Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fotelik dla dzieci ISOFIX

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

No i kupiliśmy.... Cybex gb vaya

Comment

Odkopię.

Grupa 1 fotelików 9/18 co polecacie żeby tyle z fotelem pasażera nie było trzeba odsuwać się do przodu??

Już z pierwszym fotelikiem 0+ miałem spory problem żeby były prawidłowe kąty i głowa nie leciała. Dopiero trzeci czy czwarty fotelik pasował idealnie, co prawda kosztem miejsca dla pasażera z przodu.

Chciałbym dalej dziecko tyłem do kierunku jazdy, civic IX Tourer, obrotowy, zapięcia isofix.

Pierwszy pomysł to:

Nach den höchsten Sicherheitsstandards, einfach zu installieren und komfortabel. Entdecke unsere Kindersitze für Neugeborene bis zum Alter von 12 Jahren.

Dzięki z góry za porady.

Edit:

Jak kogoś ciekawi o co chodzi z tymi "kątami" to polecam:

Zbyt pionowa i zbyt leżąca pozycja dziecka jest tak samo niebezpieczna.
      Last edited by slepak; 18-09-2022, 17:19.

Comment

Nikt nic?

Z tego co udało mi się jeszcze ustalić po katalogu akcesoriów to dla Hondy fotelik robi BeSafe iZi Kid X3 i-Size.

Comment

A nie rozważasz AxKida? Ma dosc sprytne mocowanie tylem na pas (wiec nie isofix), ale dzięki temu można ten fotelik zamontować na środku tylnej kanapy. Z tego co się orientuję, to w Civ9 dla wszystkich fotelików mocowanych tylem za kierowcą lub pasażerem jest problem odpowiednim ustawieniem fotela z przodu. Ten AxKid ma dobre oceny i wyniki testów.

Comment

Dzięki za pomoc/ odzew, ale isofix obowiązkowy.
            Na środkowym siedzeniu fotelika montować nie chce, tylko prawy tył.

Co do fotela przedniego i jego przesuwania, to nawet w większym mondeo mk5 też trzeba z fotelem do przodu pojechać.

Comment

Aktualizacja. Mam nadzieję że komuś się przyda jako że spędziłem nad tym trochę czasu, a finalnie i tak pojechałem do firmy gdzie dobierają foteliki pod auto / dziecko

Padło na Japonie :Takata Midi i-Size Plus, fotelik zajmuję mniej miejsca niż poprzednie nosidełko z bazą, fotel pasażera wrócił do swojej normalnej/ prawidłowej pozycji.

Fotelik pasuje idealnie w miejsce wyprofilowania tylnej kanapy, ciekawym dodatkiem jest też takata spacer, gdzie poprzez wkładkę mamy dodatkowe 10mm więcej na nogi dziecka przy zamontowaniu tyłem do kierunku jazdy.

Last edited by slepak; 25-10-2022, 21:58.

Comment

Zamieszczone przez fishdick Zobacz posta
                A nie rozważasz AxKida? Ma dosc sprytne mocowanie tylem na pas (wiec nie isofix), ale dzięki temu można ten fotelik zamontować na środku tylnej kanapy. Z tego co się orientuję, to w Civ9 dla wszystkich fotelików mocowanych tylem za kierowcą lub pasażerem jest problem odpowiednim ustawieniem fotela z przodu. Ten AxKid ma dobre oceny i wyniki testów.

Takie pytanie, jak montujesz fotelik na środkowym miejscu, skoro środkowy pas jest tylko biodrowy?
                Drugie pytanie czy ktoś upchnął z tyłu (grupa 0 + grupa 1 i pasażera?)
                Szkoda że nie ma Isofix z przodu czy środkowym miejscu z tyłu w Turasie

Comment

Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
                  Takie pytanie, jak montujesz fotelik na środkowym miejscu, skoro środkowy pas jest tylko biodrowy?
                  Drugie pytanie czy ktoś upchnął z tyłu (grupa 0 + grupa 1 i pasażera?)
                  Szkoda że nie ma Isofix z przodu czy środkowym miejscu z tyłu w Turasie
                  Wprawdzie mam wersję nadwoziową 5d, a nie Tourera, ale zaskoczyłeś mnie tym, że na środkowym miejscu z tyłu masz tylko pas biodrowy. Byłem przekonany, że w każdej wersji nadwozia na tylnej kanapie są takie same pasy. U mnie wszystkie pasy na tylnej kanapie są trzypunktowe.

Comment

Kurde, aż poszedłem zobaczyć bo zwatpilem w siebie :P
                    Faktycznie, środkowe miejsce ma trzy punktowy pas, schował się pod matą fotelika, stąd przekonanie miałem że jest biodrowy tylko

To zostaje kwestia teraz czy ktoś ma zamontowane dwa foteliki z grupy 0 i 1 i czy jest wtedy miejsce dla pasażera.

Comment

BEZPIECZEŃSTWO DZIECI: przepisy zezwalają w określonych przypadkach na podróż trzeciego dziecka bez fotelika samochodowego. Sprawdzamy ile miejsca dla niego pozostaje na środku kanapy.
                      Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
                      Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Taa ale, zobacz jakiej grupy to są foteliki, do tego grupę 1 nadal mam tyłem do kierunku jazdy i tego zmieniać nie będę przez rok jeszcze , a grupę 0 (nosidełko) także tyłem chcę upakować.

Przepisy mnie obowiązują Niemieckie, także tego co sobie politycy w Polsce wymyślają mnie nie dotyczy.

Comment

Working...
                        X