No jakoś dziwnie. Ja miałem olej wymieniany pierwszy raz po roku (15.000). Potem 2x miałem B z czego ostatni przy 28000 i od tego czasu zostało ok 6tys do A...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przeglądy okresowe - czynności serwisowe
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Możesz zresetować ten komunikat - to tylko przypomnienie, nie musi być kasowane komputerem tak jak przegląd olejowy. Ustawiasz sobie kolejne przypomnienie np. za rok. Filtr kabinowy jest za schowkiem pasażera, wymiana zajmuje maksymalnie 2 minuty.
Comment
-
Zamieszczone przez PJW Zobacz postapo 7 miesiącach użytkowania autka przebieg 19292 km przegląd A+B.
Honda Aries Motor
- 197,78 zł - mój olej LIQUI MOLY SYNTHOIL LONGTIME 0W30 5L
- 99,9 zł na własne życzenie wymieniłem filtr powietrza, bo po wyjęciu nie wyglądał już za ciekawie przez wspaniałą Warszawkę...
Zamieszczone przez PJW Zobacz posta- 85,5 zł filtr przeciwpyłkowy, również poprosiłem o wymianę, niestety strasznie się wkur....zyłem, że włożyli mi zwykły, a nie węglowy
Comment
-
Poprosiłem o wyjęcie, obejrzałem go i był bardziej zabrudzony niż w moim poprzednim aucie po 40 tyś km we wschodniej Polsce (tam niby były i piaskowe drogi etc, a wszystko wymieniałem sam, bo nie było już gwarancji), więc zdecydowałem się na wymianę. Był po prostu czarny w miejscu głównego ciągu powietrza. Może mam zły próg psychiczny wymiany i powinienem był jeszcze zaczekać, ale po prostu gdy zobaczyłem ten filtr to trochę się przeraziłem tego jakie powietrze ma Warszawa. W każdym razie na pewno nie zaszkodziłem autku. Jak coś to mam ten filtr u siebie i w razie gdyby rzeczywiście był w dobrym stanie to sobie go jeszcze kiedyś założę [podpytam paru znajomych, bo może rzeczywiście coś jest ze mną nie tak :P].
Nie wiem czy są dwa rodzaje przeciwpyłkowego w ASO, ale wg mnie logiczne jest, że jeżeli w oryginale siedzi węglowy i się coś wymienia to na takie same, a nie na inne bez poinformowania właściciela.
Comment
-
Muszę zobaczyć u siebie ten wkład powietrza, niedługo stuknie 2 lata autku..
Zamieszczone przez PJW Zobacz postaNie wiem czy są dwa rodzaje przeciwpyłkowego w ASO, ale wg mnie logiczne jest, że jeżeli w oryginale siedzi węglowy i się coś wymienia to na takie same, a nie na inne bez poinformowania właściciela.
Comment
-
Aż popatrzyłem u siebie, kiedy miałem wymieniany i po raz pierwszy był jak drugi raz robiłem przegląd A,B coś ok. 33 tyś. km.
Teraz komp. pokazuje mi wymianę przy 60 tyś. km.
Czyli wychodzi prawie zgodnie z instrukcją, co 30 tyś. , tylko to dotyczy używania samochodu w terenie o wysokim zapyleniu, a ja śmigam głównie w trasie
Najlepiej to wyjąć ten filtr i ocenić, co też przy pierwszej wymianie mechanik przy mnie uczynił.
A wymiana na pewno nie zaszkodziła Twojej Hance.Powietrze świszcze pod uszczelkami szyb przy 330 km/h, czy to normalne?!
Była: Honda CIVIC IX 1.8 2013, Jest: Mazda CX-5 2.0 2017
Comment
-
Panie/Panowie - mam takie pytanie - czy ASO nie chce mnie wydymać na kasę? Po krótce historia:
13.03.2015 - zakup auta w salonie przy stanie 12 km - auto z rocznika 2014
08.01.2016 - zapala się inspekcja B (serwis twierdzi, że nie robi B - tylko A+B) - zrobiony serwis A+B przy przebiegu 6500 km
02.08.2016 - przypomnienie o inspekcji A (wymiana oleju) za 1050km - na budziku przebieg 11917 km
Od przeglądu A+B nie minął ani rok ani 10000 km. W karcie gwarancyjnej jest napisane, że wymiana oleju jest co pół roku lub co 10000 km - możecie mi powiedzieć czy to nie próba naciągnięcia klienta ???
Może przy przeglądzie A+B (przypomnę - komputer pokazywał tylko B ) - skasowano tylko inspekcję B ???
Co o tym sądzicie i po jakim czasie mieliście pierwsza wymianę oleju - ilość km i czas ?
Comment
-
ASO ma zrobić to, czego życzy sobie komputer (B) z ewentualnym rozszerzeniem usługi o A tylko na wyraźne życzenie użytkownika (i skasować wtedy B i pokazujący się po tej czynności A).
U Ciebie prawdopodobnie:
1. przy zakupie nie wyzerowano czasu przeglądu - stąd wezwanie na B dwa miesiące przed terminem
2. przy serwisie AB wyzerowali tylko B i na A teraz zaprasza Cię zgodnie z przebiegiem, czyli po ok. 11-12kkm - ale dlaczego dopiero po 17 miesiącach??? (nie zaglądałeś w info o pojeździe, czy zaraz po serwisie nie pokazał A za 8-10kkm?)
tylko... jeśli nie wyzerowaliby A przy przeglądzie w styczniu to i tak na A powinien wezwać max po 12 miesiącach. Skąd masz zapis, że olej co 6 miesięcy lub 10kkm jeśli masz system przypominania o przeglądzie?
Prawdopodobne też jest, że jeździsz tak (ilość rozruchów, krótkie trasy itp.) że komp życzy sobie wymiany oleju co ok 6,5kkm - wtedy ASO niewinne, poza tym, że nie wyzerowało kompa przy sprzedaży. Tylko dlaczego w styczniu nie pokazało Ci się A+B? Zmieniłeś aż tak bardzo styl jazdy?
Trochę to pokręcone i chyba nikt nie pisał, że komp życzy sobie A po 6,5kkm albo, że potrafi "przeciągnąć" A aż do 17 miesięcy (jeśli ASO w styczniu go nie skasowało)...był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
sigpic
http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic
Comment
-
Zamieszczone przez ZbyszekS Zobacz postaSkąd masz zapis, że olej co 6 miesięcy lub 10kkm jeśli masz system przypominania o przeglądzie?
Zamieszczone przez ZbyszekS Zobacz postaPrawdopodobne też jest, że jeździsz tak (ilość rozruchów, krótkie trasy itp.) że komp życzy sobie wymiany oleju co ok 6,5kkm - wtedy ASO niewinne,
Muszę chyba podjechać do Krężla i o tym pogadać. Bo wydaje się to podejrzane.
Zobaczymy jak wyszły podobne pierwsze A i B - u innych.
Wymiana oleju po 6400 km i kolejna po podobnym przebiegu... to jakaś porażka...
Comment
Comment