Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeglądy okresowe - czynności serwisowe

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Co ile km wymieniacie filtr powietrza ? Czy może według systemu przypominania, czekając na wyświetlenie cyferki 8 ? W książce gwarancyjnej zapisano, że w przy trudnych warunkach eksploatacji należy go wymieniać co 30 tyś. km. Ja wymieniłem po tych 30 tyś. i był już bardzo brudny. Wychodzi na to, że woj.śląskie to jednak trudne warunki

Comment

• Ja osobiscie wymieniam co rok. Niski koszt, gdy nie kupujesz w ASO, jest pewność, że silnik ma czym oddychać, a auto chyba ciut mniej pali. Wymiana razem z wytarciem wilgotną szmatką komory to 2 minuty.
      Wystarczy trochę szutru, suchej drogi leśnej w lato czy zasyfionego asfaltu i juz jest brudny.

Comment

• Ja wymieniam miedzy 15 a 20 tys.max. Wczesniej brałem OEM teraz mam zamiennik też nasączany jakimś preparatem jak oryginalny.

Comment

• roar, bardzo dba o stan techniczny, z uwagi na niski koszt można sobie pozwolić na częstą wymianę, ale też poprawnie jest wymiana f. powietrza co 2 wymiany oleju. W Benzyniaku to jest w sam raz. Silnik wolnossący nie wciąga tyle syfu co silnik z turbiną. Zakładając że olej co 15tys km to filtr co 30 tys km. to jest optymalne, dla warunków powiedzmy nie za brudnych. Jeśli ktoś wymienia olej co 10 tys km to i filtr co 20 tys km. Te interwały właśnie zależą od warunków otoczenia. Na pewno jest różnica między Sosnowcem a Ełkiem. Właśnie filtr powietrza o tym nam mówi, czym oddychamy, czyli czym oddycha silnik. Jeśli przeciągamy wymianę f. powietrza to część mikro cząstek dostaje się do komór spalania, a to wiadomo sprzyja szlifowaniu cylindra jak papierem ściernym, czyli nawet jak mamy dbd olej to i tak szlif robimy . Nie warto przeciągać.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Kabinowy w cyklu wiosna/jesień, powietrza wiosną. Bez względu na przebieg ( który i tak wynosi ok. 12000 rocznie). Filtry powietrza nie były przesadnie brudne ale to żadne koszty...

Comment

• Co to za kontrolka serwisowa?

IMG_20181221_154118.jpg

Co to jest za kontrolka przeglądu B: (P) z plusem i minusem ??

Edit:
              Wątek przeniosłem, w tym temacie znajdziesz wszystko na temat czynności serwisowych dotyczących poszczególnych kodów które wyświetla komputer. Nie dublujemy tematów. Używaj wyszukiwarki.
              Last edited by Grzechu; 25-12-2018, 22:02.

Comment

• Przeszukaj forum
                4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
                Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

• Zamieszczone przez fetorman Zobacz posta
                  Przeszukaj forum
                  Ułatwimy koledze zadanie bo jest nowy, ale jestem jak najbardziej za przeszukaniem forum, bo kto szuka, ten znajdzie Link do tematu, gdzie znajdziesz odpowiedz na Twoje pytanie poniżej

https://www.civicforum.pl/showthread...4%85dzie/page7
                  Moja Hondzia http://www.civicforum.pl/showthread....-Blue-Metallic

Comment

• To ta moja kontrolka dotyczy wszystkich punktów spod znaku "B" ? Myślałem, że to coś z hamulcami, bo jest symbol (P) ...

Comment

• To jest regulacja hamulca ręcznego.
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                      Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez xaxx Zobacz posta
                        To ta moja kontrolka dotyczy wszystkich punktów spod znaku "B" ? Myślałem, że to coś z hamulcami, bo jest symbol (P) ...
                        Dokładnie tak, przegląd B obejmuje wszystkie te czynności.
                        Moja Hondzia http://www.civicforum.pl/showthread....-Blue-Metallic

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                          To jest regulacja hamulca ręcznego.

Zamieszczone przez PiotrekM. Zobacz posta
                          Dokładnie tak, przegląd B obejmuje wszystkie te czynności.
                          Czyli przegląd B z kontrolką regulacji hamulca ręcznego znaczy, że należy wykonać tylko i wyłącznie regulację hamulca ręcznego, która znajduje się w przeglądzie B, czy mimo wszystko należy wykonać wszystkie działania z zakresu przeglądu B ?

Comment

• Należy wykonać wszystkie czynności związane z przeglądem "B"
                            Mój C I V I C --> Szara myszka - Civic 1,8 Sport 2013

Comment

• Ok. Teraz się czepiam. Skoro wszystkie czynności związane z przeglądem "B". To dlaczego świeci się lampka hamulca ręcznego? Czy ona zawsze się pali, gdy zbliża się przegląd "B" niezależnie od stanu hamulca ręcznego ?

Comment

• W instrukcji obsługi napisane jest na stronie 338:
                                "Czynności serwisowe pojawiające się na wyświetlaczu wielofunkcyjnym i-MID są wyświetlane w formie kodu i ikony.
                                Objaśnienia kodów i ikon ... można znaleźć w Książce gwarancyjnej..."
                                I kod mamy na i-MID u góry po prawej a ikony centralnie. Ikony są tylko po to żeby nam użytkownikom zobrazować co kryje się za danym symbolem bez konieczności sprawdzania instrukcji.
                                Natomiast dlaczego do przeglądu "B" wybrali akurat taka ikonę to już nie wiem ale uważam, że wiele osób może być nią zmylona i myśli, że chodzi tylko o regulację ręcznego.
                                Mój C I V I C --> Szara myszka - Civic 1,8 Sport 2013

Comment

Working...
                                X