Znaczy co? Jak się przepalą to cały reflektor do wymiany ?!
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Hatchback vs tourer - jakie różnice?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez poziomek Zobacz postaZnaczy co? Jak się przepalą to cały reflektor do wymiany ?!
Koledzy z forum nękali HMP w sprawie żywotności ledow, ale dostali w odpowiedzi marketingowy bełkot: producent zakłada, że się nie zepsują w planowanym czasie użytkowania samochodu. Dokładnego okresu nie podali
Witam Kolegów/Koleżanki :) Od pewnego czasu zastanawiam się nad pewną kwestią - jakie są różnice w lampach ksenonowych, halogenowych i zwykłych. Lubię wiedzieć co mam w aucie, więc lubię też znać temat trochę szerzej. Konkretnie mam na myśli budowę takich lamp. Wiem, że ksenony mają inną budowę niż tradycyjne oświetlenie i mają palniki a nie żarówki. I tutaj moje pytanie: czy halogeny to po prostu halogenowe żarówki? Czy może budowa lampy również jest inna niż w starszych autach bezLast edited by Cojakco; 29-10-2016, 19:56.
Comment
-
Lampy LED OEM można wyrwać za 1000-1500PLN na Allegro. Tak, wiem, używka wiec niepewne. Mimo wszystko cena nie jest ultra-zaporowa, xenon do przedlifta na allegro kosztuje 700-900 PLN.
Inna sprawa to bezpośrednie porównanie bi-xenon z przedlifta vs LED z polifta. Dla mnie bi-xenon w połączeniu z HSS to bomba - zwłaszcza zasięg świateł drogowych.
https://allegro.pl/lampy-przednie-i-...%5D%5B24%5D=24Last edited by Lukas; 29-10-2016, 20:39.
Comment
-
Ksenony z przedlifta to pełnowartościowe 35W lampy, IMO świecą lepiej od LEDow - mają wiekszy zasięg i lepszą rozroznialnosc kolorów. Zawsze można je dopiescic zarnikiem premium "+50%", co robi jeszcze większą różnicę. Ich zaletą jest też właśnie możliwość wymiany źródła światła, podczas gdy cala lampa LED kosztuje w salonie ok. 4400pln oficjalnie bez rabatow jak dobrze pamietam. Inna kwestia to że w erze świateł dziennych jak nie jeździsz non-stop nocą i nie robisz kosmicznych przebiegów, prawdopodobnie przez pierwsze 10 lat nie musisz się tym przejmować. Zaletą LEDow jest dużo fajniejszy wygląd auta i lampy oraz lepsza geometria światła - np. we mgle czy gorszej widoczności typu silny deszcz na LEDach ja widzę duzo lepiej niż wczesniej widziałem na ksenonach. LEDy jak i ksenony są jednak odczuwalnie lepszym źródłem światła w Civicu od halogenow - zdecydowanie warto!!!............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Z tego co udało mi się znaleźć to moduł sterujący LED ma 12V/26W (moduł bi-xenon D4S ma 42V/35W, produkcja Matsushita (Panasonic)) i jest produkowany przez Mitsubishi Electric. Ciekawe jak z wydajnością w lumenach, w materiałach Hondy jest to niemożliwe do znalezienia.
Capture.PNG
Comment
-
Czyli 2 x 13 W idzie na diody... 13W na LED przeklada się na jakieś 2 x 1000lm - raczej slabiutkoRaczej nie ma szans uzyskania 2000lm z 13W diody
Powiem tak - jak na tak kiepska moc i tak świetnie świecą...
............................C I V I C
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Do 2000lm nie potrzeba układu samopoziomowania. Czyli jak go nie ma to moc ponizej 2000lm.
Seat Leon ma LED 2x15w i to chyba max co mozna wyciagnac bez samopoziomowania.
Dla ksenonow standardowe 2x35w to juz 3000lm i musi byc samopoziomowanie, 2x25w to jakies 1800lm i daja bez samopoziomowania.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
A jeszcze jedno pytanie, czy da się bezproblemowo włożyć w miejsce lamp z LED, lampy z halogenowe? Np jest jakaś wada fabryczna i padają co roku i krew mnie zaleje i będę chciał włożyć zwykle lampy.
Czy instalacja elektryczna , sterowanie jest takie samo? Czy też zacznie sie rzeźba?
Comment
-
A czemu miałby ktokolwiek zmieniać w drugą stronę na gorsze światła? ??............................C I V I C
.
.
Comment
Comment