Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piszczące reflektory

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Mały update: jechałem ostatnio ze znajomą która ma "normalny" słuch. Też usłyszała ten dźwięk. Czyli nie mam omamów. Myślę, że w każdym aucie to jest, tylko rzadko kiedy jest dokoła taka cisza, żeby to usłyszeć. A nawet jak jest, to trzeba tej chwili, żeby do uszu doszło. A przecież jak już wyłączamy silnik to wysiadamy i raczej nikt nie siedzi wsłuchując się w auto

Comment

Podejrzewam, że tak jak piszesz - w każdym Civicu ten dźwięk jest, tylko większość nie słyszy. I nawet nie chodzi o słuch muzyczny, tylko ogólnie o wyłapywanie specyficznych częstotliwości (niekoniecznie bardzo wysokich). Ja np. słyszę często jak pracują np. ładowarki do telefonów (gdzie nikt inny tego nie zauważa), tudzież sąsiada "odstraszacz na koty", którego teoretycznie człowiek nie powinien słyszeć (a ja go słyszę u siebie na podwórku). Muszę się wsłuchać w moją Hondę to może też go wyłapię.
      Więc pewnie to jest zwykły dźwięk, któregoś z urządzeń w naszych autach. Ale doskonale rozumiem, że potrafi denerwować/intrygować .
      Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
      Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

No, ładowarki dają bardzo mocno, Słychać z daleka. Po wielu latach znowu zacząłem je wyciągać z gniazdek, bo bez sensu żeby tak piszczały.
        Dźwięk reflektorów jest jak napisałeś - raczej intrygujący. Gdzieś tam płynie jakiś prund i to słychać. raczej biedy z tego nie będzie. Nie są to światła - i to w przypadku naszych LEDów za pierdyliard złotych najważniejsze. Pewnie jakiś przekaźnik hałasuje i stąd było moje pytanie - czy ktoś wie, gdzie takie przekaźniki są.

Comment

Working...
        X