, moim zdaniem warto założyć gniazdo 13-pin. Bez problemu można kupić adapter na 7-pin, tak aby podłączyć przyczepę wyposażoną w takie złącze. A odwrotna operacja (podłączenie 13-pin do 7-pin w samochodzie), choć możliwa z adapterem, nie spowoduje, że światło cofania w przyczepie czy na bagażniku zacznie działać.

Uważajcie także na niektóre oferty sprzedaży bagażników rowerowych z gniazdem 7-pin. Od kilku lat nie powinno być ich już w sklepach. Przy odrobinie samozaparcia lub dostępie do części zamiennych, można taki bagażnik wyposażyć w światło cofania i gniazdo 13-pin. Ale jeżeli dopiero kupujesz bagażnik – kup taki z wtyczką 13-pin. I taką samą zamontuj w aucie. Będziesz mieć święty spokój w razie kontroli drogowej.

Comment

Working...
                              X