Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Raport kosztów przeglądów IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Aby nie wałkować kolejnego tematu oleju, przypominam że wątek dotyczy Raportów Kosztów Przeglądów IX gen i komentujemy tylko to co jest przedmiotem danego raportu.
    kolega agrestrybnik, prośba, nie wsadzamy komentarza na temat swojego przeglądu do komentowania czyjegoś. Robimy to tak jak pokazano we wpisie nr #1 lub jak to pokazał chromatical wyżej #261, bo się zacznie zaraz dyskusja olejowa lub nie na temat. Komentujemy to co jest przedmiotem Raportu Kosztów danej 9ki. (Raportu kosztów agrestrybnik kolegi tu nie widzę).
    Kierownik Działu Diesla

Comment

• Honda Żagiel Lublin, pierwszy przegląd ,,B'' ,przebieg 6600km . Filtr kabinowy-98zł + czyszczenie hamulców-150zł,dolewka płynu chłodniczego 0,1L-2zł ,razem 398zł. Zgłoszone usterki; HFT słaba jakość rozmówcy w głośnikach, aż w końcu przestał działać- wgrano nowy soft do Connecta, i stuki amortyzatora prawy tył od nowości- do wymiany w przyszłym tygodniu w ramach gwarancji. Czas trwania przeglądu 3 godziny, gratis mycie auta ,kawa i przejażdżka X-gen sportem. Oleju w silniku oczywiście nie wymieniają przy takim przebiegu,choć rok minął, ale ja przy 2500km (maj 2017) sam wymieniłem na Motul 0W30 A5 razem z oryginalnym filtrem + podkładka żeby się nikt nie poznał,więc do maja będę jeździł,nowy olej już czeka w garage

Comment

• Honda Karlik Poznań, przegląd A i B (olej własny) oraz dodatkowo - podobno ze względu na mocne zabrudzenie filtra kabinowego - wymiana filtra i czyszczenie klimy. Szkoda, że nie obejrzałem tego filtra przed wizytą, bo wtedy kupiłbym węglowy za 55 zł i może nie zapłaciłbym 100 zł za zwykły w ASO, plus 80 zł za jego wymianę... Zresztą powiedzcie, koledzy, czy dobrze to odczytuję: naprawdę wzięli osiem dyszek za samą czynność wyjęcia starego i włożenia nowego filtra kabinowego? Schowek miałem puściutki, więc słowo honoru, że nie musieli niczego z powrotem układać
        Załączone pliki
        Last edited by Mikmat; 31-01-2018, 19:41.

Comment

• Nabili Cię w butelkę jak nic Wymieniali filtr kabinowy w 19,2 min. A to się robi, hmm... góra w 3 min ? I ogólnie ten AB jakoś drogo 550zł..
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
          Coś na temat olejów..

Comment

• Ano tak im wyszło... zajęło im to 19 minut... Na 19 stronie książki gwarancyjnej (w poz. 2) masz czas na to przeznaczony 0,1 h czyli 6 minut.... Wyślij skan f-ry z zapytaniem do HME o/Polska. Zobaczymy, co powiedzą.
            był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
            jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
            sigpic
            http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

• Podkładka 4 zł, ale ździerstwo, dziś zapłaciłem za nią 1 zł (oczywiście nie w ASO).

Comment

• To chyba najdroższy "AB" na forum i jeszcze z własnym olejem! 945zł!
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                  To chyba najdroższy "AB" na forum i jeszcze z własnym olejem! 945zł!
                  Nie na takich rekordach mi zależy Ale może rzeczywiście warto ich zapytać: dlaczego tak drogo.

Comment

• W Honda Żagiel w Lublinie na przeglądzie B ,doradca serwisowy przyszedł do mnie z filtrem przeciwpyłkowym ,pokazał mi jak wygląda i zapytał czy wymieniać. Koszt filtra 98zł, a usługa wymiany była na fakturze razem ze sprawdzeniem paska osprzętu -0,1 roboczogodziny - 25zł.

Comment

• Honda Gdańsk, przegląd A i B (olej własny) - 464,68 zł.
                      czerwiec 2017 r.
                      przebieg:57416 km

Comment

• Rozmawiałem z dyrektorem serwisu: koszt 550 zł plus 65 filtr i podkładka za AiB to normalna u nich stawka, nawet z olejem klienta. Monopoliści w Poznaniu... Zatem będzie chyba trzeba odwiedzać Leszno...

Na pytanie dlaczego wymiana filtra kabinowego trwała 20 min, odpowiedział, że to rzeczywiście trochę dziwne, ale potem dodał, że 6 minut to czas montażu fabrycznego, a w serwisie dłużej. Poza tym po wyjęciu filtra trzeba oczyścić kanał za nim, a czasem nawet wyjąć dmuchawę i wtedy trwa to i pół godziny.

Natomiast trzecia sprawa zbiła go z pantałyku, ponieważ powiedziałem mu, że:
                        o 17.20 otrzymałem od doradcy serwisowego informację o konieczności wymiany filtra a/c i wyczyszczenia klimatyzacji. Natomiast o 18 zamyka się serwis i odebrałem auto. A zatem nawet jeśli zaczęto działać natychmiast po telefonie, to wg faktury, wymiana filtra zakończyła się o 17.40 (bo trwała 20 min…), więc w tym samym czasie, musiało już trwać: ozonowanie, wg faktury 40-minutowe (od 17.20 do 18.00), a dodatkowo nadal trwał przegląd A i B (łącznie ponad 2 godz.).

Zatem czy w godz. od 17.20 do 18 prowadzone były naraz trzy procedury: 20-minutowa wymiana filtra kabinowego wraz z czyszczeniem kanału (wyjęciem dmuchawy), 40-minutowe ozonowanie w tym samym czasie i kontynuowanie ponad dwugodzinnego przeglądu AB?

Na to pytanie nie potrafił już zbyt sensownie odpowiedzieć, choć wydaje mu się to możliwe, przy dobrej współpracy. Ale obiecał, że na pewno się dowie

Comment

• Bajki ci wciskał, żadnej dmuchamy nie wyjmowali. Co miał Ci innego powiedzieć ? Musiał coś na poczekaniu wymyślić

Zamieszczone przez Mikmat Zobacz posta
                          6 minut to czas montażu fabrycznego
                          To trwa 30 sek. Niech zademonstrują jak montują filtr w 6 min. Włożenie do puszki wkładu, tak jak by zamykało się szufladę..
                          Last edited by Grzechu; 01-02-2018, 13:32. Powód: literówka
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

• ja w wawie robię AB za 300 zł ze swoimi gratami.

Comment

• Zamieszczone przez Burton Zobacz posta
                              ja w wawie robię AB za 300 zł ze swoimi gratami.
                              To jest bardzo dobra cena, tyle powinno to kosztować w ASO. A - wymiana oleju która trwa 30min., B- oględziny auta które trwają przysłowiowe 5 min. Chyba, że komuś hamulce czyszczą.. to więcej, ale wtedy widać tą czynność na fakturze.
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                                Bajki ci wciskał, żadnej dmuchamy nie wyjmowali. Co miał Ci innego powiedzieć ? Musiał coś na poczekaniu wymyślić
                                Wiem, że to makaron na uszy, ale nie do udowodnienia, że tak nie było.

Comment

Working...
                                X