Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hak holowniczy - Tourer

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Hak holowniczy - Tourer

Drodzy Forumowicze,
    Stoję przed koniecznością zamontowania haka holowniczego do przewożenia rowerów.
    Macie jakieś doświadczenia z tym elementem ??? Ktoś może montował u siebie ???
    Nowy w ASO to jakieś koszmarne pieniądze

A co chcialbys wiedziec bo ja troche liznalem temat i sam jestem na kupnie haka wiec co nieco wiem.
    4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
    Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Tak jak pisałem; nowy w ASO to koszt około 3600PLN, tak więc szukam alternatywy. W związku z tym że auto jeździ za granicę pozostaje jedynie opcja haka odpinanego. Tym samym do wyboru pozostaje jedynie firma i sposób odpinania.
      Wydaje mi się, choć nie jestem pewien że opcja pionowa jest lepsza, choćby do zamaskowania pod zderzakiem.

Firmy do wyboru to: Steinhof, Westfalia, Auto Hak:

Hak holowniczy niemieckiej marki Westfalia 338120 do Honda zamówisz w sklepie DOBREHAKI.PL - szybka dostawa kurierem i wsparcie techniczne. Zaufaj specjalistom od haków, sprawdź nasze ceny Teraz >>>

W sklepie DobreHaki.pl znajdziesz wypinany hak holowniczy Steinhof H-060: Bardzo dobry, łatwy w montażu, z homologacją europejską Hak Holowniczy dopasowany idealnie do samochodu Honda Civic. Steinhofa dostarczamy szybkim kurierem w 24h. Zamów Hak H-060 Teraz!

W sklepie internetowym DobreHaki.pl znajdziesz hak holowniczy wypinany pionowo AutoHak Y40V: Doskonały, wytrzymały, niezawodny, łatwy w montażu Hak Holowniczy idealny do Honda Civic Tourer / Kombi. Szybka dostawa auto-haka kurierem. Zamów super Hak Auto-Hak Słupsk Honda Civic Tourer / Kombi już dziś!

Wiązka dedykowana:
      W sklepie DobreHaki.pl wiązka haka dedykowana HAK-SYSTEM 21070526: najlepsza wiązka do Honda Civic 5 drzwi 04.2017-08.2022. Kurier 24h. Zamów już dziś!

Montaż ostatecznie zrobię w ASO by nie stracić gwarancji.

Pytanie czy montował ktoś któryś z powyższych i ma jakieś doświadczenia z montażem i użytkowaniem ???

Comment

Podepnę się pod temat też myślę o haku automat najlepiej wypinany pionowo wygląda na to że westfalia najlepsza i najmniej widoczna do tego gniazdo składane. Z auto haka trochę tańsze rozwiązanie. ma ktoś fotki jak to wygląda na aucie ?

Comment

Witam, również noszę się z zamiarem montażu w hatchbacku civic IX, cel - bagażnik na 3 rowery. Planowane wyjazdy również za granicę. Proszę o krótkie info odnośnie przepisów przewozu u Naszych południowych sąsiadów, orientacyjnej ceny wraz z montażem etc.

Comment

… Jest i hak.

Po wielu moich pytaniach i najczęściej braku odpowiedzi mój wybór padł na hak marki Steinhof oraz dedykowaną wiązkę wraz z modułem marki AC.

Hak „Steinhof”.
            W myśl zasady: „tanie mięso …” trochę miałem obawy przed zakupem tego haka, gdyż był najtańszy z oferowanych na rynku. Na szczęście okazało się że jakość jest bardzo wysoka i przyznam że nie zauważam różnic pomiędzy nim a Westfalią.
            Zabezpieczenie bardzo dobre, dokładność wykonania na bardzo wysokim poziomie, a spasowanie elementów (tego obawiałem się najbardziej) wręcz idealne.

Wiązka AC.
            13-pinowa dedykowana wiązka wraz z modułem. Wszystkie złączki dokładnie spasowane, choć instrukcja montażu mogłaby być odrobinę dokładniejsza.

Montaż wykonałem w niezależnym serwisie, a nie jak początkowo zakładałem w ASO. Jednakże dzięki temu wiem że: zabezpieczyli antykorozyjnie, instalację podłączyli elektronicy (w sumie mogliby poprawić instrukcję) i … dodatkowo zaproponowali i ostatecznie wygłuszyli nadkola specjalną matą. Tutaj Honda faktycznie przyoszczędziła

Podsumowując. Hak zamontowany i wypróbowany, rowery jeżdżą na platformie, klient zadowolony
            Hak: https://adamot.pl/hak-holowniczy-wyp...ivic-6634.html
            Wiązka: https://www.transportsysteme24.de/el...88-ts24-5.html
            Montaż: https://www.autonaprawawroc.pl/index.html

hak1.jpg

[ATTACH=CONFIG]42043[/ATTACH

]hak3.jpg
            Załączone pliki

Comment

Odczuwasz jakąś różnicę po tym wygłuszeniu?
              Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
              Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Trudno jeszcze powiedzieć. Od wygłuszenia przejechałem jedynie kilka km po mieście. Ale podzielę się wiedzą po jakimś czasie.
                Jednak patrząc na ilość "gołej" blachy przed zabiegiem to powinno być ciszej

Comment

Zamieszczone przez Skija Zobacz posta
                  … Jest i hak.

Po wielu moich pytaniach i najczęściej braku odpowiedzi mój wybór padł na hak marki Steinhof oraz dedykowaną wiązkę wraz z modułem marki AC.
                  To ile PLN wyniosła całość, jeśli możesz napisać ?

Comment

Skija, a testowałes czujniki parkowania czy nie piszcza po zalozeniu przyczepki/mocowania na rower?

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

W odpowiedzi na pytania

Zamieszczone przez Miles Zobacz posta
                      Odczuwasz jakąś różnicę po tym wygłuszeniu?
                      Obecnie podczas jazdy daje się usłyszeć dźwięki pochodzące raczej z okolic drzwi, tak więc wygłuszenie „robi robotę”.
                      W tej chwili przydałoby się wygłuszyć drzwi, a to już grubsza sprawa i na chwilę obecną nie mam weny by się za to zabrać.

Swoją drogą mogliby wygłuszać większe powierzchnie blachy i tutaj minus dla Hondy.

Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
                      To ile PLN wyniosła całość, jeśli możesz napisać ?
                      Ceny części znajdziecie w linkach. Montaż 800 plus wygłuszenie 200.
                      Montaż swojego haka oraz wiązki w ASO = 1500 i ... gwarancja w tym przypadku jedynie na ...montaż.

Zamieszczone przez fetorman Zobacz posta
                      Skija, a testowałes czujniki parkowania czy nie piszcza po zalozeniu przyczepki/mocowania na rower?
                      Tą wiązkę można zamontować na dwa sposoby: z automatycznym lub manualnym odłączaniem czujników .
                      Z praktycznego punktu widzenia różnica jest prawie żadna, ponieważ w przypadku montażu z automatycznym odłączaniem rozłączają się dokładnie jak przy manualnym ich odłączeniu, czyli przednie i tylne
                      Tak więc ja wybrałem mniejszą ingerencję w instalację i muszę odłączyć sam.

Natomiast wracając do pytania to po założeniu bagażnika czujniki się uruchamiają.

W najbliższym czasie podeślę Wam jakieś info o spalaniu i dynamice podczas jazdy wraz z rowerami

Pozdrawiam ...

Comment

To ja tez opiszę co jest potrzebne do zamontowania haka. Sprawa dotyczy przedlifta HB Lifestyle

potrzebujemy hak wypinany westfalia
                        338 104 600 001 (to samo dla tourer)

do tego wiązkę 13pin (7pin jest inna rowniez dla polifta)
                        OEM 08L91-TV0-601B

dodatkowa wiązke jeśli posiadamy Lifestyle lub Executive (subwoofer i czujniki)
                        OEM 08L91-TV0-600C

wszystko spinamy według załączonych instrukcji i gotowe. Elektrykę można zrobić pod blokiem, wymaga tylko zręczności w zdejmowaniu plastików i mocowań. Hak wymaga kanału oraz klucza dynamometrycznego.
                        Last edited by fetorman; 20-09-2018, 09:08.

Comment

chłopaki a co z cięciem plastików, zderzak i zabudowa tylna?

Comment

Delikatnie musiałem przyciąć..ale to też zależy od haka...są takie gdzie nie trzeba ciąć

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

Comment

Założenie..około godziny..gorzej już było z elektryką...ledy z tyłu i trza było poprzez kostkę 7pin..

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
                              X