Zamieszczone przez felipe666
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przeglądy okresowe - czynności serwisowe
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Arkan też mam ten sam dylemat co ty.
Znajomy mechanik (chlopak ogarnia hondy bardzo dobrze) mowil ze mozna przeciągnąć wymianę filtra paliwa. Sam nie wiem co zrobić.
Koszt filtra to około 420zł plus wymiana. W ASO coś koło 400zł. On wymieni mi za 100zł.
Comment
-
Panowie,to nie diesle,filtry paliwa w benzyniakach mogą mieć po 20 lat i być jak nowe.
One nie zatykają sie tak ło z dnia na dzień. Jeśli auto przy depnięciu nie wydala z mocą to wtedy profilaktycznie można zacząć od wymiany
filtra,ale do czasu kiedy wszystko jest git to sita nie ma co ruszać.
Tak jak z gazem fazy ciekłej, ja mam odwalone na jednym filtrze ponad 200 tysi,a ma być 30
Comment
-
No to ja dodam swoje. Toyota Yaris I generacji 13 lat auto, mam taki sam filtr paliwa, identyczny i działający na identycznej zasadzie jak w Hondzie.
Jadę do ASO i pytam o wymianę, ASO Toyoty mówi że nie wymienia tych filtrów, nie mają ich nawet na magazynie, musiałby zamawiać, w ogóle facet jest zdziwiony że brnę w ten temat. Na końcu stwierdził że jest dożywotni i wymieniają wyłącznie w przypadku defektu któregoś z jego elementów. Nie wymieniam i nie mam zamiaru. Jest kilka osób co wymieniło filtry w Hondzie dla zasady, a nie z powodu że coś się działo.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez Borus Zobacz postaWymienia się dla zasady: Lepiej zapobiegać niż leczyć.
pozdrowienia
Comment
-
Tutaj trochę jest jak z tym płynem w układzie wspomagania sprzęgła... producent zaleca wymianę co 3 lata, zaś użytkownicy ze swoich doświadczeń i obserwacji mówią, że lepiej co 2 lata... bo jednak szybciej on ciemnieje niż w układzie hamulcowym... tak więc są dwie racje.. czyja jest "lepsiejsza" ?W końcu skądś te rady się biorą.. czyżby doświadczenia z życia wzięte ?
to i ja dołożę swoje dwa grosze, w Oplu którego miałem 16lat, filtr paliwa nie był wymieniany ani razu.. Auto nie miało problemów z układem paliwowym z tegoż tytułu.
Comment
-
Zamieszczone przez Borus Zobacz postaWymienia się dla zasady: Lepiej zapobiegać niż leczyć.
Zdrowe klocki i tarcze też,najlepiej od razu w komplecie z łożyskami ,bo a nuż kiedyś któreś padnie.Może i szyby... lepiej zapobiegać ,tylko czemu chcesz zapobiec.
Jaki tego sens? To nie filtr olejowy którego kontrolować się nie da,ani rozrząd który nie zniesie więcej. Jak ma się zatkać od razu bo coś trafiło do paliwa to nieważne czy nowy czy stary.Te filtry nawet wody nie zatrzymują a parafina ich nie dotyczy .
Comment
-
Kiedyś w 16 letnim civicu EU7 miałem już zamówiony filtr paliwa, ale coś mi się lampka w głowie zapaliła i postanowiłem zajrzeć do baku i wymontować filtr paliwa. Kiedy rozebrałem filtr stwierdziłem że jest wystarczająco czysty bo go nie wymieniać a sprzedawca musiał filtr odesłać. Do dziś tego kroku nie żałuje bo civic co prawda na lpg śmiga i ma już 265 tyś km przebiegu i jest wszystko ok.
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaDo dziś tego kroku nie żałuje bo civic co prawda na lpg śmiga i ma już 265 tyś km przebiegu i jest wszystko ok.
Dobrze zrobiłeś,bo teraz to już w wielu autach nie ma nawet możliwości wymiany samego filtra,jest zespolony z pompą i nie podlega okresowej wymianie. Serwisy Suzuki się wręcz domagały żeby wprowadzić do instrukcji coś na temat interwałów wymiany,bo ludzie męczyli doradców .Otatecznie coś tam dopisali do instrukcji serwisowych,ale nie zostało to i tak ujęte na liście czynności obsługowych i nikt tego nie wymienia.
Comment
Comment