Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dodanie funkcji tempomat

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dodanie funkcji tempomat

W moim Civicu zapomnieli w fabryce dołożyć tempomatu. Czy jest możliwość dołożenia i uaktywnienia tej funkcji w tym samochodzie? Czy trzeba jeszcze coś zmienić oprócz kierownicy?

Okazuje się, że o tempomacie mogę zapomnieć. Civic z tempomatem ma (w/g instrukcji) rozszerzony wyświetlacz z cyferkami prędkościomierza - po lewej ma ikonki tempomatu, limitera i mały wyświetlacz cyfrowy. Aż sobie wziąłem silną latarkę i pooglądałem wyświetlacz -i niestety, u mnie tego nie ma. Więc temat ogarnięty - nie da się tego zrobić, a przynajmniej nie warto. Już lepiej zainwestować w aplikację na telefon, która zacznie piszczeć przy przekroczeniu limitu.
    Dlaczego taka pierdółka jest u mnie ważna - do cywilizacji wiedzie droga dwupasmowa, pusta z ograniczeniem do 112 km/h. I aby było weselej co kilka km stoją sobie kamery zliczającej średnią prędkość odcinkową. A kary za przekroczenia szybkości lepiej w UK nie mieć, bo chociaż mandaty nie są wysokie to każdy mandat kosztuje o najmniej 3 punkty i się negatywnie odbija na cenie ubezpieczenia. Punkty są na koncie 4 lata, a trzynasty punkt to pożegnanie z uprawnieniami na czas jakiś.

Comment

Podobna sprawa jest z aktywnym tempomatem ACC . Wymagana wymiana wyświetlacza bo tez nie ma ikon. O innych podzespołach nie wspominam nawet.
      4SALE: Bluespark Pro+Boost-Pigyback/chip

If u want 2 play u got 2 pay, performance doesn't come cheap.
      Its better to have it and not need it, then need it and not have it.

Chcesz podłączyć wideorejestrator w 8/9gen Civic? Nie wiesz gdzie się wpiąć? potrzebujesz wtyczkę akcesoryjną info TUTAJ

Comment

Kurka mam to samo nie mam ikony na wyświetlaczu.. 1.6 dizelek 2015 wersji S...znalazłem tempomat

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

Comment

Bajer! Ale ta cena!

Comment

Nie jest to pewne że kupując te sterowanie z kierownicy, będzie działać tempomat? Najpierw musisz wiedzieć czy jest zamontowany tempomat? To co jest sprzedawane - nie jest tempomatem ! Jest tylko kontrolerem tempomatu.
            Nawet jak rozbierzesz kierownicę i stwierdzisz że są wtyczki, piny i kable to, nawet to nie jest jeszcze pewnikiem że tempomat będzie działał.
            Tak że przestrzegam przed zakupem w ciemno, bo być może nie będzie można oddać i zostajemy z gadżetem który nie działa.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Moment - kupiłeś auto, gdzie miał być tempomat i "zapomnieli o nim"?

Czemu się nie odwołasz?

Comment

Może kolega Safran w momencie zakupu jeszcze nie władał mową angielską i nie doczytał opisu wersji, którą kupował

Comment

Nie wiem jakie oni tam wersje mieli, pewnie te same.
                  Ale wg katalogu dla IX po lifcie od 2015, tempomat jest we wszystkich wersjach prócz S.

Comment

Zamieszczone przez Onkel Zobacz posta
                    Ale wg katalogu, tempomat jest we wszystkich wersjach prócz S.
                    No a kolega Sanfran właśnie kupił najuboższą wersję S i pewnie myślał że sam sobie dołoży tempomat ale w hondzie to nie takie proste a czasami wręcz nie możliwe jak chociażby w autach grupy Vag że wystarczy dokupić manetkę plus kodowanie i po sprawie .
                    ,
                    Last edited by Maciej66; 10-10-2018, 10:17.
                    moja zielona Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....nd-Green-Pearl

Comment

A faktycznie, no to nie ma o czym gadać.
                      Najuboższa wersja z możliwych.

Wersja stworzona tylko po to, by w reklamach chwalić się "Już od ..... zł".

Comment

Zamieszczone przez Maciej66 Zobacz posta
                        ale w hondzie to nie takie proste a czasami wręcz nie możliwe jak chociażby w autach grupy Vag że wystarczy dokupić manetkę plus kodowanie i po sprawie .
                        tak samo jest w Toyotach, wcale nie zapomnieli, niektóre wersje da się doposażyć i działa w niektórych mimo instalacji nie da się zaadoptować.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez Onkel Zobacz posta
                          A faktycznie, no to nie ma o czym gadać.
                          Najuboższa wersja z możliwych.

Wersja stworzona tylko po to, by w reklamach chwalić się "Już od ..... zł".
                          Akurat takie auto było w okolicy pasujące do moich założeń, to ją wziąłem; a potrzebowałem auta „na gwałt”. Cena niższa o GBP2.5k w odróżnieniu od bardziej wypasionych egzemplarzy też zachęcała. Z kolei brać auto od dilera z innego miasta (czyli 3 godziny jazdy z mojego zad**ia) to bezsens jest.

Poza tym brytyjski model podstawowy jest lepiej wyposażony od polskiego modelu podstawowego. Praktycznie oprócz tego nieszczęsnego tempomatu i fatalnego nagłośnienia ma wszystko, co autko mieć powinnio.
                          Last edited by Sanfran; 15-10-2018, 19:33.

Comment

Zamieszczone przez Sanfran Zobacz posta
                            Okazuje się, że o tempomacie mogę zapomnieć. Civic z tempomatem ma (w/g instrukcji) rozszerzony wyświetlacz z cyferkami prędkościomierza - po lewej ma ikonki tempomatu, limitera i mały wyświetlacz cyfrowy. Aż sobie wziąłem silną latarkę i pooglądałem wyświetlacz -i niestety, u mnie tego nie ma. Więc temat ogarnięty - nie da się tego zrobić, a przynajmniej nie warto. Już lepiej zainwestować w aplikację na telefon, która zacznie piszczeć przy przekroczeniu limitu.
                            Dlaczego taka pierdółka jest u mnie ważna - do cywilizacji wiedzie droga dwupasmowa, pusta z ograniczeniem do 112 km/h. I aby było weselej co kilka km stoją sobie kamery zliczającej średnią prędkość odcinkową. A kary za przekroczenia szybkości lepiej w UK nie mieć, bo chociaż mandaty nie są wysokie to każdy mandat kosztuje o najmniej 3 punkty i się negatywnie odbija na cenie ubezpieczenia. Punkty są na koncie 4 lata, a trzynasty punkt to pożegnanie z uprawnieniami na czas jakiś.
                            Na eBay znalazłem tempomat elektroniczny pod pedałem gazu i montowany na kierownicy tam gdzie fabrycznie jest zamontowany cały proces uruchomiania..tempomat z Australii wszystko podobno już gotowe tylko podpiąć i można jeździć..ale drogi jak dla mnie

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
                            X